Naujienos

Grybai: kaip atpažinti valgomus grybus ir trys auksinės grybautojo taisyklės

2021-08-21 10:22:39

Įsibėgėjus grybavimo sezonui, į miškus traukia vis daugiau lietuvių, tačiau net ir labiausiai patyrę grybautojai gali susidurti su problemomis atpažįstant grybus.

Mikologas Almantas Kulbis pasakoja, kaip įsitikinti, kad jūsų pintinėje atsirastų tik valgymui tinkami grybai ir dalijasi grybavimo patarimais.

Anot A. Kulbio, jei Lietuvoje reikėtų sudaryti populiariausių grybų sąrašą, reikėtų prisiminti šalyje sklandantį posakį, kad lietuviai – trijų grybų grybautojai.

„Didžioji dalis mūsų tautiečių apsiriboja labai gerai pažįstamais ir jų mėgstamais grybais – tikriniu baravyku, rudakepuriu aksombaravykiu ir voveraite. Kiti grybautojai, kurių yra kiek mažiau, linkę eksperimentuoti ir grybų pintinės „asortimentą“ pildo labai įvairiomis gėrybėmis – ūmedėmis, raudonviršiais, lepšėmis, rudmėsėmis ir daugybe kitų.

Tačiau tai – tik mūsų krašto ypatybės, nes vertingiausius sau grybus turi kiekviena šalis. Pavyzdžiui, garsus italų mikologas Umberto Noni yra išragavęs 600 skirtingų rūšių grybų – Lietuvos miškuose auga 1200 skirtingų grybų – ir sudaręs jų vertingumo lentelę. Įdomus faktas, kad jos viršuje atsidūrė karališkoji musmirė. Pastaroji Lietuvoje neauga, o Europos pietuose – tikras delikatesas“, – sako mikologas.

Trys auksinės grybavimo taisyklės

Svarbiausia grybavimo taisyklė – valgyti gerai pažįstamus grybus: „Bene populiariausi šalies grybai – baravykiniai – savo kepurėlės apačioje turi skylutes. Galima sakyti, kad į savo pintinę dėdami tokius grybus, tame tarpe ir lepšes bei raudonviršius, niekada nesuklysite, nes tai – ir skanios, ir maistingos miško gėrybės. Tiesa, saugokitės aitriojo baravyko ar pipirbaravykio – nors jie nėra nuodingi, šie grybai sugadins jūsų patiekalą. Taip yra nutikę ir man. Norėdami išvengti tokios patirties, galite lyžtelti ar krimstelti tokio grybo kepurėlę. Jeigu ši karti – jį palikite miške.“

Dar viena reikšminga taisyklė – jei jau prisiruošėte eksperimentuoti ir rinkti platesnį grybų spektrą, nei anksčiau išvardyti – būtinai pasidomėkite jų paruošimo būdu.

„Pavyzdžiui, bobausiai, gali būti mirtinai nuodingi. Kai kurie mikologai sako, kad jų geriau išvis nerinkti ir nerizikuoti, nes juos galima valgyti tik kelis kartus nuvirus, reikia vengti net jų garų. Taip pat mirkyti ir tik tada virti bei valgyti reikia piengrybius. Taip ir su daugybe kitų grybų – literatūroje jie yra įvardijami kaip sąlyginai nuodingi. Tai reiškia, kad paruošus tinkamai – juos valgyti galima“, – teigia A. Kulbis.

O štai trečioji grybavimo taisyklė yra susijusi su žmonių godumu iš miško grįžti su kuo didesniu grybų laimikiu, kartais net nepaisant jų kokybės. „Miškan traukiantys gyventojai dažnai nevengia blogai atrodančių, pasenusių ar šalnas pragyvenusių grybų. Šios gėrybės – gyvi organizmai, kurie lygiai taip pat kaip gyvūnai – miršta. Grybui senstant, prasideda baltymų irimas, o suirę baltymai – taip pat nuodas. Todėl netgi tas pats tikrinis baravykas gali tapti nuodingu, jei yra pasenęs, išvarpytas grybais mintančių organizmų ar pradėjęs irti. Apskritai, geriau namo parsinešti mažiau grybų, bet gražių ir sveikų.“

Su žalsvąja musmire supažindinti reikėtų nuo mažens

Kalbėdamas apie nuodingus grybus, mikologas išskiria žalsvąją musmirę – pavojingiausią Lietuvos grybą. Anot jo, ši musmirė yra panaši į gana daug grybų – į žaliuokes, žalsvąją ūmėdę, kai kuriuos pievagrybius. Todėl jos bruožus reikia įsiminti itin gerai.

„Žalsvoji musmirė skirtingose augavietėse gali atrodyti vis kitaip, jos išvaizda skiriasi ir vystymosi stadijų metu. Tačiau ją galima atpažinti ir žalsvos spalvos, įspūdingo dydžio sijonėlio ir grybo kotą gaubiančios išnaros, kuri slepiasi po žeme. Lietuvos mikologijos klasikas Vincentas Urbonas yra rašęs, kad šio grybo plakatas turėtų būti pakabintas darželiuose, kad žinotume, kaip atrodo pavojingiausias Lietuvos grybas nuo pat vaikystės. Tam pritariu ir aš“, – sako A. Kulbis.

Ragina pasitikėti patyrusiais artimaisiais

Mikologas akcentuoja, kad nors žmonės labai pasitiki grybų atpažinimo grupėmis, kurios paplitusios socialiniuose tinkluose, iš mėgėjiškai atliktos nuotraukos suprasti, ar grybas nuodingas, ar ne, dažnai gali būti itin sudėtinga.

„Nei mobiliosiomis programėlėmis, nei minėtomis grupėmis aklai tikėti neverta. Geriau pasitikėkite labiau patyrusiais grybautojais, kurie gėrybes gali pamatyti gyvai – tėvais, močiutėmis ar seneliais. Galų gale, stenkimės plėsti valgomų grybų akiratį ir spektrą – Lietuvoje turime kelis šimtus valgomų grybų, todėl galimybės – milžiniškos. Tiesa, tai stenkimės daryti atsakingai ir kruopščiai, renkant tik tuos grybus, dėl kurių valgymo esame tikri“, – sako pašnekovas.

Grybavimo kultūra šalyje auga

Mikologas pratęsia, kad grybaujant atkreipti dėmesį būtina ne tik į pačius grybus, o į jų rinkimo būdus. Anot jo, atsakingi grybautojai palieka kas kelintą grybą miške, nes tik tokiu būdu galime tikėtis gėrybių kitąmet.

„Grybavimas turėtų tapti malonumu – kiek jų pririnksime, tiek. Juk tai – didelės miško ekosistemos dalis, nuo kurios priklauso ne tik medžiai, bet ir daugybė vabzdžių, kitų organizmų. Iš miško visko išnešti nebūtina – džiugu, kad tai pastaruoju metu supranta vis daugiau gyventojų, o grybavimo kultūra Lietuvoje kyla.

Dar vienas svarbus patarimas – rekomenduočiau apie grybavimą pagalvoti iš anksto – įsigyti tam tikrus krepšius, kuriuose grybus iškart galima rūšiuoti, nes metant juos į plastikinius maišelius, iš grybų lieka tik jų trupiniai“, – sako A. Kulbis.

Unikalūs ir gardūs receptai su voveraitėmis

Jeigu galimybių nuvykti į miškingas Lietuvos vietoves neturite arba grybavimas jums – tikra kančia, o paragauti šių gamtos gėrybių vis tiek norisi, šviežių voveraičių rasite visose „Lidl“ parduotuvėse.

Turbūt daugelis lietuvių žino, kaip pagaminti jau klasika tapusias voveraites su bulvėmis ir grietinės padažu, todėl prekybos tinklas kviečia išbandyti du unikalius receptus, kuriuose karaliauja voveraitės.

Voveraitėmis įdaryta cukinija

Jums reikės: cukinijos, svogūno, pomidoro, 150 g virtų voveraičių, 50 g sūrio (pagal skonį), 50 g sviesto.

Paruošimo būdas: iš pradžių gerai išdarinėkite ir išvirkite voveraites. Tuomet nuplautą cukiniją perpjaukite pusiau išilgai ir šaukštu išimkite „vidurius“. Susmulkinkite svogūną, pomidorą perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir jį taip pat susmulkinkite. Svogūną ir pomidorą pakepkite svieste, suberkite voveraites ir kepkite 5 minutes. Šį įdarą sudėkite į cukinijos puseles, užbarstykite sūriu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol sūris išsilydys ir truputį parus. Skanaus!

Makaronai su voveraitėmis ir daržovių piurė

Jums reikės: 200 g makaronų, 160 g voveraičių, 100 g moliūgo arba cukinijos, 20 g saliero, 30 ml pieno, 20 g sviesto, alyvuogių aliejaus, truputėlio miltų, lazdyno riešutų, skiltelės česnako, rozmarino, petražolių, druskos, pipirų.

Paruošimo būdas: į vidutiniškai įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir sudėkite smulkintą česnaką kartu su salieru. Įdėkite voveraites ir palikite troškintis. Pabarstykite druska ir pipirais bei suberkite į keptuvę smulkintas petražoles. Kai grybai bus paruošti, įberkite miltų ir įpilkite pieno. Gerai išmaišykite. Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame apkepkite kubeliais supjaustytą moliūgą arba cukiniją. Užpilkite šiek tiek vandens ir palikite troškintis sumažinus kaitrą. Kai moliūgas arba cukinija jau bus paruoštas (minkštas), išjunkite kaitrą. Išvirkite makaronus pagal instrukciją, nukoškite ir sudėkite į keptuvę su voveraitėmis. Į serviravimo lėkštę įdėkite moliūgų arba cukinijų piurė ir ant viršaus uždėkite makaronus. Prieš patiekdami pabarstykite smulkintais lazdynų riešutais. Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-08-09 14:47:29

Stebinanti augalinio „pieno“ įvairovė: tinka ir desertams, ir šaltibarščiams

Žmonėms pradėjus vis labiau domėtis augaline mityba ir jos privalumais, neišvengiamai jų akiratyje atsiranda ir pieno alternatyvos – įvairūs augaliniai gėrimai.
       2022-08-09 12:24:08

Vaisių ir daržovių derlių džiovinkite: sutaupysite, išsaugosite vitaminus

Vasara – sodo, daržo bei miško sezoninių gėrybių metas. Šiuo laikotarpiu naudinga derlių ne tik valgyti kasdien, kad gautume organizmui reikalingą kiekį vitaminų bei mineralų, bet ir ruošti jį žiemai.
       2022-08-06 13:06:19

Raškome slyvų derlių: rauginkite kaip agurkus ar kepkite elegantiškus desertus

Puikiai pažįstamos slyvos yra ne tik skanios, naudingos sveikatai, bet ir nuostabiai atsiskleidžia įvairiuose patiekaluose. Ekspertų teigimu, jų panaudojimo galimybės itin plačios: nuo prancūziškų desertų klafučių iki pagardų blynams, varškės ar mėsos patiekalams.
       2022-08-05 19:48:44

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja.
       2022-08-04 10:16:13

Graikiška virtuvė jūsų namuose: 3 marinatai aromatingiems mėsos patiekalams

Graikija – šalis, nepaliekanti abejingų. Nuostabus kraštovaizdis, šiltas Viduržemio jūros vanduo ir aromatingi patiekalai kasmet pritraukia daugybę lankytojų iš viso pasaulio.
       2022-08-04 10:13:14

Prie žuvies – ne tik bulvės: 3 netradiciniai garnyrai, kurie dera su lašiša

Įvairiausius žuvies patiekalus praturtinti galima ne tik įmantresniais prieskoniais ar marinatais, bet ir garnyrais. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai dera tiek bulvės ar tradicinės pomidorų bei agurkų salotos, tiek citrininiai ryžiai ar bolivinės balandos kruopos.
       2022-08-03 14:47:53

Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys

Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai.
       2022-08-02 14:46:14

Atsargos žiemai: šaldome lietuviškų sodų uogas – serbentus ir agrastus

Kai gausiai užderi serbentai ir agrastai, bet nesinori virti uogienių, verta juos užšaldyti – taip ne tik pasirūpinsime vitaminų doze žiemai, bet ir sutaupysime bei išsaugosime derlių. Šaldytas uogas galima naudoti glotnučiams, gardinti jomis varškę, jogurtus, blynelius.
       2022-07-09 12:03:59

Melionų sezono įkarštis: kuo palankūs sveikatai ir kaip išsirinkti saldžiausią?

Melionas – visais metų laikais skanaujamas, sultingas ir saldus vaisius. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, melionai ne tik suteikia žmogaus organizmui reikalingų mineralų ir vitaminų, bet ir atgaivina karštą vasaros dieną.
       2022-07-08 10:16:28

Vaikystės supermaistas – kakava: nauda sveikatai neginčijama, tik kaip vartosime

Kakava dažniausiai asocijuojasi su vaikystėje gertu karštu saldžiu gėrimu, kurį skanindavome pienu ar grietinėle. Dažnas suaugęs savo virtuvės spintelėse net neturi kakavos miltelių, o visai be reikalo.
       2022-07-08 10:04:45

Saule ir jūra alsuojantis gastronominis šedevras: kviečia paskanauti paelijos

Portugalija ir Ispanija – daugelio lietuvių pamėgtos atostogų kelionių kryptys, tačiau čia skrendama ne tik pasimėgauti saule ar paplūdimiais, bet ir pripildyti skrandį autentišku maistu.
       2022-07-07 13:49:08

Šokoladas – ne tik desertams: 3 receptai, kur pasitelkti šį slaptąjį ingredientą

Šokoladas aitriųjų paprikų troškinyje su jautiena? Iš pirmo žvilgsnio toks derinys gali atrodyti abejotinas, tačiau šokoladas nusipelno garbingos vietos virtuvėje ne tik gaminant pyragus, sausainius ir desertus.
       2022-07-07 13:36:55

Prancūziška klasika – kišas: išbandykite 3 receptus su lašiša

Vasarą dažnai dairomasi lengvesnio maisto ir pirmenybė teikiama daržovėms ar žuviai. Juolab kad įvairiai paruošta žuvis, o ypač lašiša, gali būti tikras delikatesas. Žuvis ne tik turi organizmui naudingų medžiagų, bet yra ir ganėtinai lengvai paruošiama.
Daugiau naujų naujienų
       2022-08-10 10:27:38

Naudotų automobilių trūkumas – ir elektromobilių rinkoje

Su naudotų automobilių trūkumu susiduriantys Lietuvos gyventojai vis dažniau žvalgosi į elektromobilius ar hibridinius variklius turinčias transporto priemones – pastarųjų populiarumą lemia ir augančios degalų kainos.
       2022-08-09 20:27:54

Lietuvos eksportas pirmo pusmečio ekonominius iššūkius įveikė 27,4 proc. augimu

Lietuvos eksportas per 2022 m. pirmąjį pusmetį paaugo 27,4 proc. lyginant su 2021 m. pirmu pusmečiu. Tokį rezultatą lėmė sparčiai didėjantis lietuviškos kilmės prekių eksportas ir išlaikytas reeksporto augimo tempas.
       2022-08-09 15:49:03

Automobiliai su mechaninėmis pavarų dėžėmis: sudie ar dar ne?

Automobiliai su mechaninėmis pavarų dėžėmis nyksta. Tą sutartinai pripažįsta apžvalgininkai ir rinkos specialistai, o neseniai sužinojome ir oficialią tokių modelių pabaigos Europos Sąjungoje datą.
       2022-08-09 15:41:03

Tyrimas atskleidė: aukščiausios klasės automobilių markės nuvertėja sparčiausiai

Vos išvažiavęs iš salono naujas automobilis iškart praranda nemažą dalį savo mažmeninės vertės. Nors transporto priemonės vertė laikui bėgant toliau mažėja, tam tikros markės nuvertėja labiau nei kitos.
       2022-08-09 14:59:50

Kol vieni ilsisi, kiti imasi karjeros: kodėl vasara – geras metas ieškoti darbo?

Jei suplanavote rudeniop imtis naujo darbo paieškų, verta apsvarstyti galimybę vėstančių orų nelaukti ir į norimą įmonę pasibelsti jau dabar.
       2022-08-09 14:47:29

Stebinanti augalinio „pieno“ įvairovė: tinka ir desertams, ir šaltibarščiams

Žmonėms pradėjus vis labiau domėtis augaline mityba ir jos privalumais, neišvengiamai jų akiratyje atsiranda ir pieno alternatyvos – įvairūs augaliniai gėrimai.
       2022-08-09 14:36:59

Ar augant infliacijai darbdavys turi didinti atlyginimus

Metinei infliacijai Lietuvoje viršijus 20 proc. ribą, vis daugiau darbuotojų, iki šiol buvę patenkinti savo atlyginimais, pasijaučia uždirbantys per mažai: kainoms augant, o atlyginimui nesikeičiant, žmogaus perkamoji galia menksta – už tą pačią sumą nusiperkama mažiau.
       2022-08-09 12:59:38

Paskutinis mėnuo pamatyti Vokietiją vos už 9 Eur: kaip tą padaryti?

Vienas bilietas, kuris galioja visam viešajam transportui, visą mėnesį, leidžia keliauti po nuostabaus grožio šalį ir tekainuoja 9 eurus? Tai, kas skamba kaip pati beprotiškiausia idėja, visą vasarą yra realybė Vokietijoje.
       2022-08-09 12:24:08

Vaisių ir daržovių derlių džiovinkite: sutaupysite, išsaugosite vitaminus

Vasara – sodo, daržo bei miško sezoninių gėrybių metas. Šiuo laikotarpiu naudinga derlių ne tik valgyti kasdien, kad gautume organizmui reikalingą kiekį vitaminų bei mineralų, bet ir ruošti jį žiemai.
       2022-08-09 12:13:54

Keliaujantiems: pamiršus Europos sveikatos draudimo kortelę yra kita išeitis

Kaip reikiant įsibėgėjus atostogų sezonui ir nesant karantino suvaržymų kelionėms, Europos valstybes užplūdo keliautojai iš Lietuvos. Daugelis jų žino, kad saugesnes keliones po Europą užtikrina Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK).
       2022-08-09 12:07:20

Pirmieji lietuviški svogūnai – jau parduotuvėse: koks derlius laukia šįmet

Šviežių lietuviškų svogūnų derlius jau pasiekė parduotuves. Juos auginantis ūkininkas Linas Šateika teigia, kad dėl šalto pavasario ir dažno lietaus, pirmuosius svogūnus rauti pradėjo vėliau nei planuota.
       2022-08-09 11:56:19

Penkios naudos perkeliant valstybės informacinius išteklius į debesiją

Seimui priėmus Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymo pataisas, leidžiančias valstybės institucijoms duomenis laikyti ne tik Lietuvoje, bet ir saugiose valstybėse bei viešojoje debesijoje, atsivėrusios naujos galimybės yra aktualios bei svarbios tiek organizacijoms, tiek gyventojams.
       2022-08-09 11:47:12

7 skirtingi meilės veidai knygų puslapiuose

Vasara – ko gero pats romantiškiausias metų laikas, kai gimsta nauji romanai, jaunieji sumaino žiedus, o pajūrį užplūsta besiglėbesčiuojantys ir saulėlydžius stebintys įsimylėjėliai.
       2022-08-09 11:40:24

Hibridiniai vėjo ir saulės parkai skinasi kelią Lietuvoje: kuo jie pranašesni?

Sparčiai augant atsinaujinančios energetikos poreikiui ir įsibėgėjant plėtrai, garsiau kalbama apie hibridinius vėjo ir saulės elektrinių parkus, kai į vieną prijungimo prie elektros tinklo vietą jungiami keli skirtingų atsinaujinančių energijos išteklių technologijų įrenginiai.
       2022-08-08 15:28:12

Naujausi duomenys patvirtina – infliacija netrukus turėtų sumažėti

Remiantis naujausiais paskelbtais Lietuvos statistikos departamento liepos mėn. duomenimis, metinės infliacijos spartėjimas Lietuvoje slopsta. Vis labiau įtraukiant aukštesnės palyginamosios bazės efektą, kai kainos lyginamos su jau padidėjusiomis kainomis prieš metus, metinė infliacija prasidėjus rudeniui turėtų sumažėti.
       2022-08-08 14:46:55

Sprendimui dėl nepriklausomo elektros tiekėjo priimti ESO suteikia daugiau laiko

Nepriklausomas elektros energijos tiekėjas „Perlas Energija“ pranešė, jog naikina fiksuotos elektros energijos kainos planus ir visiems klientams taikys tiesiogiai su birža susietą planą. Svarbu pabrėžti, jog elektros energija ir toliau bus tiekiama.
       2022-08-08 14:42:15

„Ignitis“ gyventojams teikia specialų pasiūlymą

„Ignitis“ specialus pasiūlymas – pirmus 4 mėn. kilovatvalandė kainuos 33 ct (24 ct su valstybės kompensacija), nuo 2023 m. – 39,5 ct/kWh; Sutarties trukmė – 40 mėn., ją sudaryti galima tik ribotą laiką – rugpjūtį;
       2022-08-08 14:37:10

Kaip atostogauti, kad norėtųsi grįžti į darbą?

Atostogos – vienas labiausiai laukiamų mūsų metų įvykių. Į jį sudedame daug lūkesčių ir planų pailsėti, patirti naujų įspūdžių, pamatyti naujų kraštų arba tiesiog pasimėgauti ramybe. Kaip leisime atostogas, priklauso nuo mūsų poreikių, įpročių ir draugijos, su kuria ilsėsimės.
       2022-08-08 14:33:28

Sumanus pirkinių planavimas: 5 naudingi patarimai, kurie padės sutaupyti

Sutaupyti norime kiekvienas. Nesvarbu, ar planuojame savaitės pirkinius šeimai ar ruošiame stalą svečiams. Nors daugeliui gali atrodyti kitaip, visgi, taupiai apsipirkti – misija įmanoma.
       2022-08-08 14:15:24

Nesulaukiate paaukštinimo? Ekspertė pataria, ką daryti

Jei dažnai jaučiate, kad dirbdami dabartinėje savo pozicijoje nebesusiduriate su maloniais iššūkiais, o darbe kamuoja rutina – didelė tikimybė, kad atėjo laikas siekti paaukštinimo.
       2022-08-08 14:09:10

VERT: UAB „Perlas energija“ privalo vykdyti sutartinius įsipareigojimus

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (toliau – VERT), atsižvelgdama į UAB „Perlas energija“ pateiktus vienašališkus siūlymus vartotojams keisti sudarytas sutartis ir pereiti nuo fiksuoto tarifo į tiesiogiai su birža susietą planą, pabrėžtinai akcentuoja, kad šie UAB „Perlas energija“ veiksmai neteisėti ir pažeidžia vartotojų interesus.
       2022-08-06 14:37:04

RRT skelbia preliminarius 5G aukciono rezultatus

Aukciono komisija nustatė aukciono dėl 3400‒3700 MHz radijo dažnių juostos naudojimo didžiausiosios kainos siūlytojus. Jais tapo „Telia Lietuva“, AB už 100 MHz radijo dažnių bloką pasiūliusi 7 mln. Eur. ir UAB „Bitė Lietuva“ bei UAB „Tele2“ už du kitus tokio pat pločio radijo dažnių blokus pasiūliusios po 3 mln. Eur.
       2022-08-06 13:06:19

Raškome slyvų derlių: rauginkite kaip agurkus ar kepkite elegantiškus desertus

Puikiai pažįstamos slyvos yra ne tik skanios, naudingos sveikatai, bet ir nuostabiai atsiskleidžia įvairiuose patiekaluose. Ekspertų teigimu, jų panaudojimo galimybės itin plačios: nuo prancūziškų desertų klafučių iki pagardų blynams, varškės ar mėsos patiekalams.
       2022-08-05 19:48:44

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja.
       2022-08-05 15:29:45

Išplėsta TVP kuriamų TV programų retransliavimo Lietuvoje aprėptis

Telecentras informuoja, kad pagal susitarimą su Lenkijos visuomeniniu transliuotoju „Telewizija Polska S. A.“ (toliau – TVP) rugpjūčio pradžioje buvo daugiau negu trigubai išplėsta TV programų „TVP Wilno“, „TVP Polonia“, „TVP Info“, „TVP Historia 2“, „TVP World“ ir „Belsat TV“ retransliavimo per nemokamos eterinės televizijos tinklus aprėptis.
       2022-08-05 15:03:05

Nuotoliu dirbančių darbuotojų algos per pusmetį išaugo du kartus

Darbuotojų paklausa vis dar viršija pasiūlą, tad įmonės dažniau ieško talentų už savo šalių ribų. Duomenys rodo, kad per 2022 m. pirmą pusmetį nuotoliu samdomų darbuotojų skaičius Europoje išaugo 155 proc., o Azijoje, Ramiojo vandenyno šalyse ir Lotynų Amerikoje – dar daugiau.
       2022-08-05 14:55:35

Ekspertas pataria: kaip atpažinti, kad jūsų kompiuteris užkrėstas?

Kompiuteriuose kaupiame ne tik svarbią informaciją, bet ir asmeninius duomenis, kuriems gali kilti grėsmė, susidūrus su virusu. Merilendo universiteto duomenimis, kas 39 sekundes internete įvykdoma nauja kibernetinė ataka.
       2022-08-04 20:48:39

Vairuodamas apgadinote ne automobilį, o kitą objektą? Kaip reikėtų elgtis?

Vasarą daugybei žmonių traukiant atostogauti, užsikemša keliai ir stovėjimo aikštelės kurortuose, o taip didėja ir eismo įvykių tikimybė.
       2022-08-04 20:20:18

„Lidl“ mėsos gaminiuose atsisako mechaniškai atskirtos mėsos

Sveikatai palankesni kasdienio vartojimo maisto produktai – viena iš prioritetinių „Lidl“ veiklos sričių. Daug dėmesio skiriantis savo privačių prekės ženklų produktų receptūrų atnaujinimui ir gaminiuose esančio pridėtinio cukraus bei druskos kiekio mažinimui.
       2022-08-04 19:59:52

Lietuvos miestų automobiliui lemta stovėti: naudojami vos 6 proc. paros laiko

87 minutės darbo dienomis ir 89 savaitgaliais – tiek vidutiniškai Lietuvos gyventojai naudojasi nuosavu automobiliu, o 38 proc. jų – nesinaudoja automobiliu kasdien.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.