Naujienos

Du lašišos paruošimo būdai, įkvėpti Skandinavijos ir Pietų Amerikos

2022-01-12 12:18:12

Lašiša yra viena populiariausių ir Lietuvoje perkamiausių žuvų. Joje gausu baltymų ir gerųjų riebalų, omega–3 rūgščių bei kitų žmogaus organizmui itin naudingų medžiagų.

Ši žuvis gali būti valgoma ir termiškai neapdorota, sūdant pagal skandinavišką Gravlakso receptą ar marinuojant citrusinių vaisių sultyse Sevičės būdu.

„Vis daugiau žmonių į savo kasdienį mitybos racioną įtraukia šviežią žuvį, o populiariausias pasirinkimas yra lašiša. Mūsų parduotuvėse kasdien vidutiniškai yra nuperkama daugiau nei po 3 tonas šviežios lašišos“, – sako prekybos tinklo „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Lašišos maistinė vertė yra itin aukšta ir skirtingi jos ruošimo būdai atskleidžia vis kitą šios žuvies skonį. Maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė tikina, kad lašišos paruošimas nėra sudėtingas, todėl ją žmonės galima įvairiausiais būdais: rūko, kepa ant grotelių, troškina ar tiesiog sūdo.

„Lašiša yra riebi žuvis, todėl valgant ją termiškai neapdorojus yra žymiai daugiau gaunama būtinųjų omega–3 riebalų rūgščių, tačiau svarbu, kad žuvis būtų tinkamai paruošta. Mes visada siūlome šviežią kokybišką žuvį, o sūdymo ir lašišos marinavimo paslapčių galima pasisemti tiek iš Šiaurės Europos, tiek ir Pietų Amerikos šalių tradicinės virtuvės“, – pataria „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Skandinaviškas Gravlakso receptas

Gravlaksas yra senovinis žuvies ruošimo būdas, kilęs iš Skandinavijos. Šiauriečiai žvejai dar viduramžiais sugalvojo unikalų metodą, kuris leido šviežią žuvį išlaikyti kaip įmanoma ilgiau. Lašiša būdavo pasūdoma, įdedama į duobę žemėje ir uždengiama beržo žieve. Drėgnoje ir šaltoje aplinkoje trūkstant deguonies, žuvis nesugesdavo. Išvertus pažodžiui, Gravlaksas reiškia „palaidota“ lašiša.

„Šiandien gaminant Gravlaksą užkasti lašišą žemėje nėra būtina, nes tam yra šaldytuvai, tačiau žuvies sūdymui naudojami tie patys ingredientai: druska, cukrus, juodieji pipirai ir krapai“, – pasakoja B. Baratinskaitė ir siūlo Gravlakso receptą išmėginti patiems namuose.

Reikės: 500 g lašišos filė, 2 v. š. druskos, 1 v. š. rudojo cukraus, 1 v. š. baltojo cukraus, žiupsnelio maltų pipirų, didelės saujos smulkintų krapų.

Indelyje sumaišykite druską ir baltąjį bei rudąjį cukrų, maltus pipirus. Lašišą dėkite į didesnį indą, ant viršaus užbarstykite druskos ir cukraus mišiniu, įtrinkite. Tolygiai lašišą apiberkite smulkintais krapais.

Lašišą uždenkite maistine plėvele ir prislėkite didesne lėkšte su svoriu, pavyzdžiui, buteliu vandens.

„Taip žuvį šaldytuve laikykite 2 paras, o prieš valgant nuo lašišos nuvalykite sūdymo mišinį ir supjaustykite plonomis riekelėmis, kurias pašlakstykite citrinos sultimis. Mėgaukitės dėdami ant sumuštinių duonos ar valgykite vieną“, – pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Peruietiška Sevičė

Sevičė („ceviche“) – tai žuvies marinavimas, pasitelkiant citrusinių vaisių sultis. Toks šviežios žuvies paruošimo būdas yra itin populiarus Pietų Amerikoje.

Šiuo patiekalu garsėja Peru regionas Sevičė, tačiau kai kas mano, kad jis gali būti kilęs ir iš Ekvadoro. Abiejose šalyse yra itin populiari šviežia žuvis ir kitos jūros gėrybės, kurios būtinos šiam patiekalui gaminti. Manoma, kad Sevičė atsirado maždaug prieš 2000 metų. Žuviai marinuoti buvo naudojamos fermentuotos bananų ir pasiflorų sultys, nes citrusiniai vaisiai Lotynų Amerikoje dar nebuvo paplitę. Dabartinė Sevičė versija, kai žuvis marinuojama laimo ar citrinos sultyse, atsirado po to, kai ispanų kolonistai į žemyną atvežė šių vaisių.

„Yra daugybė įvairių Sevičė gaminimo variantų, kurie priklauso nuo atskirų regionų, tačiau patiekalo pagrindą sudaro ypač šviežia žalia žuvis, laimo sultys ir kelios aitriosios paprikos. Į populiariausią Sevičė rūšį, kurią rasite visoje Peru, dedama svogūnų ir kalendrų. Žuvis marinuojama laimo sulčių ir druskos marinate. Citrusinių vaisių rūgštis reaguoja su druskos šarmu ir tarsi ją iškepa. Dėl to žuvis iš rausvos tampa balta“, – pasakoja B. Baratinskaitė. Ji priduria, kad šis patiekalas ne tik skanus ir egzotiškas, tačiau itin lengvai pagaminamas namuose, tad kviečia išbandyti tradicinio Sevičė receptą patiems.

Reikės: 250 g lašišos filė, 1 v. š. druskos, 1 žaliosios citrinos sulčių, 1 apelsino, pusės raudonojo svogūno, saujos smulkintų šviežios kalendros lapelių, žiupsnelis maltų pipirų.

Atskirame inde sudėkite kubeliais pjaustytą lašišą, suberkite druską ir gerai išmaišykite.

Didesniame dubenyje sumaišykite marinatą: citrinos sultis, kubeliais supjaustykite apelsiną, susmulkinkite svogūną ir šviežią kalendrą, pagardinkite pipirais. Įdėkite žuvį ir išmaišykite.

„Užmarinuotą žuvį dėkite į šaldytuvą ir laikykite bent 1 – 2 valandas, tačiau skoniai atsiskleis dar labiau, jeigu ją šaldytuve paliksite per naktį. Kai žuvis pasimarinuos, į mišinį galite įdėti smulkiai pjaustytų avokadų, pomidorų ar agurkų – taip patiekalui suteiksite dar daugiau tekstūros ir skonio. Valgyti galima su virtomis bulvėmis – taip Savičė mėgaujasi Peru gyventojai“, – sako B. Baratinskaitė.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-01-26 13:50:52

Egzotiškieji tamarindai: kas tai per vaisiai, kaip ir su kuo jie valgomi

Ar žinojote, kas yra tamarindai? Šie egzotiški vaisiai pasižymi neįprastu saldžiarūgščiu skoniu, kuris primena citrinų, abrikosų ir datulių derinį. O dar neįprastesnė yra jų išvaizda.
       2022-01-26 10:00:31

Kitoks žvilgsnis į mėsainius: kaip pasigaminti sveikesnius ir egzotiškesnius

Mėsainis ne veltui yra vadinamas gatvės maisto karaliumi. Vis dažniau atrandame mėsainius, kurie atstovauja ne greito maisto kategoriją. Mėsainius galime ruošti iš sveikų ingredientų.
       2022-01-26 09:40:36

Nepraleiskite svarbiausio dienos valgio: trys greitai paruošiamų pusryčių idėjos

Praleisti pusryčius ir iškeisti juos į bent kelias minutes miego ryte – itin viliojanti ir maloniai nuodėminga mintis. Atsilaikyti sunku, tačiau to nereikėtų paversti įpročiu, skatinančiu atsisakyti valgyti ryte.
       2022-01-26 09:38:39

Žiedinis kopūstas – idealus pasirinkimas nuolat skubantiems: 3 receptai

Nors žiemą norisi valgyti riebiau ir sočiau, svarbu nepamiršti ir šviežio bei sveiko maisto: žalumynų ir daržovių. Vertėtų paskanauti ir žiedinių kopūstų, žinomų ir kalafiorų pavadinimu. Tai soti, tačiau visai nekaloringa daržovė.
       2022-01-25 18:11:16

Naminis riešutų sviestas – per 5 minutes: prireiks vos trijų ingredientų

Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo racioną įtraukite riešutų sviesto, kuris yra ne tik ypatingo skonio, bet ir pasižymi įvairiausių gerųjų savybių gausa. Be to, šį skanėstą paprastai pasigaminsite ir namuose.
       2022-01-25 16:14:52

Apelsinai – ne tik vitaminų šaltinis, bet ir puikus pagardas mėsai

Žiemos sezonu itin populiarūs tampa citrusiniai vaisiai: mandarinai, apelsinai ir citrinos. Nors daugelis juos valgo kaip gaivų desertą, šių vaisių panaudojimas kulinarijoje yra žymiai platesnis – keletas apelsino griežinėlių gali suteikti nuostabų aromatą bei netikėtą skonį keptai mėsai.
Daugiau naujų naujienų
       2022-01-26 17:40:06

Šiemet profesinės mokyklos priims daugiau pirmakursių

Šiais metais didinimas priėmimas į informacijos ir ryšių, sveikatos priežiūros, socialinio darbo, žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės sričių profesinio mokymo programas.
       2022-01-26 17:25:50

Anykščius pamilusi Justė Arlauskaitė-Jazzu: „Čia poezija tiesiog tvyro ore“

„Kokia nuostabi vieta, kuriai reikia tik meilės!“ – kartą lankydamasi Anykščiuose ir pamačiusi patalpas iš nuostabos aiktelėjo dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu.
       2022-01-26 14:07:26

AB Vilniaus šilumos tinklai užsitikrino dujų tiekimo diversifikavimą vasariui

AB Vilniaus šilumos tinklai įsigijo 335 000 MWh dujų šilumos gamybai - tai pirmas tiesioginis didžiausio šalyje centralizuotos šilumos tiekėjo sandoris su dujų tiekėju UAB „Ignitis“.
       2022-01-26 13:59:09

Jau ateinantį dešimtmetį mūsų gydymo planus sudarinės dirbtinis intelektas

Per pastarąjį dešimtmetį žmonijos sveikata pasikeitė neatpažįstamai. Gerėjanti sveikatos priežiūra, efektyvesni vaistai ir gydymo metodai padėjo reikšmingai pailginti gyvenimo trukmę ir sumažinti vaikų mirtingumą.
       2022-01-26 13:53:55

Vaistinių atstovai pasiruošę nuotolinių vaistinių sistemos diegimui

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) paskelbus apie nuotolinių vaistinių sistemos e. sveikatoje startą balandžio mėnesį, šalies vaistinių atstovai teigia esantys pasiruošę ilgai lauktiems pokyčiams.
       2022-01-26 13:50:52

Egzotiškieji tamarindai: kas tai per vaisiai, kaip ir su kuo jie valgomi

Ar žinojote, kas yra tamarindai? Šie egzotiški vaisiai pasižymi neįprastu saldžiarūgščiu skoniu, kuris primena citrinų, abrikosų ir datulių derinį. O dar neįprastesnė yra jų išvaizda.
       2022-01-26 12:35:04

Manote, kad puikiai pažįstate „Android“ operacinę sistemą? Nežinomos gudrybės

Pirmaujančios verslo statistikos platformos „Statista“ 2021 m. duomenimis, net 7 iš 10 išmaniųjų telefonų rinkoje turi „Android“ operacinę sistemą.
       2022-01-26 12:21:25

Kaip planuoti kelionę, kad netektų atostogų leisti stebint banko sąskaitą?

Kelionės nebūtinai visada turi būti brangios, tačiau dauguma žmonių neatsižvelgia į išlaidas, kurias patiria atostogaudami.
       2022-01-26 10:54:22

Lietuvoje sparčiai daugėja apie vyną išmanančių mėgėjų

Bet kokie Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai šiandien atveria nuomonių įvairovę. Jų margumyne girdėti balsų, teigiančių, kad alkoholio keliamas problemas Lietuvoje galima spręsti ne draudimais, o švietimu, edukacija.
       2022-01-26 10:52:41

Vaikiški šviesos projektoriai: ką naudinga žinoti prieš įsigyjant?

Miegas - svarbiausias geros nuotaikos, savijautos, sveikatos rodiklis. Miegame visi, tačiau, ypač daug laiko tai darydami praleidžia mūsų mažieji - vaikai. Miegas jiems yra be galo svarbus.
       2022-01-26 10:52:05

Didžiausios 2022 m. pavasario mados tendencijos

Dar visai neseniai garsiausios pasaulio mados sostinės žibėjo nuo mados savaitės renginių. Jų metų mados namai pristatė pavasario/vasaros mados tendencijas. Nepaisant to, kad prabanga dvelkiančius renginius pakoregavo pandemija, jų metu pasirodžiusios tendencijos privertė nustebti ne vieną mados pasaulio žinovą.
       2022-01-26 10:48:58

Tyrimas atskleidė, kaip atrodo lietuviška, latviška ir estiška svajonės

„Svajonių darbas“, „naujas automobilis“, „sveikas vaikas“, „mano namai“, „geras laikas“ – tai frazės, kuriomis žiniasklaidoje apibūdinamos Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų svajonės, rodo „Luminor“ banko užsakymu atliktas tyrimas.
       2022-01-26 10:10:40

REKORDAS: praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai - 9490

Atlikus 30557 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 9490. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2022-01-26 10:00:31

Kitoks žvilgsnis į mėsainius: kaip pasigaminti sveikesnius ir egzotiškesnius

Mėsainis ne veltui yra vadinamas gatvės maisto karaliumi. Vis dažniau atrandame mėsainius, kurie atstovauja ne greito maisto kategoriją. Mėsainius galime ruošti iš sveikų ingredientų.
       2022-01-26 09:54:36

Vairuotojų krizė tampa nepakeliama – kviečia dirbti užsieniečius

Vilkikų vairuotojų krizė Europoje neslūgsta – masiškai trūkstamą kvalifikuotą darbo jėgą bandoma pritraukti iš užsienio. Lenkijos parlamentas priėmė įstatymą, siekiant palengvinti užsieniečių įdarbinimą, o vokiečiai pripažino, kad logistikos sektorius be darbo migrantų nebeišsiverčia.
       2022-01-26 09:40:36

Nepraleiskite svarbiausio dienos valgio: trys greitai paruošiamų pusryčių idėjos

Praleisti pusryčius ir iškeisti juos į bent kelias minutes miego ryte – itin viliojanti ir maloniai nuodėminga mintis. Atsilaikyti sunku, tačiau to nereikėtų paversti įpročiu, skatinančiu atsisakyti valgyti ryte.
       2022-01-26 09:38:39

Žiedinis kopūstas – idealus pasirinkimas nuolat skubantiems: 3 receptai

Nors žiemą norisi valgyti riebiau ir sočiau, svarbu nepamiršti ir šviežio bei sveiko maisto: žalumynų ir daržovių. Vertėtų paskanauti ir žiedinių kopūstų, žinomų ir kalafiorų pavadinimu. Tai soti, tačiau visai nekaloringa daržovė.
       2022-01-26 09:34:46

Įgūdžiai 2022-aisiais: ko ieškos darbdaviai ir ko trūksta darbuotojams

2021-ųjų gale personalo valdymo pasaulyje didžiojo persikvalifikavimo tendenciją pakeitė didžiojo atsistatydinimo bumas. Įvairių tyrimų duomenimis, vis daugiau (kartais net iki 60 proc.) šiandien dirbančių žmonių 2022-aisiais keis darbovietę, o neretai – ir veiklos sritį.
       2022-01-26 09:29:38

Vaistininkas atsako, ką daryti stipriai sušalus žiemos metu

Nušalti ar sušalti galima ne tik esant labai žemai oro temperatūrai, bet ir stipriam vėjui bei didelei drėgmei, todėl planuojant veiklą lauke reikėtų atsižvelgti į jutiminę temperatūrą.
       2022-01-26 09:14:09

Finansiniai sukčiai iš gyventojų ir verslo pernai išviliojo 10,2 mln. eurų

Finansiniai sukčiai iš Lietuvos gyventojų ir įmonių pernai išviliojo 10,2 milijono eurų – dukart daugiau nei 2020-aisiais, kai nuostoliai sudarė 4,8 milijono eurų, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys.
       2022-01-26 09:05:24

Kaip pradėti taupyti nuosavam būstui: 4 žingsnių planas

Mokėti ne nuomos mokestį, o savų namų paskolos įmoką būtų daug maloniau, sutiktų daugelis šiuo metu galvojančių apie nuosavo būsto įsigijimą.
       2022-01-26 09:00:15

Scenografė Birutė Ukrinaitė apie Undinės apdarą be žuvies uodegos

Scenografė ir kostiumų dailininkė Birutė Ukrinaitė teatre kartu su režisieriumi Gyčiu Padegimu dirba jau beveik ketvirtį amžiaus ir vizualiai yra apipavidalinusi daugiau nei 50 spektaklių.
       2022-01-25 18:34:59

Prezidentas pasirašė Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pasirašė Seimo priimtą Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymą. Asmenvardžių rašymas dokumentuose pirmą kartą yra sureguliuotas įstatymo lygmeniu.
       2022-01-25 18:18:46

Kokį automobilio akumuliatoriaus kroviklį pirkti?

Kiekvienam vairuotojui savo namuose pravartu turėti akumuliatoriaus kroviklį. Norint, kad akumuliatorius tarnautų ilgai, labai svarbu palaikyti tinkamą jo įkrovą. Taigi, kroviklis ne tik leidžia reguliariai pakrauti akumuliatorių, bet ir įkrauti jį kai automobilis sunkiai užsiveda.
       2022-01-25 18:11:16

Naminis riešutų sviestas – per 5 minutes: prireiks vos trijų ingredientų

Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo racioną įtraukite riešutų sviesto, kuris yra ne tik ypatingo skonio, bet ir pasižymi įvairiausių gerųjų savybių gausa. Be to, šį skanėstą paprastai pasigaminsite ir namuose.
       2022-01-25 18:07:30

Lietuviškai mišrainei konkurentų nėra: ekspertai apie tai ko reikia pirkėjams

Kasmet maisto pasaulyje apžvelgiamos naujos tendencijos. Dalis jų keičiasi kasmet, pavyzdžiui, skirtingų pasaulio virtuvių išpopuliarėjimas. Tačiau kai kurios tendencijos įsitvirtina ilgam ir tampa mūsų kasdienybės dalimi.
       2022-01-25 18:01:44

„Rail Balticos“ statyboms tęsti Lietuva prašys apie 687 mln. eurų

Lietuva kartu su Latvija, Estija ir bendrąja Baltijos šalių įmone „RB Rail AS“ pateikė paraiškas gauti papildomą Europos Sąjungos (ES) finansavimą europinės vėžės geležinkelio plėtros projektui „Rail Baltica“.
       2022-01-25 17:58:53

Ekranas kur panorėjus: „Samsung“ pristatė įrenginį, kuris nustebins galimybėmis

Mobilumas ir universalumas šiandien yra vienos esminių savybių, kurių vartotojai tikisi iš naujausių technologijų. Tai galioja ne tik išmaniesiems telefonams ir kompiuteriams, bet ir kitiems kasdienybę praturtinantiems ir gyvenimą patogesniais darantiems įrenginiams.
       2022-01-25 16:30:06

Būsto įsigijimo Lietuvoje mitai: kaip nusipirkti namus gyvenant užsienyje

Svetur gyvenantys lietuviai aktyviai investuoja į NT gimtinėje, tačiau dažnas iki šiol susiduria su įvairiais su tuo susijusiais mitais bei baimėmis.
       2022-01-25 16:20:45

Žiema Vytarui Radzevičiui – daržovių laikas: kodėl jų reikėtų valgyti daugiau?

Žiemą jaučiame ne tik saulės, bet ir vitaminų stygių, todėl mitybos specialistai šaltuoju metų laikotarpiu rekomenduoja valgyti daugiau daržovių bei vaisių, kurie ne tik papildo vitaminų atsargas, bet ir stiprina imunitetą.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.