Naujienos

Receptai su pomidorais: džiovinkite, virkite sriubas, įdarykite pievagrybius

2022-06-01 09:47:43

Švieži ir kvapnūs pomidorai – viena tų daržovių, be kurios neįsivaizduojami vasariški patiekalai. Pomidorai – ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai. Juose gausu vitaminų, be to, valgydami pomidorus save saugote ir nuo ultravioletinių saulės spindulių.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pomidorai yra viena populiariausių daržovių, kuri patenka ir į pirkėjų mėgstamiausių daržovių penketuką.

Apsaugo nuo saulės

„Pomidorai – daržovė, be kurios kasdienis pirkinių krepšelis neapsieina, todėl nenuostabu, kad pomidorai patenka į populiariausių daržovių penketuką, o savo populiarumu šios daržovės nusileidžia tik bulvėms. Norėdami, kad pirkėjai rastų kuo didesnį pasirinkimą – pasirūpinome plačiu pomidorų asortimentu: pradedant avietiniais ir juodaisiais „Kumato“ pomidorais ir baigiant mažaisiais pomidoriukais „Cocktail“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad pasaulyje egzistuoja daugiau nei 7 tūkstančiai skirtingų pomidorų rūšių. Skirtingų rūšių pomidorai pasižymi ne tik skirtingomis spalvomis, formomis, dydžiais, bet ir skoniais.

„Didžiausi ir sultingiausi pomidorai – jaučio širdys, jie pasižymi švelniu skoniu. O, pavyzdžiui, nedideli vynuoginiai pomidorai yra ne tik yra panašios į vynuoges formos, bet ir yra rūgštesnio skonio, todėl jeigu mėgstate kiek saldesnes daržoves – rekomenduočiau rinktis vyšninius pomidorus, kurie pasižymi saldumu“, – teigia J. Sabaitienė.

Pasak vaisių ir daržovių skyriaus darbuotojos, pomidorai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai. Pomidorai yra puikus vitaminų A, C ir K, folio rūgšties bei kalio šaltinis. Juose gausu tiamino, niacino, vitamino B6, magnio, fosforo ir vario – visi šie elementai yra būtini gerai savijautai. Dar vienas įdomus faktas – pomidorų įtraukimas į racioną apsaugo nuo ultravioletinių saulės spindulių. Tai padaryti padeda juose esantis likopenas, todėl pomidorus svarbu valgyti vasarą, o ypač kepinant karščiams.

Gaminti – ne tik salotas

Anot J. Sabaitienės, pomidorai – bene visame pasaulyje populiari daržovė. Jie itin mėgstami pietuose, ypatingai Italijoje ir Ispanijoje. Iš jų gaminami įvairiausi padažai, be pomidorų neįsivaizduojama tradicinė ispanų šaltoji gaspačo sriuba. Italijoje šiomis daržovėmis taip pat gardinamos ir picos, makaronai, ir kiti tradiciniai patiekalai. Pomidorai populiarūs ir Amerikoje. Pavyzdžiui, Ohajo valstijoje jie taip mėgstami, kad pomidorų sultys yra oficialus šios valstijos gėrimas.

Visgi, iš pomidorų verdami ne tik padažai, sriubos ar gaminamos salotos. Jeigu norite šio to įvairesnio – namuose drąsiai galite pasigaminti saulėje džiovintų pomidorų. Pasak J. Sabaitienės, tai padaryti yra labai nesudėtinga. Be to, neprikreiks ir jokių įmantrių ingredientų: tik pomidorų, kelių skiltelių česnako, šviežių rozmarinų, bazilikų, druskos, cukraus bei kokybiško alyvuogių aliejaus.

„Saulėje džiovintų pomidorų namuose pasigaminti labai nesudėtinga. Tereikia pomidorus perpjauti per pusę. Tuomet ant kepimo skardos patiesti kepimo popieriaus ir juos sudėti. Pridėti keletą nenuluptų česnako skiltelių, rozmarino, pagardinti druska, cukrumi ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Galiausiai viską kepti 100 °C temperatūroje, apie 3 valandas. Iškeptus pomidorus rekomenduojama uždengti tinkleliu ir palikti saulės atokaitoje bent vienai dienai. Tuomet su bazilikais, rozmarinais, česnakais sudėti juos į stiklainį, viską užpilti alyvuogių aliejumi ir laikyti šaldytuve“, – pasakoja „Iki“ atstovė ir dalijasi dar keliais receptais, kuriuose panaudosite pomidorus.

Šakšuka su pomidorais

Jums reikės:

• 3 kiaušinių

• puodelio nedidelių pomidoriukų

• 1 didelio raudonojo svogūno

• 1 paprikos

• 200 g pomidorų pastos

• 3 skiltelių česnako

• 30 g fetos sūrio

• šviežių baziliko lapelių

• žiupsnelio druskos, pipirų

• alyvuogių aliejaus kepimui

Gaminame:

Šiam patiekalui reikalinga speciali keptuvė, kurią galima dėti į orkaitę, tačiau jei tokios neturite, gaminkite patiekalą ant viryklės. Keptuvėje pakaitinkite alyvuogių aliejų ir sudėkite smulkintą česnaką bei svogūną. Praėjus 4 minutėms, sudėkite supjaustytus pomidorus, papriką ir viską užpilkite pomidorų pasta. Pagardinkite druska, pipirais ir, uždengę keptuvę dangčiu, kepkite apie 10 minučių. Išmaišykite apkeptas daržoves, suformuokite 3 duobutes ir į kiekvieną įmuškite po kiaušinį. Tuomet keptuvę dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite apie 6 minutes – kiaušinio baltymas iškeps, tačiau trynys liks skystas. Jei naudojate paprastą keptuvę, uždenkite ją dangčiu ir kepkite apie 8-10 minučių ant silpnos kaitros. Kiaušinienę pagardinkite baziliko lapeliais bei fetos sūriu. Tai puikus patiekalas, kuris tiks ne tik tingų sekmadienio rytą, bet ir darbo dienos pietums.

Pomidorų sriuba

Jums reikės:

• 1,5 kg nedidelių pomidoriukų

• 3 skiltelių česnako

• 3 šakelių šviežio čiobrelio

• 7 šviežio baziliko lapelių

• 1 a. š. druskos

• 30 ml alyvuogių aliejaus

• 1 svogūno

• 30 ml vandens arba daržovių sultinio

• 3 saujų duonos skrebučių kubelių

Gaminame:

Nulupkite pomidoriukus ir smulkiai juos supjaustykite. Pomidorų gabalėlius suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, užberkite šiek tiek druskos, suberkite smulkintą česnaką ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skardą su visais ingredientais pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite apie 35 minutes – kol pomidorai suminkštės. Į virimui skirtą puodą įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite smulkiais žiedeliais supjaustytą raudonąjį svogūną ir pakepinkite apie 2 minutes. Į puodą su svogūnais suberkite keptus pomidorus ir viską sutrinkite rankiniu trintuvu. Tuomet į puodą supilkite vandenį arba sultinį ir dar šiek tiek pavirkite. Galiausiai į puodą sudėkite baziliko lapelius ir, jeigu reikia, įberkite prieskonių – druskos bei pipirų. Sriubą patiekite su duonos skrebučiais bei čiobreliais.

Pievagrybiai įdaryti sūriu ir daržovėmis

Jums reikės:

• 700 g pievagrybių

• 1 geltonosios paprikos (apie 200 g)

• 150 g čederio sūrio

• 150 g „Cocktail“ pomidorų

• 1 v. š. alyvuogių aliejaus

• 1 a. š. druskos

• ¼ v. š. maltų juodųjų pipirų

• 2 v. š. smulkintų petražolių

• šviežio rozmarino šakelių ir baziliko lapelių

Gaminame:

Naudodamiesi šepetėliu nuplaukite pievagrybius ir atsargiai atskirkite kotelius nuo kepurėlių. Išdėliokite pievagrybių kepurėles kepimo skardoje. Susmulkintus pievagrybių kotelius, kubeliais supjaustytą papriką ir per pusę perpjautus vyšninius pomidorus suberkite į atskirą dubenį. Grybų kotelius bei daržoves apibarstykite druska, juodaisiais pipirais, petražolėmis, suberkite tarkuotą sūrį ir viską gerai išmaišykite. Gauta mase įdarykite pievagrybių kepurėles, apšlakstykite jas keliais alyvuogių aliejaus lašais ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite 180 °C temperatūroje 20 minučių. Iškepusį patiekalą papuoškite rozmarino šakelėmis bei baziliko lapeliais.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2023-05-29 16:48:43

Alpių virtuvės paslaptys: užkandžiai ir kruopščiai saugomas desertas

Nors Alpės labiau įsivaizduojamos kaip žiemos atostogų kurortas, net ir vasarą šis kraštas turi, ką pasiūlyti: žaliuojančius slėnius, atgaivinančius ežerus ir, žinoma, įspūdingas kalnų panoramas.
       2023-05-18 11:56:35

Kodėl smidrus naudinga valgyti ne tik sportuojantiems ir gurmanams?

Artėjanti vasara skatina grįžti prie sau duotų naujametinių pažadų daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis. Parduotuvių lentynose daržovių asortimentą vis gausiau papildo pirkėjų jau pamėgti smidrai, tačiau ne visi žino, kodėl ir kaip juos valgyti.
       2023-05-16 10:40:13

Lietuvių mėgstamos bulvės: tinkamai vartojant, jos gali būti naudingos

Pavasario pabaigoje prekybos centruose atsiranda pirmos lietuviškos šviežios bulvės. Tinkamai vartojamos, šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis.
       2023-05-12 13:06:55

Virtuvės šefas apie įsibėgėjantį kepsninių sezoną: „naujų vėjų“ daug

Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų.
       2023-05-10 11:00:58

Briuselio kopūstai, Frankfurto dešrelės, Kyjivo kotletas: sąsaja su miestais?

Europos dieną, kuri kasmet švenčiama gegužės 9–ąją, džiaugiamasi vienybe Europoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pažymi, kad žemyną vienija ne tik bendros vertybės, bet ir maistas – vieni iš kitų mielai perimame patiekalus, dažnai net nesusimąstydami apie tikrąją jų kilmę.
       2023-05-10 10:45:55

Kepkit ant žarijų ir neišlaidaukit – kiek mėsos reikia griliaus vakarėliui

Neblėstantį kepimo ant žarijų populiarumą lemia proceso paprastumas – tai daugiau malonumas nei ruoša. Tačiau rengiantis grilio vakarėliui su svečiais, kartais sunku apskaičiuoti, kiek ir kokios mėsos reikės – kad ir svečiai neliktų alkani, ir nešvaistytumėte pinigų išmesdami nesuvalgytą maistą.
       2023-05-05 18:23:02

Dietai – ne! 3 nepadoriai gardūs, bet nebrangūs desertai

Šeštadienį pasaulyje bus minima Tarptautinė diena be dietų. Tai puiki proga paneigti mitą, kad desertų gamyba yra brangus ir ekstravagantiškas užsiėmimas.
       2023-05-04 14:00:16

Gaminame grenadierius: 3 paprasti triukai, kad bet kurią žuvį pamėgtų net vaikai

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į racioną, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli paprasti patarimai padės pasirūpinti, kad žuvies tekstūra, skonis ir kvapas būtų kuo malonesni net ir išrankiems valgytojams.
       2023-05-04 10:57:48

Tradicinis grilintojo portretas: šašlykinė, kepimui - kiauliena ir vištiena

Šiltėjant orams, vis dažniau į kasdienį maisto racioną patenka ir įvairūs lauke, ant ugnies ruošiami patiekalai. Didžioji dalis Lietuvos gyventojų karts nuo karto gamina maistą lauke, o dažniausiai renkasi tradicinį būdą – šašlykinę.
       2023-05-04 10:49:19

Šventiniai pusryčiai mamai: 3 receptai, prie kurių ruošimo prisidės ir mažieji

Sekmadienį dėmesiu apdovanosime mamas, o vienas meilę ir rūpestį parodančių gestų gali būti ir šventiniai pusryčiai, nuteikiantys džiugiai dienai.
       2023-05-03 14:27:46

Gegužės sezono hitai: dabar – pats metas mėgautis šiomis 5 daržovėmis

Derliaus pike esančios šviežios daržovės – puiki naudingų vitaminų, ryškių skonių ir patrauklios kainos puokštė. Gegužės mėnesį jau įsisiūbuoja sveikatai itin naudingų daržo gėrybių sezonas, tad verta įsidėmėti, kuriomis džiaugtis dabar – pats tinkamiausias laikas.
       2023-05-02 13:01:46

Lietuvos parduotuvėse atsirado „supermaistu“ vadinamų lokvų. Kaip valgyti?

Šalia bananų, mangų ir ananasų parduotuvių lentynose jau sodria geltona spalva vilioja lokvos. Ar esate girdėję, kokie tai vaisiai?
       2023-04-28 17:30:45

Piknikų sezonas prasidėjo: 5 patarimai, kaip paprastai pasiruošti iškylai

Kartu su šiltuoju sezonu prasideda ir iškylų lauke metas. Saulėtas oras – tai galimybė su artimaisiais susitikti gamtoje ir ragauti šviežias gėrybes.
       2023-04-21 12:54:29

Tobulo skonio garnyras prie šašlykų: kitaip bulvių neberuošite

Ruošiant patiekalus ant grilio, ne ką mažiau svarbu pasigaminti prie jų derantį skanų garnyrą. Juo gali tapti ir paprasčiausios bulvės, juk jas ruošti galima įvairiais būdais. Derinti skirtingus prieskonius, žoleles, o kad taptų dar skanesnės – pasigaminti naminio padažo.
       2023-04-15 10:16:27

Sveikesnė kebabų versija nepaliks abejingų: mėsą gerins slaptas ingredientas

Nors gamta dar nesužaliavo, pirmoji šio sezono TV3 laida „Lidl grilio talentai“ padvelks tikru pavasariu. Užkūrus grilius istorinėje Lietuvos vietoje – netoli Verkių rūmų – laidos vedėjas Vytaras Radzevičius ir du pergalės link pasiruošę eiti dalyviai sužavės tautiečius savo puikiais patiekalais ir dar neragautais skoniais.
       2023-03-28 09:03:24

Kaip nesudėtingai ir nebrangiai paruošti skirtingų rūšių mėsą

Artėjant ryškiausiai pavasario šventei, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ inicijuota apklausa atskleidė, kad beveik pusė gyventojų patiekalus savo velykiniam stalui ketina gamintis patys, o kas antras planuoja paruošti bent dalį vaišių.
       2023-03-07 16:54:05

Ką reikia žinoti apie daiginimą: kaip pasirinkti sėklas ir išauginti daigus

Prasidėjus pavasariui, jau laikas pagalvoti apie vasaros derlių ir pradėti daiginti sėklas. Žinoma, galima ruošti ne tik daigus, bet ir papuošti palanges prieskoninėmis žolelėmis ar svogūnų laiškais. Jie suteiks namams žalumos ir praturtins pavasarinius patiekalus.
       2023-03-03 17:00:15

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Tam, kad namo parsineštume tikrai kokybiškos žuvies – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Paruošėme kelis patarimus, kaip išsirinkti šviežią žuvį, į kokius užrašus jų vitrinose atkreipti dėmesį ir kaip tinkamai paruošti.
       2023-02-14 15:11:36

Valentino dienos pusryčiai, nukelsiantys į meilės miestą: 3 nesudėtingi receptai

Romantišką įsimylėjėlių dieną neretas sieja su meilės sostine – Paryžiumi. Tačiau nebūtina vykti į Prancūziją, kad pajustumėte šio miesto dvasią. Pakanka nesudėtingų ir tradicinių prancūziškų pusryčių, kurie savo skoniu nukels į meilės miestą.
       2023-02-01 18:21:29

Daržovių blyneliai – puikus būdas sunaudoti likučius ir pagaminti vakarienę

Dažnai šaldytuvo stalčiuose užsilieka kelios morkos, pusė paprikos, cukinijos ar baklažano, kurių neturime kur panaudoti. Tam gali puikiai pasitarnauti įvairių daržovių blyneliai
       2023-01-31 18:44:27

Gardi vakarienė šeimai iki 5 eurų: nustebinkite apkepėle su kopūstais

Kopūstai – daugelyje sodų bei daržų randama maistinga daržovė, kurią žiemos metu mėgstama rauginti. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kopūstai yra pigi daržovė, tinkanti tiek salotų, tiek įvairių troškinių bei sriubų gaminimui.
       2023-01-29 15:07:02

Minint tarptautinę kruasanų dieną – keli lengvi receptai

Sausio 30-ąją minima tarptautinė kruasano diena neaplenkia ir Lietuvos – visame pasaulyje mėgstami sviestiniai rageliai yra vieni iš dažniausiai šalies gyventojų perkamų kepinių.
       2023-01-26 18:54:53

Šviežios sultys pigiau: receptai ir patarimai, kaip jas spausti namuose

Žiemai jau gerokai įpusėjus, daugelis jaučia vitaminų ir saulės trūkumą. Vienas iš natūralių būdų pastiprinti imunitetą – gerti šviežiai spaustas vaisių arba daržovių sultis. Tačiau tokio gėrimo stiklinė kavinėje gali kainuoti 3 ir daugiau eurų.
       2023-01-23 12:36:06

Naujiena, kurią jau gali išbandyti lietuviai: ašarų nesukeliantys svogūnai

Prekybos tinklo „Iki“ lentynas pasiekė dar nematyta naujiena – nuo šiol parduotuvėse galima įsigyti svogūnų, kuriuos pjaustant – nebėga ašaros.
       2023-01-21 15:54:31

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

Pirmadienį, sausio 23-ąją, pasaulyje bus minima JAV išpopuliarėjusi Pyragų diena. Norint tą dieną pasimėgauti gabalėliu gardaus pyrago, šiandien kavinėje gali tekti išleisti ir 5 eurus, todėl siekiančius sutaupyti, profesionalus konditeris kviečia išbandyti 3 receptus.
       2023-01-18 18:33:48

Kodėl naudinga valgyti bananus – puikus užkandis ne tik sportuojantiems

Saldus banano skonis, patraukli geltona spalva ir kreminis minkštimas – ne veltui šis atogrąžų vaisius randamas beveik kiekvieno žmogaus virtuvėje. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, bananai – vienas mėgstamiausių lietuvių vaisių.
Daugiau naujų naujienų
       2023-06-04 10:42:31

Išvykų sezonas atidarytas: išmanūs aksesuarai, be kurių kelionėse neišsiversite

Dabar susikurti komfortišką aplinką gamtoje paprasta – gerą nuotaiką užtikrinti padeda muzika, sklindanti iš kolonėlių, telefonus galima įkrauti su išorinėmis baterijomis, o su nešiojamaisiais modemais internetas veiks net tolimiausiuose kampeliuose.
       2023-05-30 16:06:53

Kelionė su augintiniu – kaip užtikrinti jo saugumą ir komfortą?

Prasidėjus šiltajam sezonui, augintinius turintys žmonės leidžiasi į savaitgalio ar atostogų keliones su keturkojais draugais. Kad ši patirtis būtų maloni ir džiuginanti, tokią kelionę reikia kruopščiai suplanuoti – gyvūnas turi jaustis komfortiškai ir būti saugus.
       2023-05-29 16:48:43

Alpių virtuvės paslaptys: užkandžiai ir kruopščiai saugomas desertas

Nors Alpės labiau įsivaizduojamos kaip žiemos atostogų kurortas, net ir vasarą šis kraštas turi, ką pasiūlyti: žaliuojančius slėnius, atgaivinančius ežerus ir, žinoma, įspūdingas kalnų panoramas.
       2023-05-29 16:42:28

Kodėl nusilpsta santykis su tėvu ir kaip jį atkurti suaugus?

Psichologiniuose tyrimuose vis dažniau pabrėžiama tėvo ir vaiko santykio svarba skirtingoms gyvenimo sritims. Deja, ne visiems pasiseka tą santykį sukurti, užauginti ir išlaikyti vaikui jau suaugus.
       2023-05-29 16:37:47

Ko Lietuvos vaikus gali išmokyti unguriai?

Viena gegužės diena mažiesiems Žaslių miestelio gyventojams buvo itin įsimintina. Vaikai iš vietos pagrindinės mokyklos ir lopšelio-darželio „Žaliasis klevelis“ auklėtiniai gavo progą su Žuvininkystės tarnybos specialistais į Neries upę išleisti tūkstančius europinių ungurių jauniklių.
       2023-05-29 16:29:11

Sugalvojau įsigyti oro kondicionierių: ar nepavėlavau ir ar kas jį sumontuos?

Lietuviški sezonai keičiasi gana greitai: atrodytų, dar vakar buvo šalnos, o jau šiandien saulė kaitina taip, kad namie – tikra pirtis. Specialistai pastebi, kad daugelis apie namų vėsinimą susimąsto tik tada, kai ima kamuoti kaitra, bet tokiu atveju dažnai jau būna per vėlu.
       2023-05-27 12:30:47

Saugią kaimynystę užtikrina ne tik namų spyna: kaip apsisaugoti išmaniai

Dabar saugumą namuose ir kaimynystėje gali padėti užtikrinti išmanios priemonės – specialios aplikacijos gali padėti suburti kaimynų bendruomenę, o namų kameros užtikrina jūsų ramybę net ir tada, kai nesate namuose.
       2023-05-25 16:39:44

Specialistų rekomendacijos: kaip išsirinkti tinkamiausią dviratį?

Artėjant vasarai, keliones automobiliu verta pakeisti į važiavimą dviračiu. Taip galima ne tik pagerinti fizinę formą, bet ir atsipalaiduoti, pasigrožėti gamta.
       2023-05-25 16:37:32

„Nokia“ viceprezidentė M. Mentula: 5G monetizavimo galimybes mato mūsų šalyje

Nors Lietuvoje 5G ryšys, lyginant su kitomis Europos valstybėmis, pradėtas diegti kiek vėliau, šalyje jau matomi pirmieji šios technologijos privalumai. Pradedant nuo lengvesnės individualių vartotojų kasdienybės iki įmonių modernizavimo.
       2023-05-19 16:08:18

Hipertenzija: beveik pusė gyventojų nežino turintys kraujospūdžio problemų

Hipertenzija, arba aukštas kraujospūdis, ekspertų laikoma paslėpta sveikatos krize, su kuria susiduria milijonai žmonių visame pasaulyje.
       2023-05-19 15:53:34

Eurolyga Kaune: galingiausias Wi-Fi ir visą parą budintys „Telia“ inžinieriai

Nuo penktadienio iki sekmadienio Kaune vyksiančiame Eurolygos finalo ketverto turnyre greičiu žavės ne tik žaidėjų atakos, bet ir internetas – „Telia“ viso renginio metu užtikrins 1 Gb/s spartos Wi-Fi ryšį.
       2023-05-19 12:14:09

Darbuotojų įvairovė – kokią naudą tai neša įmonėms?

Integracinė kultūra organizacijoje, kai skirtingos patirtys bei idėjos, kaip ir individualūs darbuotojų gebėjimai, yra priimami ir vertinami, yra raktas į verslo sėkmę,  sako didžiausią automatinių degalinių tinklą šalyje valdančios įmonės „Neste Lietuva“ vadovė Julija Matisonė.
       2023-05-19 12:11:34

Jūsų smegenys yra galingas kompiuteris: kas padeda joms geriau veikti

Žmogaus smegenys informaciją apdoroja daugiau nei 3000 GHz greičiu, kuris prilyginamas galingiausiam kompiuteriui, rodo „Winstono“ medicinos centro duomenys. Smegenims reikalingos nuolatinės žinios – tokiu būdu jos išlieka aktyvios ir greičiau priima sprendimus.
       2023-05-19 11:15:17

Ruošiatės vasarą dirbti iš šiltų kraštų? Galite netekti svarbių duomenų

Atšilus orams ir prasidedant atostogų sezonui, atsiranda vis daugiau pagundų pasiėmus kompiuterį pabėgti iš miesto. Nors darbas ne biure, o namuose, bet kurioje Lietuvos vietoje ar net užsienyje jau seniai tapo įprasta praktika, nuotolinis darbas, kartu su visais privalumais, turi ir nemažai rizikų.
       2023-05-19 10:20:52

Lietuvos oro uostai tapo dar draugiškesni augintiniams: kaip pasiruošti

Kelionė su savo augintiniu – gerokai smagesnė, kai oro uoste pasirūpinta, kad ir nedideliais, tačiau svarbiais jiems skirtais patogumais.
       2023-05-19 08:53:04

Gydytoja apie grožio injekcijas: svarbus ne tik saikas, bet ir atlikimo technika

Besidžiaugiantys jaunatviška ir spindinčia oda, greičiausiai dėkoja arba genetikai, arba gydytojui. Hialurono rūgšties užpildų injekcijos – efektyvus, greitas ir ilgalaikis būdas lyginti raukšles, atkurti įdubusius paakius ir dėl amžiaus ar kitų aplinkybių prarastas veido formas.
       2023-05-18 16:08:10

Išmani apsauga: ekspertas pataria, kaip užtikrinti namų prietaisų saugumą

Statistikos bendrovės „Statista“ atliktas tyrimas rodo, kad išmaniųjų namų populiarumas nuolat auga. Jei šiuo metu pasaulyje tokių namų ūkių yra 360 mln., tai prognozuojama, kad iki 2027-ųjų šis skaičius kone padvigubės ir pasieks 672 mln.
       2023-05-18 11:56:35

Kodėl smidrus naudinga valgyti ne tik sportuojantiems ir gurmanams?

Artėjanti vasara skatina grįžti prie sau duotų naujametinių pažadų daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis. Parduotuvių lentynose daržovių asortimentą vis gausiau papildo pirkėjų jau pamėgti smidrai, tačiau ne visi žino, kodėl ir kaip juos valgyti.
       2023-05-17 19:41:10

Kodėl Lietuvoje vis dar keistai žiūrima į apsinuoginusias moteris scenoje?

Toma Vaškevičiūtė: „Kodėl Lietuvoje vis dar keistai žiūrima į apsinuoginusias moteris scenoje?“ „Nebūdama manekenės figūros scenoje įkvepiu daugybę žmonių. Kabaretas moko mane ne tik priimti gyvenimą su visomis jo spalvomis, išlaisvinti savo moteriškumą, bet ir įkvepia tuo dalintis su kitomis Lietuvos moterimis.
       2023-05-17 19:04:02

RRT pirmininkė: dalis mūsų visuomenės tebegyvena skaitmeniniame skurde

Gegužės 17-ąją visame pasaulyje minima Informacinės visuomenės diena. Tačiau dalis Lietuvos visuomenės narių tebegyvena skaitmeniniame skurde: neturi ryšio, įgūdžių, jaučiasi nesaugūs, nepasitiki el. ryšių paslaugomis, sako Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) pirmininkė Jūratė Šovienė.
       2023-05-17 19:01:56

4 technologijos, kurios mūsų kasdienybę pakeis jau artimiausiais metais

Kasmet gegužės 17 d. švenčiama Tarptautinė telekomunikacijų diena yra gera proga susimąstyti, kaip smarkiai pažengė mūsų pasaulis.
       2023-05-16 13:20:02

Sunkumai siaurose gatvėse – kas kaltas, kai nepavyksta prasilenkti

Pagreitį įgavęs gatvių siaurinimas ir renovavimas kartais sulaukia vis daugiau vairuotojų pasipiktinimo – dėl projektuotojų priimtų sprendimų ir mažiau gatvėse automobilių parkavimui paliktos vietos neretai sunku net prasilenkti.
       2023-05-16 10:40:13

Lietuvių mėgstamos bulvės: tinkamai vartojant, jos gali būti naudingos

Pavasario pabaigoje prekybos centruose atsiranda pirmos lietuviškos šviežios bulvės. Tinkamai vartojamos, šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis.
       2023-05-16 09:19:52

Rekordiškai auga SMS siuntimas, bet ne tarp žmonių

Asmeninį susirašinėjimą perėmusios bendravimo programėles išstūmė tradicines SMS žinutes iš mūsų kasdienybės. Tačiau, skirtingai nei taksofonai, jos niekur nedingo - jau trečią dešimtį skaičiuojančią technologiją vis labiau atranda verslas.
       2023-05-15 20:45:34

Taujėnų dvare varžėsi gražiausi Europos samojedai

Tradicija organizuoti Europos samojedų čempionatus gimė keturiems samojedų veisėjams (Tuula Pratt, Yana Fulierova, Ota Janko bei Renata Fossati) pasiūlius kasmet išrinkti gražiausius kontinento „baltapūkius“.
       2023-05-15 16:50:53

Dirbtinis intelektas pranašas ar demonas – kodėl problemų ieškome ne ten?

Pastarieji metai – dirbtinio intelekto proveržio laikas. Vis daugiau girdime apie įvairias sistemas, galinčias generuoti atsakymus į bet kokius klausimus. Kai kada šie atsakymai taip pribloškia, kad gali nebesuprasti – bendrauji su robotu, ar tikru žmogumi.
       2023-05-12 13:06:55

Virtuvės šefas apie įsibėgėjantį kepsninių sezoną: „naujų vėjų“ daug

Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų.
       2023-05-12 11:24:28

Patarė, ką daryti, jei vaistinėje nerandate antibiotikų

Trūkstant antibiotikų, gyventojai neretai ieško vaistų per pažįstamus, dalijasi naujomis ar senomis jų pakuotėmis su giminėmis, kaimynais ar draugais. Vaistininkė patarė, kaip iš tikrųjų reikėtų elgtis nerandant sau būtinų vaistų.
       2023-05-11 13:10:41

Svečiavimasis vestuvėse: kaip sutaupyti lydint jaunavedžius prie altoriaus?

Prasidėjus vestuvių sezonui, daugybė žmonių sulaukia kvietimo kartu su jaunaisiais švęsti jų meilės sąjungą. Tačiau ne vienam tai sukelia ne tik daug džiaugsmo, bet ir nerimo, mat vestuvių šventę lydi nemenkos išlaidos.
       2023-05-11 13:05:59

Fotogeniškiausios Peloponeso vietos – atraskite ir įsiamžinkite

Viduržemio jūros skalaujamas Peloponeso pusiasalis Graikijoje rikiuojasi populiariausių šalies regionų sąrašo viršuje. Ir ne veltui – ši kryptis siūlo tūkstantmečių senumo istoriją, baltus paplūdimius, laukinę gamtą, jaukius miestelius.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.