Naujienos

Italų virtuvės pasididžiavimas – saliamis: derinkite prie rudeniškų troškinių

2022-09-07 12:59:27

Iš Italijos kilusi dešra – saliamis – netruko užkariauti viso pasaulio mėsos mėgėjų širdis. Klasikinis saliamis ruošiamas iš kiaulienos, kartais iš jautienos ar veršienos. O skirtingos pasaulio šalys, gamindamos šį skanėstą, nevengia improvizuoti – jį gamina ir iš paukštienos ar elnienos.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairūs kumpiai ir dešros patenka tiek į kasdienius, tiek proginius pirkinių krepšelius.

„Siekiame, kad mūsų pirkėjai lengvai rastų aukščiausios kokybės įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptus produktus bei ingredientus, todėl paruošėme gausų jų asortimentą. Atvėsus orams žmonės dairosi į sotesnius produktus, suteikiančius daugiau energijos. Analizuodami duomenis matome, kad įvairūs kumpiai ir gurmaniški sūriai daugiau dėmesio sulaukia savaitgaliais ar švenčių dienomis, o dešros ir saliamis yra kone tradiciniai kasdienio stalo produktai“, – sako V. Budrienė.

Kilo Italijoje, paplito visame pasaulyje

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad žodis saliamis yra kilęs iš italų kalbos ir pirminė jo reikšmė buvo „sūdyta mėsa“. Manoma, kad saliamis gaminamas mažiausiai 2000 metų. Istoriniai šaltiniai skelbia, kad šis itališkas gardumynas mėgstamas buvo jau senovės romėnų laikais.

„Šiuo metu saliamių rūšių yra pačių įvairiausių. Netgi skirtinguose Italijos regionuose saliamio gamybos ypatumai skiriasi. Pavyzdžiui, naudojami skirtingi prieskoniai, kai kur – actas, skirtingos rūšies mėsa. Laikui bėgant, šios rūšies dešra išplito į kitas Europos šalis. Saliamis gaminamas ir Ispanijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje. O, pavyzdžiui, mėgstama dešra dažnai naudojama ant picos – pepperoni – yra amerikietiška saliamio versija, pagardinta paprika ir kitais čili pipirais. Šioje šalyje saliamis yra taip mėgstamas, kad rugsėjo 7-ąją Amerikoje netgi minima nacionalinė saliamio diena“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Sakoma, kad saliamio dienos tikslas – paskatinti žmones paragauti kuo įvairesnių šios dešros variacijų. Pavyzdžiui, užuot ruošus tradicinę vakarienę, patiekti užkandžių lentą, kurioje vyrauja įvairiausių rūšių saliamis, ar draugus pasikviesti į teminį saliamio vakarėlį.

Nors mėgstamas ir populiarus visame pasaulyje, saliamis itin vertinamas ir gimtojoje Italijoje. Šio skanėsto garbei skirtinguose Italijos regionuose yra įkurti net keli saliamio muziejai. Vienas jų – Parmoje, kitas – Šiaurės Rytų Italijoje. Abiejuose muziejuose galima susipažinti su nepaprasta saliamio istorija, senoviniais jo gaminimo prietaisais, dešrų gaminimo technikomis.

Kaip gaminamos saliamio dešros?

Saliamio gamyba susideda iš trijų procesų. Pirmiausia žalia mėsa sumalama ir sumaišoma su kitais ingredientais, tokiais kaip baltieji pipirai, vynas, actas, žolelės, malti riebalai, česnakai ir suformuojama dešra. Toliau vyksta fermentacijos procesas. Pirmiausia dešros laikomos šiltoje, drėgnoje vietoje, vėliau perkeliamos į vėsią, drėgną patalpą. Galiausiai dešros yra džiovinamos.

Kaip teigia V. Juodkazienė, saliamį galima panaudoti ne tik picų ar sumuštinių gamyboje. O, pavyzdžiui, ruošiant tradicinius itališkus carbonara makaronus, vietoje šoninės naudojant susmulkintą saliamio dešrą.

Pakepintu saliamiu pagardinti galima ir nachos traškučius, netgi įvairiausius troškinius, salotas: pakepintą saliamį sumaišyti su avinžirniais, susmulkintomis salotomis, salierais, alyvuogėmis, pomidorais, svogūnais ir pagardinti mėgstamu padažu. Taip pat ir ruošiant pusryčių patiekalus: fritatą, tradicinį omletą, įvairiausius sumuštinius, netgi košes.

„Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite saliamį.

Daržovių ir lęšių sriuba su saliamiu

Jums reikės:

500 g virtos vištienos krūtinėlės

gabalėlio susmulkinto saliamio

1 ½ litro vandens

100 g raudonųjų lęšių

1 saliero stiebo

3 pomidorų

1 svogūno

2 kubelių daržovių sultinio

žiupsnelio druskos, pipirų

šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Pomidorus, salierą ir svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūną ir pakepinkite apie 3 minutes. Tuomet sudėkite likusias smulkintas daržoves, saliamį, įberkite druskos, viską gerai išmaišykite ir pakepinkite dar 5 minutes. Šakute suplėšykite virtą vištieną ir sudėkite į puodą su daržovėmis. Viską užpilkite vandeniu, įdėkite daržovių sultinio kubelius, suberkite lęšius ir pagardinkite žiupsneliu pipirų. Viską išmaišykite ir ant nedidelės kaitros virkite apie 10 minučių. Paprasta, bet labai gardu.

Makaronai su saliamiu ir žirneliais

Jums reikės:

Mėgstamų makaronų

Gabalėlio plonai pjaustyto saliamio

2 puodelių šaldytų žaliųjų žirnelių

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Gabalėlio sviesto

Saujos susmulkinto svogūno

2 arbatinių šaukštelių malto česnako

druskos pagal skonį

½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų

¾ arbatinio šaukštelio maltų kajeno pipirų

Puodelio tarkuoto parmezano sūrio

Gaminame:

Puode pasūdykite vandenį ir pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite makaronus. Prieš pat baigiant virti įmaišykite žirnelius. Per koštuvą nupilkite vandenį ir makaronus su žirneliais sudėkite atgal į puodą. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sviestą. Įmaišykite žalius svogūnus ir česnakus. Pagardinkite druska, juodaisiais ir kajeno pipirais. Galiausiai įmaišykite saliamį ir dar šiek tiek pakepkite. Gautą mišinį sudėkite į puodą su virtais makaronais ir žirneliais. Galiausiai viską pagardinkite sūriu ir dar kartą išmaišykite.

Pupelių ir saliamio troškinys

Jums reikės:

Gabalėlio susmulkinto saliamio

800 g konservuotų luptų pomidorų

200 g raudonųjų ryžių

200 g konservuotų pupelių

200 g pievagrybių

1 svogūno

1 skiltelės česnako

4 v. š. grietinės

šlakelio alyvuogių aliejaus

1 v. š. džiovintų čiobrelių

1 v. š. maltų aitriųjų paprikų

žiupsnelio druskos

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite susmulkintą svogūną bei česnaką ir saliamį. Į keptuvę suberkite pasmulkintus pievagrybius ir maišydami kepkite apie 3 minutes. Tuomet suberkite konservuotus pomidorus, pupeles, prieskonius ir ryžius. Viską išmaišykite ir kaitinkite, kol užvirs, tuomet sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie valandą. Patiekite su grietine. Skanaus!

Kokybiškos nuotraukos Jums
Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2023-05-18 11:56:35

Kodėl smidrus naudinga valgyti ne tik sportuojantiems ir gurmanams?

Artėjanti vasara skatina grįžti prie sau duotų naujametinių pažadų daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis. Parduotuvių lentynose daržovių asortimentą vis gausiau papildo pirkėjų jau pamėgti smidrai, tačiau ne visi žino, kodėl ir kaip juos valgyti.
       2023-05-16 10:40:13

Lietuvių mėgstamos bulvės: tinkamai vartojant, jos gali būti naudingos

Pavasario pabaigoje prekybos centruose atsiranda pirmos lietuviškos šviežios bulvės. Tinkamai vartojamos, šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis.
       2023-05-12 13:06:55

Virtuvės šefas apie įsibėgėjantį kepsninių sezoną: „naujų vėjų“ daug

Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų.
       2023-05-10 11:00:58

Briuselio kopūstai, Frankfurto dešrelės, Kyjivo kotletas: sąsaja su miestais?

Europos dieną, kuri kasmet švenčiama gegužės 9–ąją, džiaugiamasi vienybe Europoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pažymi, kad žemyną vienija ne tik bendros vertybės, bet ir maistas – vieni iš kitų mielai perimame patiekalus, dažnai net nesusimąstydami apie tikrąją jų kilmę.
       2023-05-10 10:45:55

Kepkit ant žarijų ir neišlaidaukit – kiek mėsos reikia griliaus vakarėliui

Neblėstantį kepimo ant žarijų populiarumą lemia proceso paprastumas – tai daugiau malonumas nei ruoša. Tačiau rengiantis grilio vakarėliui su svečiais, kartais sunku apskaičiuoti, kiek ir kokios mėsos reikės – kad ir svečiai neliktų alkani, ir nešvaistytumėte pinigų išmesdami nesuvalgytą maistą.
       2023-05-05 18:23:02

Dietai – ne! 3 nepadoriai gardūs, bet nebrangūs desertai

Šeštadienį pasaulyje bus minima Tarptautinė diena be dietų. Tai puiki proga paneigti mitą, kad desertų gamyba yra brangus ir ekstravagantiškas užsiėmimas.
       2023-05-04 14:00:16

Gaminame grenadierius: 3 paprasti triukai, kad bet kurią žuvį pamėgtų net vaikai

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į racioną, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli paprasti patarimai padės pasirūpinti, kad žuvies tekstūra, skonis ir kvapas būtų kuo malonesni net ir išrankiems valgytojams.
       2023-05-04 10:57:48

Tradicinis grilintojo portretas: šašlykinė, kepimui - kiauliena ir vištiena

Šiltėjant orams, vis dažniau į kasdienį maisto racioną patenka ir įvairūs lauke, ant ugnies ruošiami patiekalai. Didžioji dalis Lietuvos gyventojų karts nuo karto gamina maistą lauke, o dažniausiai renkasi tradicinį būdą – šašlykinę.
       2023-05-04 10:49:19

Šventiniai pusryčiai mamai: 3 receptai, prie kurių ruošimo prisidės ir mažieji

Sekmadienį dėmesiu apdovanosime mamas, o vienas meilę ir rūpestį parodančių gestų gali būti ir šventiniai pusryčiai, nuteikiantys džiugiai dienai.
       2023-05-03 14:27:46

Gegužės sezono hitai: dabar – pats metas mėgautis šiomis 5 daržovėmis

Derliaus pike esančios šviežios daržovės – puiki naudingų vitaminų, ryškių skonių ir patrauklios kainos puokštė. Gegužės mėnesį jau įsisiūbuoja sveikatai itin naudingų daržo gėrybių sezonas, tad verta įsidėmėti, kuriomis džiaugtis dabar – pats tinkamiausias laikas.
       2023-05-02 13:01:46

Lietuvos parduotuvėse atsirado „supermaistu“ vadinamų lokvų. Kaip valgyti?

Šalia bananų, mangų ir ananasų parduotuvių lentynose jau sodria geltona spalva vilioja lokvos. Ar esate girdėję, kokie tai vaisiai?
       2023-04-28 17:30:45

Piknikų sezonas prasidėjo: 5 patarimai, kaip paprastai pasiruošti iškylai

Kartu su šiltuoju sezonu prasideda ir iškylų lauke metas. Saulėtas oras – tai galimybė su artimaisiais susitikti gamtoje ir ragauti šviežias gėrybes.
       2023-04-21 12:54:29

Tobulo skonio garnyras prie šašlykų: kitaip bulvių neberuošite

Ruošiant patiekalus ant grilio, ne ką mažiau svarbu pasigaminti prie jų derantį skanų garnyrą. Juo gali tapti ir paprasčiausios bulvės, juk jas ruošti galima įvairiais būdais. Derinti skirtingus prieskonius, žoleles, o kad taptų dar skanesnės – pasigaminti naminio padažo.
       2023-04-15 10:16:27

Sveikesnė kebabų versija nepaliks abejingų: mėsą gerins slaptas ingredientas

Nors gamta dar nesužaliavo, pirmoji šio sezono TV3 laida „Lidl grilio talentai“ padvelks tikru pavasariu. Užkūrus grilius istorinėje Lietuvos vietoje – netoli Verkių rūmų – laidos vedėjas Vytaras Radzevičius ir du pergalės link pasiruošę eiti dalyviai sužavės tautiečius savo puikiais patiekalais ir dar neragautais skoniais.
       2023-03-28 09:03:24

Kaip nesudėtingai ir nebrangiai paruošti skirtingų rūšių mėsą

Artėjant ryškiausiai pavasario šventei, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ inicijuota apklausa atskleidė, kad beveik pusė gyventojų patiekalus savo velykiniam stalui ketina gamintis patys, o kas antras planuoja paruošti bent dalį vaišių.
       2023-03-07 16:54:05

Ką reikia žinoti apie daiginimą: kaip pasirinkti sėklas ir išauginti daigus

Prasidėjus pavasariui, jau laikas pagalvoti apie vasaros derlių ir pradėti daiginti sėklas. Žinoma, galima ruošti ne tik daigus, bet ir papuošti palanges prieskoninėmis žolelėmis ar svogūnų laiškais. Jie suteiks namams žalumos ir praturtins pavasarinius patiekalus.
       2023-03-03 17:00:15

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Tam, kad namo parsineštume tikrai kokybiškos žuvies – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Paruošėme kelis patarimus, kaip išsirinkti šviežią žuvį, į kokius užrašus jų vitrinose atkreipti dėmesį ir kaip tinkamai paruošti.
       2023-02-14 15:11:36

Valentino dienos pusryčiai, nukelsiantys į meilės miestą: 3 nesudėtingi receptai

Romantišką įsimylėjėlių dieną neretas sieja su meilės sostine – Paryžiumi. Tačiau nebūtina vykti į Prancūziją, kad pajustumėte šio miesto dvasią. Pakanka nesudėtingų ir tradicinių prancūziškų pusryčių, kurie savo skoniu nukels į meilės miestą.
       2023-02-01 18:21:29

Daržovių blyneliai – puikus būdas sunaudoti likučius ir pagaminti vakarienę

Dažnai šaldytuvo stalčiuose užsilieka kelios morkos, pusė paprikos, cukinijos ar baklažano, kurių neturime kur panaudoti. Tam gali puikiai pasitarnauti įvairių daržovių blyneliai
       2023-01-31 18:44:27

Gardi vakarienė šeimai iki 5 eurų: nustebinkite apkepėle su kopūstais

Kopūstai – daugelyje sodų bei daržų randama maistinga daržovė, kurią žiemos metu mėgstama rauginti. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kopūstai yra pigi daržovė, tinkanti tiek salotų, tiek įvairių troškinių bei sriubų gaminimui.
       2023-01-29 15:07:02

Minint tarptautinę kruasanų dieną – keli lengvi receptai

Sausio 30-ąją minima tarptautinė kruasano diena neaplenkia ir Lietuvos – visame pasaulyje mėgstami sviestiniai rageliai yra vieni iš dažniausiai šalies gyventojų perkamų kepinių.
       2023-01-26 18:54:53

Šviežios sultys pigiau: receptai ir patarimai, kaip jas spausti namuose

Žiemai jau gerokai įpusėjus, daugelis jaučia vitaminų ir saulės trūkumą. Vienas iš natūralių būdų pastiprinti imunitetą – gerti šviežiai spaustas vaisių arba daržovių sultis. Tačiau tokio gėrimo stiklinė kavinėje gali kainuoti 3 ir daugiau eurų.
       2023-01-23 12:36:06

Naujiena, kurią jau gali išbandyti lietuviai: ašarų nesukeliantys svogūnai

Prekybos tinklo „Iki“ lentynas pasiekė dar nematyta naujiena – nuo šiol parduotuvėse galima įsigyti svogūnų, kuriuos pjaustant – nebėga ašaros.
       2023-01-21 15:54:31

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

Pirmadienį, sausio 23-ąją, pasaulyje bus minima JAV išpopuliarėjusi Pyragų diena. Norint tą dieną pasimėgauti gabalėliu gardaus pyrago, šiandien kavinėje gali tekti išleisti ir 5 eurus, todėl siekiančius sutaupyti, profesionalus konditeris kviečia išbandyti 3 receptus.
       2023-01-18 18:33:48

Kodėl naudinga valgyti bananus – puikus užkandis ne tik sportuojantiems

Saldus banano skonis, patraukli geltona spalva ir kreminis minkštimas – ne veltui šis atogrąžų vaisius randamas beveik kiekvieno žmogaus virtuvėje. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, bananai – vienas mėgstamiausių lietuvių vaisių.
       2023-01-16 15:04:25

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų?

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės fetą. Žinoma, šis sūris jau seniai pelnė simpatijas ir už Viduržemio jūros regiono ribų – mat gurmanai iš viso pasaulio negali atsispirti fetos skoniui.
Daugiau naujų naujienų
       2023-05-27 12:30:47

Saugią kaimynystę užtikrina ne tik namų spyna: kaip apsisaugoti išmaniai

Dabar saugumą namuose ir kaimynystėje gali padėti užtikrinti išmanios priemonės – specialios aplikacijos gali padėti suburti kaimynų bendruomenę, o namų kameros užtikrina jūsų ramybę net ir tada, kai nesate namuose.
       2023-05-25 16:39:44

Specialistų rekomendacijos: kaip išsirinkti tinkamiausią dviratį?

Artėjant vasarai, keliones automobiliu verta pakeisti į važiavimą dviračiu. Taip galima ne tik pagerinti fizinę formą, bet ir atsipalaiduoti, pasigrožėti gamta.
       2023-05-25 16:37:32

„Nokia“ viceprezidentė M. Mentula: 5G monetizavimo galimybes mato mūsų šalyje

Nors Lietuvoje 5G ryšys, lyginant su kitomis Europos valstybėmis, pradėtas diegti kiek vėliau, šalyje jau matomi pirmieji šios technologijos privalumai. Pradedant nuo lengvesnės individualių vartotojų kasdienybės iki įmonių modernizavimo.
       2023-05-19 16:08:18

Hipertenzija: beveik pusė gyventojų nežino turintys kraujospūdžio problemų

Hipertenzija, arba aukštas kraujospūdis, ekspertų laikoma paslėpta sveikatos krize, su kuria susiduria milijonai žmonių visame pasaulyje.
       2023-05-19 15:53:34

Eurolyga Kaune: galingiausias Wi-Fi ir visą parą budintys „Telia“ inžinieriai

Nuo penktadienio iki sekmadienio Kaune vyksiančiame Eurolygos finalo ketverto turnyre greičiu žavės ne tik žaidėjų atakos, bet ir internetas – „Telia“ viso renginio metu užtikrins 1 Gb/s spartos Wi-Fi ryšį.
       2023-05-19 12:14:09

Darbuotojų įvairovė – kokią naudą tai neša įmonėms?

Integracinė kultūra organizacijoje, kai skirtingos patirtys bei idėjos, kaip ir individualūs darbuotojų gebėjimai, yra priimami ir vertinami, yra raktas į verslo sėkmę,  sako didžiausią automatinių degalinių tinklą šalyje valdančios įmonės „Neste Lietuva“ vadovė Julija Matisonė.
       2023-05-19 12:11:34

Jūsų smegenys yra galingas kompiuteris: kas padeda joms geriau veikti

Žmogaus smegenys informaciją apdoroja daugiau nei 3000 GHz greičiu, kuris prilyginamas galingiausiam kompiuteriui, rodo „Winstono“ medicinos centro duomenys. Smegenims reikalingos nuolatinės žinios – tokiu būdu jos išlieka aktyvios ir greičiau priima sprendimus.
       2023-05-19 11:15:17

Ruošiatės vasarą dirbti iš šiltų kraštų? Galite netekti svarbių duomenų

Atšilus orams ir prasidedant atostogų sezonui, atsiranda vis daugiau pagundų pasiėmus kompiuterį pabėgti iš miesto. Nors darbas ne biure, o namuose, bet kurioje Lietuvos vietoje ar net užsienyje jau seniai tapo įprasta praktika, nuotolinis darbas, kartu su visais privalumais, turi ir nemažai rizikų.
       2023-05-19 10:20:52

Lietuvos oro uostai tapo dar draugiškesni augintiniams: kaip pasiruošti

Kelionė su savo augintiniu – gerokai smagesnė, kai oro uoste pasirūpinta, kad ir nedideliais, tačiau svarbiais jiems skirtais patogumais.
       2023-05-19 08:53:04

Gydytoja apie grožio injekcijas: svarbus ne tik saikas, bet ir atlikimo technika

Besidžiaugiantys jaunatviška ir spindinčia oda, greičiausiai dėkoja arba genetikai, arba gydytojui. Hialurono rūgšties užpildų injekcijos – efektyvus, greitas ir ilgalaikis būdas lyginti raukšles, atkurti įdubusius paakius ir dėl amžiaus ar kitų aplinkybių prarastas veido formas.
       2023-05-18 16:08:10

Išmani apsauga: ekspertas pataria, kaip užtikrinti namų prietaisų saugumą

Statistikos bendrovės „Statista“ atliktas tyrimas rodo, kad išmaniųjų namų populiarumas nuolat auga. Jei šiuo metu pasaulyje tokių namų ūkių yra 360 mln., tai prognozuojama, kad iki 2027-ųjų šis skaičius kone padvigubės ir pasieks 672 mln.
       2023-05-18 11:56:35

Kodėl smidrus naudinga valgyti ne tik sportuojantiems ir gurmanams?

Artėjanti vasara skatina grįžti prie sau duotų naujametinių pažadų daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis. Parduotuvių lentynose daržovių asortimentą vis gausiau papildo pirkėjų jau pamėgti smidrai, tačiau ne visi žino, kodėl ir kaip juos valgyti.
       2023-05-17 19:41:10

Kodėl Lietuvoje vis dar keistai žiūrima į apsinuoginusias moteris scenoje?

Toma Vaškevičiūtė: „Kodėl Lietuvoje vis dar keistai žiūrima į apsinuoginusias moteris scenoje?“ „Nebūdama manekenės figūros scenoje įkvepiu daugybę žmonių. Kabaretas moko mane ne tik priimti gyvenimą su visomis jo spalvomis, išlaisvinti savo moteriškumą, bet ir įkvepia tuo dalintis su kitomis Lietuvos moterimis.
       2023-05-17 19:04:02

RRT pirmininkė: dalis mūsų visuomenės tebegyvena skaitmeniniame skurde

Gegužės 17-ąją visame pasaulyje minima Informacinės visuomenės diena. Tačiau dalis Lietuvos visuomenės narių tebegyvena skaitmeniniame skurde: neturi ryšio, įgūdžių, jaučiasi nesaugūs, nepasitiki el. ryšių paslaugomis, sako Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) pirmininkė Jūratė Šovienė.
       2023-05-17 19:01:56

4 technologijos, kurios mūsų kasdienybę pakeis jau artimiausiais metais

Kasmet gegužės 17 d. švenčiama Tarptautinė telekomunikacijų diena yra gera proga susimąstyti, kaip smarkiai pažengė mūsų pasaulis.
       2023-05-16 13:20:02

Sunkumai siaurose gatvėse – kas kaltas, kai nepavyksta prasilenkti

Pagreitį įgavęs gatvių siaurinimas ir renovavimas kartais sulaukia vis daugiau vairuotojų pasipiktinimo – dėl projektuotojų priimtų sprendimų ir mažiau gatvėse automobilių parkavimui paliktos vietos neretai sunku net prasilenkti.
       2023-05-16 10:40:13

Lietuvių mėgstamos bulvės: tinkamai vartojant, jos gali būti naudingos

Pavasario pabaigoje prekybos centruose atsiranda pirmos lietuviškos šviežios bulvės. Tinkamai vartojamos, šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis.
       2023-05-16 09:19:52

Rekordiškai auga SMS siuntimas, bet ne tarp žmonių

Asmeninį susirašinėjimą perėmusios bendravimo programėles išstūmė tradicines SMS žinutes iš mūsų kasdienybės. Tačiau, skirtingai nei taksofonai, jos niekur nedingo - jau trečią dešimtį skaičiuojančią technologiją vis labiau atranda verslas.
       2023-05-15 20:45:34

Taujėnų dvare varžėsi gražiausi Europos samojedai

Tradicija organizuoti Europos samojedų čempionatus gimė keturiems samojedų veisėjams (Tuula Pratt, Yana Fulierova, Ota Janko bei Renata Fossati) pasiūlius kasmet išrinkti gražiausius kontinento „baltapūkius“.
       2023-05-15 16:50:53

Dirbtinis intelektas pranašas ar demonas – kodėl problemų ieškome ne ten?

Pastarieji metai – dirbtinio intelekto proveržio laikas. Vis daugiau girdime apie įvairias sistemas, galinčias generuoti atsakymus į bet kokius klausimus. Kai kada šie atsakymai taip pribloškia, kad gali nebesuprasti – bendrauji su robotu, ar tikru žmogumi.
       2023-05-12 13:06:55

Virtuvės šefas apie įsibėgėjantį kepsninių sezoną: „naujų vėjų“ daug

Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų.
       2023-05-12 11:24:28

Patarė, ką daryti, jei vaistinėje nerandate antibiotikų

Trūkstant antibiotikų, gyventojai neretai ieško vaistų per pažįstamus, dalijasi naujomis ar senomis jų pakuotėmis su giminėmis, kaimynais ar draugais. Vaistininkė patarė, kaip iš tikrųjų reikėtų elgtis nerandant sau būtinų vaistų.
       2023-05-11 13:10:41

Svečiavimasis vestuvėse: kaip sutaupyti lydint jaunavedžius prie altoriaus?

Prasidėjus vestuvių sezonui, daugybė žmonių sulaukia kvietimo kartu su jaunaisiais švęsti jų meilės sąjungą. Tačiau ne vienam tai sukelia ne tik daug džiaugsmo, bet ir nerimo, mat vestuvių šventę lydi nemenkos išlaidos.
       2023-05-11 13:05:59

Fotogeniškiausios Peloponeso vietos – atraskite ir įsiamžinkite

Viduržemio jūros skalaujamas Peloponeso pusiasalis Graikijoje rikiuojasi populiariausių šalies regionų sąrašo viršuje. Ir ne veltui – ši kryptis siūlo tūkstantmečių senumo istoriją, baltus paplūdimius, laukinę gamtą, jaukius miestelius.
       2023-05-10 20:06:11

Priimtas sprendimas užblokuoti 3 interneto svetainių kopijas

2023 m. gegužės 10 d. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) priėmė sprendimus dėl trijų interneto svetainių kopijų blokavimo, kuriose neteisėtai viešai skelbiamas autorių teisių saugomas turinys.
       2023-05-10 14:37:35

Ryšių reguliavimo tarnyba dereguliavo transliacijų rinkas

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) nusprendė dereguliuoti transliacijų – Transliacijų perdavimo paslaugų ir Transliacijų perdavimo priemonių paslaugų – rinkas ir panaikinti Lietuvos radijo ir televizijos centrui ir „Telia Lietuva“ taikomus įpareigojimus.
       2023-05-10 14:15:23

Naujos transporto rūšys – viešajam transportui populiarinti

Lietuvos keleivių vežimo asociacija parengė Kelių transporto kodekso pataisas, kurių tikslas – pripažinti funikulierius ir kabamųjų lynų kelių keltuvus keleivinėmis transporto priemonėmis, kuriomis keleiviai galėtų būti vežami reguliariais reisais.
       2023-05-10 11:19:52

Energiškai efektyvūs pastatai – teorija ir realybė

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) novatoriai vykdė Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą projektą: „Projektinių ir faktinių pastato gyvavimo ciklo energijos poreikių tyrimai įvertinant vartotojų elgsenos įtaką“.
       2023-05-10 11:00:58

Briuselio kopūstai, Frankfurto dešrelės, Kyjivo kotletas: sąsaja su miestais?

Europos dieną, kuri kasmet švenčiama gegužės 9–ąją, džiaugiamasi vienybe Europoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pažymi, kad žemyną vienija ne tik bendros vertybės, bet ir maistas – vieni iš kitų mielai perimame patiekalus, dažnai net nesusimąstydami apie tikrąją jų kilmę.
       2023-05-10 10:50:02

„Telia“: „Bitė“ nebūtų pajėgi užtikrinti NATO renginiui Vilniuje reikalavimų

„Telia Lietuvos“ infrastruktūros pajėgumai ir kompetencijos užtikrinti Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo IT ir ryšio paslaugų saugumą yra objektyviai daug didesni nei „Bitės“.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.