Naujienos

Italų virtuvės pasididžiavimas – saliamis: derinkite prie rudeniškų troškinių

2022-09-07 12:59:27

Iš Italijos kilusi dešra – saliamis – netruko užkariauti viso pasaulio mėsos mėgėjų širdis. Klasikinis saliamis ruošiamas iš kiaulienos, kartais iš jautienos ar veršienos. O skirtingos pasaulio šalys, gamindamos šį skanėstą, nevengia improvizuoti – jį gamina ir iš paukštienos ar elnienos.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairūs kumpiai ir dešros patenka tiek į kasdienius, tiek proginius pirkinių krepšelius.

„Siekiame, kad mūsų pirkėjai lengvai rastų aukščiausios kokybės įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptus produktus bei ingredientus, todėl paruošėme gausų jų asortimentą. Atvėsus orams žmonės dairosi į sotesnius produktus, suteikiančius daugiau energijos. Analizuodami duomenis matome, kad įvairūs kumpiai ir gurmaniški sūriai daugiau dėmesio sulaukia savaitgaliais ar švenčių dienomis, o dešros ir saliamis yra kone tradiciniai kasdienio stalo produktai“, – sako V. Budrienė.

Kilo Italijoje, paplito visame pasaulyje

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad žodis saliamis yra kilęs iš italų kalbos ir pirminė jo reikšmė buvo „sūdyta mėsa“. Manoma, kad saliamis gaminamas mažiausiai 2000 metų. Istoriniai šaltiniai skelbia, kad šis itališkas gardumynas mėgstamas buvo jau senovės romėnų laikais.

„Šiuo metu saliamių rūšių yra pačių įvairiausių. Netgi skirtinguose Italijos regionuose saliamio gamybos ypatumai skiriasi. Pavyzdžiui, naudojami skirtingi prieskoniai, kai kur – actas, skirtingos rūšies mėsa. Laikui bėgant, šios rūšies dešra išplito į kitas Europos šalis. Saliamis gaminamas ir Ispanijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje. O, pavyzdžiui, mėgstama dešra dažnai naudojama ant picos – pepperoni – yra amerikietiška saliamio versija, pagardinta paprika ir kitais čili pipirais. Šioje šalyje saliamis yra taip mėgstamas, kad rugsėjo 7-ąją Amerikoje netgi minima nacionalinė saliamio diena“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Sakoma, kad saliamio dienos tikslas – paskatinti žmones paragauti kuo įvairesnių šios dešros variacijų. Pavyzdžiui, užuot ruošus tradicinę vakarienę, patiekti užkandžių lentą, kurioje vyrauja įvairiausių rūšių saliamis, ar draugus pasikviesti į teminį saliamio vakarėlį.

Nors mėgstamas ir populiarus visame pasaulyje, saliamis itin vertinamas ir gimtojoje Italijoje. Šio skanėsto garbei skirtinguose Italijos regionuose yra įkurti net keli saliamio muziejai. Vienas jų – Parmoje, kitas – Šiaurės Rytų Italijoje. Abiejuose muziejuose galima susipažinti su nepaprasta saliamio istorija, senoviniais jo gaminimo prietaisais, dešrų gaminimo technikomis.

Kaip gaminamos saliamio dešros?

Saliamio gamyba susideda iš trijų procesų. Pirmiausia žalia mėsa sumalama ir sumaišoma su kitais ingredientais, tokiais kaip baltieji pipirai, vynas, actas, žolelės, malti riebalai, česnakai ir suformuojama dešra. Toliau vyksta fermentacijos procesas. Pirmiausia dešros laikomos šiltoje, drėgnoje vietoje, vėliau perkeliamos į vėsią, drėgną patalpą. Galiausiai dešros yra džiovinamos.

Kaip teigia V. Juodkazienė, saliamį galima panaudoti ne tik picų ar sumuštinių gamyboje. O, pavyzdžiui, ruošiant tradicinius itališkus carbonara makaronus, vietoje šoninės naudojant susmulkintą saliamio dešrą.

Pakepintu saliamiu pagardinti galima ir nachos traškučius, netgi įvairiausius troškinius, salotas: pakepintą saliamį sumaišyti su avinžirniais, susmulkintomis salotomis, salierais, alyvuogėmis, pomidorais, svogūnais ir pagardinti mėgstamu padažu. Taip pat ir ruošiant pusryčių patiekalus: fritatą, tradicinį omletą, įvairiausius sumuštinius, netgi košes.

„Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite saliamį.

Daržovių ir lęšių sriuba su saliamiu

Jums reikės:

500 g virtos vištienos krūtinėlės

gabalėlio susmulkinto saliamio

1 ½ litro vandens

100 g raudonųjų lęšių

1 saliero stiebo

3 pomidorų

1 svogūno

2 kubelių daržovių sultinio

žiupsnelio druskos, pipirų

šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Pomidorus, salierą ir svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūną ir pakepinkite apie 3 minutes. Tuomet sudėkite likusias smulkintas daržoves, saliamį, įberkite druskos, viską gerai išmaišykite ir pakepinkite dar 5 minutes. Šakute suplėšykite virtą vištieną ir sudėkite į puodą su daržovėmis. Viską užpilkite vandeniu, įdėkite daržovių sultinio kubelius, suberkite lęšius ir pagardinkite žiupsneliu pipirų. Viską išmaišykite ir ant nedidelės kaitros virkite apie 10 minučių. Paprasta, bet labai gardu.

Makaronai su saliamiu ir žirneliais

Jums reikės:

Mėgstamų makaronų

Gabalėlio plonai pjaustyto saliamio

2 puodelių šaldytų žaliųjų žirnelių

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Gabalėlio sviesto

Saujos susmulkinto svogūno

2 arbatinių šaukštelių malto česnako

druskos pagal skonį

½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų

¾ arbatinio šaukštelio maltų kajeno pipirų

Puodelio tarkuoto parmezano sūrio

Gaminame:

Puode pasūdykite vandenį ir pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite makaronus. Prieš pat baigiant virti įmaišykite žirnelius. Per koštuvą nupilkite vandenį ir makaronus su žirneliais sudėkite atgal į puodą. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sviestą. Įmaišykite žalius svogūnus ir česnakus. Pagardinkite druska, juodaisiais ir kajeno pipirais. Galiausiai įmaišykite saliamį ir dar šiek tiek pakepkite. Gautą mišinį sudėkite į puodą su virtais makaronais ir žirneliais. Galiausiai viską pagardinkite sūriu ir dar kartą išmaišykite.

Pupelių ir saliamio troškinys

Jums reikės:

Gabalėlio susmulkinto saliamio

800 g konservuotų luptų pomidorų

200 g raudonųjų ryžių

200 g konservuotų pupelių

200 g pievagrybių

1 svogūno

1 skiltelės česnako

4 v. š. grietinės

šlakelio alyvuogių aliejaus

1 v. š. džiovintų čiobrelių

1 v. š. maltų aitriųjų paprikų

žiupsnelio druskos

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite susmulkintą svogūną bei česnaką ir saliamį. Į keptuvę suberkite pasmulkintus pievagrybius ir maišydami kepkite apie 3 minutes. Tuomet suberkite konservuotus pomidorus, pupeles, prieskonius ir ryžius. Viską išmaišykite ir kaitinkite, kol užvirs, tuomet sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie valandą. Patiekite su grietine. Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-09-20 15:36:00

Netikėti vynuogių panaudojimo būdai: ypatingi padažai salotoms, salsos

Vynuogės – dažnos užkandžių lentos viešnios, tačiau tai ne vienintelis būdas, kaip jas galima panaudoti virtuvėje. Ar žinojote, kad vynuogės – puikus priedas gaminant įvairiausius padažus, puikiai tiksiančius ne tik į salotas, bet ir prie mėsos.
       2022-09-16 18:29:24

Desertai su moliūgais: keksiukai, paragaukite prancūziškos tartos

Maistinių medžiagų gausa ir mažu kaloringumu išsiskiriantys sviestiniai moliūgai – tobulas saldžių ar pikantiškų rudens patiekalų priedas ar tiesiog sveikas užkandis. O dėl švelnaus skonio ir kreminės tekstūros juos mėgsta net vaikai.
       2022-09-13 18:24:59

5 receptai: šveicariškas bulvinis blynas, itališki gnocchi ir desertas iš bulvių

Ruduo yra bulvės – tikros lietuviškos daržo karalienės – laikas. Jų auginama visokių rūšių – tinkamų košėms ar cepelinams, sriuboms ar mišrainėms. Bulvių rūšys skiriasi skoniu, spalva, krakmolingumu.
       2022-09-07 14:17:55

4 paprasti žingsniai, kaip išsikepti rudens desertų klasiką – slyvų pyragą

Ruduo – geriausias metas mėgautis sezoninėmis gėrybėmis, pavyzdžiui, kepti nuostabaus skonio ir aromato pyragus. Slyvų pyragas – vienas populiariausių rudeniškų desertų. Jį mėgsta tiek suaugę, tiek vaikai.
       2022-09-06 13:00:23

Iš melionų – netgi duona: išmėginkite 3 receptus

Gaivieji melionai puikiai tinka ne tik karštai vasaros, bet ir žvarbesnei rudens dienai. Norint šiais vaisiais praturtinti savo racioną, iš jų pasigaminti galima pačių netikėčiausių patiekalų, pavyzdžiui, išsikepti melionų duonos, juos pamarinuoti, pagaminti melionų padažo ar džemo.
       2022-09-02 12:25:27

Pusryčiai su kruasanais: 3 paprasti receptai kasdienai ir ypatingoms progoms

Švelnaus skonio sviestiniai rageliai kruasanai lengvai pasiduoda tiek sūrioms, tiek saldžioms interpretacijoms, todėl puikiai tinka pusryčiams. Mėgstantys pikantiškesnio skonio pusryčius kruasanus gali derinti su kiaušiniais, kumpiu, daržovėmis, sūriais.
       2022-09-02 09:46:58

Itin sveikos ir maistingos ankštinės daržovės: kokių gudrybių imtis?

Alkio jausmas pavalgius pažįstamas daugeliui, tačiau kur kas rečiau su juo susiduria valgantys ankštines daržoves, tituluojamas vienais sočiausių augalinės kilmės produktų.
       2022-09-02 09:15:49

Kodėl kasdien vertėtų suvalgyti bent po vieną obuolį

Pasirodo, garsus angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną, sveiką padaro kiekvieną“ nėra mitas. Žali, geltoni arba rausvi – obuoliai yra vienas sveikiausių vaisių, pasižymintis dideliu angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir kalio kiekiu, todėl juos rekomenduojama kasdien valgyti įvairaus amžiaus žmonėms.
       2022-09-01 14:00:44

Prasidėjo vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogės – vienos saldžiausių uogų, todėl dažnai klaidingai manoma, kad jos visai nevertingos. Tačiau prasidėjus rudens vynuogių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė griauna šį mitą.
       2022-08-30 18:08:48

Daržovių likučių puota: kaip juos sunaudoti iki paskutinio kąsnio

Bent 400 gramų – tokį kiekį kiekvienas turėtume per dieną suvartoti daržovių ir vaisių. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja juos valgyti penkis kartus per dieną ir primena, kad daržovių reikia suvartoti daugiau negu vaisių.
       2022-08-30 17:49:24

Karibų įkvėpta virtuvė: žiupsnis egzotikos tiek vasarai, tiek žiemai

Karibų jūros regionas dažnam asocijuojasi su saule, jūra ir egzotiškais skoniais. Šių šalių virtuvė iš tiesų verta dėmesio: jai įtaką darė turbūt visi likę pasaulio regionai, nuo vietinių genčių tradicijų iki kolonizatorių atvežtų naujovių.
       2022-08-26 17:31:39

Užšaldytas derlius pravers žiemą: kaip tinkamai konservuoti ankštines daržoves?

Vasarą svarbu mėgautis ne tik šviežiomis sodų bei daržų gėrybėmis, bet ir pasirūpinti jų atsargomis šaldiklyje. Kulinarijos technologė L. Barčaitė namuose kviečia užsišaldyti ne tik įvairių uogų, bet ir skirtingų ankštinių daržovių – šparaginių pupelių, žirnelių.
Daugiau naujų naujienų
       2022-09-23 19:28:28

Žaliosios energetikos lygtis arba kaip sumažinti elektros kainas

Šių metų rugpjūčio 17 d. nuo kelių šimtų eurų iki maksimalios ribos – 4 tūkst. Eur už megavatvalandę (MWh) – per naktį šoktelėjusi elektros kaina vos nesukėlė infarkto pramonininkams ir energetikos ministrui Dainiui Kreiviui.
       2022-09-23 17:33:08

Automobilio variklio priežiūros ABC: kada ir kodėl verta plauti variklį?

Rūpintis automobilio išorės ir salono švara yra įprasta, tačiau švaros paslaugų ekspertai primena ir po kapotu besislepiančio variklio priežiūros svarbą – neplaunant jo didėja rizika laiku nepastebėti rimtų gedimų ir užbėgti jiems už akių, susidurti su aušinimo problemomis ir į saloną sklindančiais nemaloniais kvapais.
       2022-09-23 17:00:56

5 ekspertės patarimai naujakuriams: ką žinoti apie būsto planą ir perskaityti?

Šalies ekonomistai prognozuoja, kad situacija Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinkoje netrukus stabilizuosis – kainos turėtų išsilyginti, o naujų butų pasiūla pradėti augti.
       2022-09-23 16:45:32

Veterinarijos ekspertė: fejerverkai kelia stresą ir pavojų gyvūnų sveikatai

Savaitgalį Vilniuje vyksiantis tarptautinis fejerverkų festivalis gali tapti tikru išbandymu arčiau renginio vietos būsiantiems augintiniams. Veterinarijos specialistė Justina Maniušienė sako, kad šunų ir kačių klausa yra daug jautresnė nei žmogaus.
       2022-09-23 16:35:46

Parama elektros energijos kaupikliams rezervuota per vieną dieną

Gyventojai, turintys ar suplanavę įsirengti saulės elektrines, paraiškas kompensacijoms už elektros energijos kaupimo įrenginių įsirengimą visai skirtai sumai – 1 mln. eurui pateikė per vieną dieną.
       2022-09-22 17:52:36

Pritarta: numatoma nulinį PVM tarifą šildymui taikyti dar du sezonus

Seimas po svarstymo pritarė Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma laikinai, du artimiausius šildymo sezonus, kompensuoti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą gyventojams centralizuotai teikiamai šilumai, padengiant tiekėjams skirtumą iš valstybės biudžeto.
       2022-09-22 17:52:36

Saulės elektrinių savininkams galimybė įsigyti elektros energijos kaupiklius

Nuo šiandien gyventojai, turintys ar suplanavę įsirengti saulės elektrines, galės teikti paraiškas kompensacijoms už elektros energijos kaupimo įrenginių įsirengimą. Tokia parama suplanuota pirmą kartą, o 2022 m. šiai priemonei skirta 1 mln. eurų iš Klimato kaitos programos lėšų.
       2022-09-22 17:39:03

ESO: 6 patarimai, kaip taupyti elektrą tamsiojo sezono metu

Artėjant tamsiajam metų sezonui ir vėstant orams, vidutinio namų ūkio elektros energijos suvartojimas Lietuvoje gali padidėti 15 proc., skaičiuoja bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).
       2022-09-21 12:01:15

„Orion Leasing" statys saulės elektrines – verslas išsimokės pirkdamas elektrą

Bendrovė „Orion Leasing“ imasi naujo veiklos modelio rinkoje – įmonėms statys saulės elektrines, už kurias šios galės išsimokėti už fiksuotą kainą pirkdamos pagamintą energiją. Elektros kaina su visomis dedamosiomis sieks apie 16 ct/kWh, tai – kelis kartus mažiau nei šiuo metu rinkoje.
       2022-09-21 12:01:15

LNDT meno vadovas O. Koršunovas apie 83 sezoną

Daug kam atrodo, kad teatras yra iliuzijos menas. Iš tiesų visais laikais teatras siekia tikrumo ir realybės, bet ne tos buitinės, matomos akimis, o vidinės, skverbiasi į žiūrovų sąmonės gelmes, kur ir glūdi tikroji realybė. Teatras vyksta ne scenoje, o žiūrovų galvose.
       2022-09-21 11:52:30

Brangstanti elektra 64 proc. gyventojų privertė keisti jos vartojimo įpročius

Išaugusios elektros kainos paskatino Lietuvos gyventojus mažinti elektros vartojimą – jau pradėję taupyti elektrą teigia 6 iš 10-ties žmonių (64 proc.), rodo reprezentatyvi bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa.
       2022-09-21 11:48:57

Saugus sportas nėštumo metu: ką derėtų žinoti

Judėjimas – tai sveikata, todėl niekas nepaneigs, jog sportuoti reikėtų visais gyvenimo etapais. Ir visiškai nesvarbu, jog iki šiol nesimankštinote, gyjate po traumos ar laukiatės vaikelio. Netinkamo laiko sportuoti tiesiog nėra!
       2022-09-21 11:44:20

Į rinką žengia naujieji socialiniai tinklai: kuo jie ypatingi

Socialiniai tinklai tapo neatsiejama gyvenimo dalimi – juose ne tik bendraujame, bet ir sužinome naujienas bei dalinamės gražiausiomis akimirkomis.
       2022-09-20 15:50:18

Darbuotojų atrankos – ko neklausti ir kokią taisyklę prisiminti?

Neperžengti privatumo – pagrindinė taisyklė, kurios jokių būdu negalima sulaužyti, pradedant darbuotojų atranką. Signalų, įspėjančių apie įmonės neapdairumą šiuo klausimu yra gana daug.
       2022-09-20 15:42:38

Kylančios elektros kainos skatina lietuvius įdarbinti saulę

Vienos didžiausių pastatų priežiūros ir inžinierinių sprendimų įmonių grupių Baltijos šalyse „Civinity“ įmonės „Inservis“ atstovas Andžejus Gabrunas pastebi išaugusį verslų ir fizinių asmenų poreikį įsigyti saulės elektrines.
       2022-09-20 15:39:08

Laikinai uždraustas rusiškų ir baltarusiškų TV programų retransliavimas

Seimas po svarstymo pritarė Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIVP-1986(2), kuriuo siūloma laikinai uždrausti Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos įsteigtų,
       2022-09-20 15:36:00

Netikėti vynuogių panaudojimo būdai: ypatingi padažai salotoms, salsos

Vynuogės – dažnos užkandžių lentos viešnios, tačiau tai ne vienintelis būdas, kaip jas galima panaudoti virtuvėje. Ar žinojote, kad vynuogės – puikus priedas gaminant įvairiausius padažus, puikiai tiksiančius ne tik į salotas, bet ir prie mėsos.
       2022-09-20 15:31:38

Aistros, džiaugsmo, prabangos, tvarkos spalva – kodėl jomis dažomi automobiliai?

Spalva yra labai svarbus bet kokio gaminio dizaino, logotipo estetikos ar bendro prekių ženklo įvaizdžio dalis. Jau pirmas žvilgsnis į dominantį gaminį sukelia tam tikrą reakciją, net jei vartotojas apie tai nesusimąsto, o tinkamai parinkta ryški spalva leidžia išsiskirti iš panašių produktų gausos.
       2022-09-20 15:23:02

Tyrimas atskleidė, kad raudoni automobiliai į avarijas patenka dažniausiai

Automobilių spalvos dažnai atspindi savininko asmenybę. Konservatyvūs pirkėjai mėgsta monochromatines spalvas, o ekstrovertai nevengia ryškesnių automobilių.
       2022-09-20 09:47:09

Kuo skaitmeninė implantacija pranašesnė už tradicinę

Prarasti dantys jau kelis dešimtmečius atkuriami implantacijos pagalba. Vis dėlto, šios procedūros sėkmė ne vienam kelia abejonę. Remiantis apklausų duomenimis, dažniausiai baiminamasi galimo implanto neprigijimo ir kitų komplikacijų.
       2022-09-20 09:40:47

Ekspertai: skaitmeninės mokymosi priemonės būtinos ir kontaktinio ugdymo metu

Skaitmeninės mokymosi priemonės savo aktualumo nepraranda ir sugrįžus į mokyklos suolą. Įmonės „Ateities pamoka“ atlikta mokytojų apklausa parodė, kad net 98 proc. mokytojų šias priemones aktyviai naudoja ir kontaktinėse pamokose.
       2022-09-20 09:34:12

Dieną be automobilio – 500 nemokamų el. paspirtukų visoje šalyje

Gyventi mieste be nuosavo automobilio – utopija ar jau misija-įmanoma Lietuvoje? Šiemet susimąstyti apie tokį pokytį siekiama priversti net ir užkietėjusius automobilistus, todėl visoje Europoje kasmet žymima Diena be automobilio, mūsų šalyje pasitinkama ne vien gražiomis idėjomis:
       2022-09-19 16:15:25

Kaune oficialiai baigta Dariaus ir Girėno stadiono rekonstrukcija

15 tūkstančių sėdimų vietų, stogas virš tribūnų, du didžiuliai ekranai, automatiškai laistoma ir šildoma žalia veja bei aukščiausios kokybės bėgimo takai. Visa tai – tik dalis nuo pamatų atstatyto naujutėlaičio Dariaus ir Girėno stadiono privalumų.
       2022-09-19 16:09:08

Proveržis: „Volvo Trucks“ pradeda serijinę elektrinių sunkvežimių gamybą

„Volvo Trucks“ tapo pirmąja pasauliniu mastu veikiančia įmone, pradedančia serijinę elektros energija varomų sunkiasvorių (44 t bendrosios junginio masės) sunkvežimių gamybą.
       2022-09-19 16:07:03

Energijos suvartojimą gali padėti mažinti išmaniosios programėlės

Ekonomikos ekspertai visus perspėja, kad dėl sparčiai augančių kainų, šį sezoną teks taupyti. Ugdyti taupymo ir tvarumo įpročius gali padėti išmaniosios programėlės – šie įrankiai telefone leis ne tik paprasčiau stebėti energijos suvartojimą, bet ir užtikrins didesnį efektyvumą.
       2022-09-19 12:30:17

Neramina artėjantis šildymo sezonas? Patalpose atlikite namų darbus

Šaltieji metų mėnesiai – ne už kalnų, todėl jau dabar metas pradėti galvoti apie kitą mėnesį prasidėsiantį šildymo sezoną. Šiemet šalies gyventojai nerimauja dėl būsimo šildymo išlaidų padidėjimo, susijusio su sparčia infliacija ir kitomis priežastimis.
       2022-09-19 12:05:31

Kaip išsirinkti stacionarų kompiuterį?

Keičiantis šiuolaikinėms technologijoms ir atsirandant galimybei dirbti bei gyventi bet kuriame pasaulio krašte, žmonės itin pamėgo mobilumą. Tad nieko keisto, jog stacionarūs kompiuteriai nebesudaro didžiosios dalies perkamų naujų kompiuterių.
       2022-09-18 09:55:11

Madeiroje gidu dirbantis Audrius atskleidė, kodėl sala patiks

Atlanto vandenyne, netoli Afrikos krantų įsitaisiusi Portugalijos sala Madeira sulaukia vis didesnių lietuvių keliautojų srautų. Ir ne veltui.
       2022-09-17 19:45:36

ES jaunųjų mokslininkų konkurse lietuvė pelnė pirmąją vietą

Nyderlanduose vykusiame Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse Lietuvai atstovavusi Meda Surdokaitė šiandien apdovanota pirmąja vieta ir specialiuoju prizu – kvietimu į Nobelio premijų įteikimo ceremoniją Stokholme. Tai vienas geriausių rezultatų Lietuvos istorijoje.
       2022-09-17 18:30:59

JAV atvėrė rinką lietuviškiems kiaušinių produktams

Lietuva gali eksportuoti kiaušinių produktus į JAV. Tai rugsėjo 15 d. paskelbė šios šalies Maisto saugos ir priežiūros tarnyba. Lietuva tapo antrąja ES šalimi po Nyderlandų, gavusia tokį leidimą.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.