Naujienos

Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos švenčių stalui

2021-04-02 09:25:14

Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros gėrybių patiekalais,

kurie puikiai tiks ieškantiems lengvesnių, sveikesnių ir organizmui naudingų kulinarinių alternatyvų. Ne veltui sveikos mitybos specialistai šį maistą rekomenduoja dėl gausaus vitamino D kiekio, kuris saugo sveikatą ir stiprina kaulus bei raumenis. Todėl lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pataria, kaip šventėms tinkamai išsirinkti žuvį ir jūros gėrybes, kartu dalindamasis 3 gardžiomis jų patiekalų idėjomis velykiniam stalui.

Būtina mitybos dalis

„Maximos“ parduotuvėse atsisakius gyvos žuvies akvariumų, nuo šiol siūloma alternatyva – dar platesnis šviežiai išskrostos bei ant ledo atšaldytos žuvies asortimentas. Tai patvirtina ir „Maximos“ žuvies skyriaus darbuotoja Marina Gudanec, prekybos tinkle dirbanti jau 17 metų. Todėl, turėdama tokią solidžia patirtį, ji pirkėjams gali puikiai patarti, kaip tinkamai išsirinkti norimą produktą.

„Žuvies pasirinkimas – labai asmeniškas. Virtuvės naujokams siūlyčiau filė ir paprastą, bet užtikrintą jos gamybos receptą. Tuo metu gurmanams išties verta rinktis moliuskus. Šios jūros gėrybės puikiai tiks ir tradicinės virtuvės mėgėjams, nes jų turime ypač kokybiškų, šviežių bei skanių. Apskritai, išsirinkti gardžiausią žuvį galima tik ragaujant, ragaujant ir darkart ragaujant. Tuo tarpu jūros gėrybių – labai daug, o jų skoniai – be galo skirtingi. Aš pati dar visai neseniai tik nedrąsiai ragavau aštuonkojo. Dabar jis man – tikras delikatesas, kuris puikiai tiktų netgi ant šv. Velykų stalo“, – ryžtis naujovėms drąsina M. Gudanec.

Savo ruožtu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė antrina: lietuviai žuvį bei jūrų gėrybes gražiausiai pavasario šventei renkasi vis dažniau. Tai, anot jos, neturėtų stebinti, nes šis maistas ir be galo skanus, ir sveikas.

„Žuvis ir jūrų gėrybės užtikrina visokeriopai puikią savijautą. Jos – lengvos, nekaloringos, neapsunkinančios organizmo. Valgant šį maistą galima sulieknėti, sumažinti grėsmingų ligų riziką. Tai ir vitaminų šaltinis grožiui, imuninei ir nervų sistemoms. Ne veltui į savo mitybos racioną žuvį įtraukti yra būtina ir ją valgyti reiktų bent kelis kartus per savaitę. Geriausia – kaskart rinktis skirtingą: liesą, dar vadinamą balta, ir riebią. Pirmoji turi daug visaverčių baltymų, o riebioji, pavyzdžiui, silkė, skumbrė ar lašiša suteikia Omega3 riebalų rūgščių, kurios ypač reikalingos, tačiau pats organizmas negali jų pasigaminti“, – apie šių produktų privalumus kalba B. Baratinskaitė.

Todėl „Maximos“ maisto ekspertė, išvardijusi minėtų valgių naudą, siūlo juos patiekti ant šv. Velykų stalo. Tai, pasak B. Baratinskaitės, padaryti ypač lengva vadovaujantis 3 gardžiais žuvies bei jūros gėrybių patiekalų receptais.

Menkė balzamiko padaže

Reikės: 500 g menkės filė, 1 svogūno, 1 skiltelės česnako, 50 ml sauso balto vyno, 1 citrinos, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, 7 valgomųjų šaukštų balzamiko acto, ketvirčio jo stiklinės padažui, 5 valgomųjų šaukštų agavų sirupo.

Nuplaukite menkės filė, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir, išspaudę citrinų sultis, apšlakstykite jomis žuvį. Tuomet pabarstykite druska, palikite 15 minučių. Vėliau supjaustykite svogūnus, sutrinkite česnakus, keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, viską suberkite, minutę pakepinkite. Tada sudėkite filė, apšlakstykite vynu, uždenkite ir troškinkite apie 10 minučių. Į prikaistuvį supilkite balzamiko actą, agavų sirupą, maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės. Kai jis atvės, apšlakstykite į lėkštes sudėtą menkės troškinį. Patiekite su šviežių agurkų ir pomidorų griežinėliais.

„Menkė pasižymi švelniu, maloniu skoniu. Kartu su balzamiko padažo, papildyto agavų sirupu, saldumu šis patiekalas nustebins sodrumu bei ryškiais karamelės akcentais. Tai išties netradicinis, bet labai įdomus ir skanus kulinarinis atradimas, kuris gali tapti tikra šv. Velykų stalo pažiba“, – sako B. Baratinskaitė.

Karališkas lašišos kepsnys

Reikės: 700 g atšaldytų atlantinių lašišų (Salmo Salar) didkepsnių, 1 apelsino, 1 citrinos, šviežių petražolių, 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 arbatinio šaukštelio paprikos miltelių, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.

Lašišos didkepsnius nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet smulkia tarka nutarkuokite citrinos ir apelsino žieveles, smulkiai supjaustykite kelias petražolių šakeles. Lašišą įtrinkite šiuo prieskonių mišiniu ir palikite marinuotis šaldytuve kelioms valandoms arba net per naktį. Pasiruoškite antrąjį lašišos marinatą: dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų su prieskoniais. Išimkite žuvį iš šaldytuvo, nuvalykite nuo jos apelsino bei citrinos žieveles ir petražoles, ištrinkite prieskoniais su alyvuogių aliejumi. Ant kepimo grotelių paguldykite lašišos didkepsnius, prieš tai įkaitinę orkaitę iki 190 laipsnių. Kepkite apie 20 minučių, apšlakstykite citrinos sultimis, patiekite su ryžiais ir šviežiomis daržovėmis.

„Lašišą galima pavadinti tikra kulinarijos klasika. Gardžiai ją paruošti – lengva. Tinkami prieskoniai, skanus marinatas ir teisingas kepimas: tai ir yra visa šio paprasto recepto paslaptis. Visgi patiekalo skonis – nepaprastai gardus. Todėl gaminti lašišą šv. Velykoms patarčiau visiems“, – siūlo „Maximos“ maisto ekspertė.

Saldžiarūgščių krevečių barbekiu

Reikės: 700 g šaldytų šiaurinių virtų krevečių, 50 g rudojo cukraus, 60 ml baltojo vyno acto, 3 žaliųjų citrinų, 1 galvutės česnako, 1 valgomojo šaukšto lupto ir tarkuoto imbiero, 1 arbatinio šaukštelio šviežiai smulkintų bazilikų, žiupsnelio druskos.

Krevetes atšildykite, o tuo metu dubenyje išspauskite vienos žaliosios citrinos sultis, sumaišykite visus turimus ingredientus, išskyrus dvi žaliąsias citrinas. Tuomet sudėkite krevetes į užspaudžiamą plastikinį maišelį ir į vidų supilkite paruoštą marinatą. Maišelį užspauskite ir gerai pakratykite. Palikite šaldytuve apie 20 minučių. Per tą laiką įkaitinkite kepsninę ir pradėkite krevetes verti ant medinio iešmelio, įterpdami žaliosios citrinos griežinėlius. Iešmelius sudėkite ant kepimo grotelių ir kepkite kelias minutes iš abiejų pusių.

„Tai – labai gurmaniškas ir kitoks šv. Velykų užkandis. Jis puikiai tiks norintiems su pačiais artimiausiais šventę sutikti lauke bei pagaliau atidaryti kepsninių sezoną. Šios krevetės yra tikra šventinių pietų įžanga, o nuostabiai atsiskleidžiantys skirtingų skonių deriniai išties nepaliks abejingų“, – pažada B. Baratinskaitė.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2021-04-14 14:30:44

Lengvai parauginti agurkai – pavasariško pietų stalo pažiba

Organizmą vitaminais papildyti siekiantys pirkėjai iš parduotuvių lentynų jau kurį laiką renkasi šviežius ridikėlius, morkas, kopūstus, salotas ar agurkus.
       2021-04-13 11:54:49

Jautiena – sportininkų pamėgta, itin paprastai paruošiama mėsa

Bulių mėsa, buliena arba tiesiog jautiena – viena populiariausių mėsos rūšių, kurioje yra gausu įvairiausių vitaminų bei mineralų. Ši mėsa ypatingai pamėgta tarp sportininkų, mat ji pasižymi dideliu baltymų kiekiu.
       2021-04-13 07:03:15

Konditerio patarimai: gudrybės, kurios pamėgtus desertus pavers sveikesniais

Atšilus orams vis dažniau susirūpiname ne tik savo sveikata, bet ir kūno linijomis, todėl prieš save apdovanojant įvairiausiais desertais dažniau susimąstome ar verta juos valgyti.
       2021-04-12 08:05:53

Mėsos patiekalus primenantis naminis seitanas populiarėja tarp sveikuolių

Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetariškų bei veganiškų patiekalų.
Daugiau naujų naujienų
       2021-04-15 09:51:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 1168

Atlikus 17363 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 1168. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-04-14 14:30:44

Lengvai parauginti agurkai – pavasariško pietų stalo pažiba

Organizmą vitaminais papildyti siekiantys pirkėjai iš parduotuvių lentynų jau kurį laiką renkasi šviežius ridikėlius, morkas, kopūstus, salotas ar agurkus.
       2021-04-14 14:17:38

Vyriausybei pristatytas Galimybių pasas, atversiantis daugiau uždarytų veiklų

Šiandien Vyriausybei pristatyta Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengta galimybių paso koncepcija. Šis pasas leis greičiau atlaisvinti daugelį verslų ir sugražinti dalį žmonių į veiklas, kurios dėl karantino suvaržymų iš esmės yra paralyžiuotos.
       2021-04-14 11:46:00

Trečios koronaviruso COVID-19 bangos naujas REKORDAS: 1311

Atlikus 19681 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 1311. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-04-14 11:28:10

Už 1000 eurų kompensaciją bus galima įsigyti elektrinį motorolerį, motociklą

Sunaikinusieji savo taršų automobilį vietoje jo, be mažataršio automobilio, galės įsigyti ir elektrinį motociklą arba elektrinį motorolerį.
       2021-04-14 11:22:18

Pasiruoškite – siuntos iš ne ES valstybių brangs ir iki jūsų keliaus ilgiau

Kiekvieną dieną Lietuvoje registruojama po kelias dešimtis tūkstančių mažaverčių siuntų iš ne Europos Sąjungos (ES) valstybių. Nuo liepos 1 d. visi Bendrijos gyventojai gaunantys tokias siuntas susidurs su pokyčiais, kurie nebus malonūs ─ reikės ne tik daugiau pinigų, bet ir daugiau kantrybės.
       2021-04-14 11:16:48

Kaip vartoti antibiotikus, kad šie mums padėtų, o ne kenktų?

Antibiotikai – vaistai, o ne panacėja nuo visų ligų. Kartais tuo klaidingai įtikėję žmonės antibiotikais griebiasi gydyti virusines ligas, taip sau darydami didelę žalą.
       2021-04-14 11:05:42

Ar mokame taupyti? 5 patarimai pradedantiesiems

Mintyse savo pinigus pradedame leisti jų dar nė negavę. Juk išleisti daug smagiau negu taupyti – galima iš karto džiaugtis nusipirktu daiktu, o taupomi pinigai bus išleidžiami tik vėliau ir einamuoju momentu jokio džiaugsmo neteiks.
       2021-04-14 10:58:23

VDU rektorius J. Augutis: svarbu prisitaikyti ir nebijoti mokytis čia ir dabar

„Mane dažnai stebina Lietuvoje girdimos kalbos, kad žmonių su aukštuoju išsilavinimu šalyje turėtų būti mažiau. Esą vieną išsilavinusį, aukštąjį išsilavinimą turintį asmenį darbo rinkoje turėtų atitikti bent aštuoni darbininkai.
       2021-04-14 10:42:40

Startuolių verslas ir rinkodara: ką daryti, kad idėja neužstrigtų stalčiuje?

Pažinti tikslinę auditoriją, pasirinkti tinkamus kanalus jai pasiekti ir sulauktą dėmesį paversti pardavimais – viena svarbiausių startuolių ir apskritai bet kokio sėkmingo verslo užduočių.
       2021-04-13 15:32:36

Epidemiologai: pastarąsias savaites didžiausią susirūpinimą kelia darželiai

Šalies ugdymo įstaigose praėjusios savaitės pabaigoje fiksuoti 87 aktyvūs koronavirusinės infekcijos (COVID-19 ligos) protrūkiai, kai savaitę prieš tai – pusantro karto mažiau, t. y. 49.
       2021-04-13 11:54:49

Jautiena – sportininkų pamėgta, itin paprastai paruošiama mėsa

Bulių mėsa, buliena arba tiesiog jautiena – viena populiariausių mėsos rūšių, kurioje yra gausu įvairiausių vitaminų bei mineralų. Ši mėsa ypatingai pamėgta tarp sportininkų, mat ji pasižymi dideliu baltymų kiekiu.
       2021-04-13 10:01:22

Atostogos 2021: dauguma lietuvių ilsėsis Lietuvoje

Reklamos planavimo agentūros „Inspired UM“ tyrimas rodo, jog pasaulinis karantinas neišgąsdino Lietuvos gyventojų ir jie planuoja atostogas praleisti ne namuose, tačiau tolimų kelionių dažnas atsisakys - net 53 proc. teigė atostogoms pasirinksiantys Lietuvą.
       2021-04-13 09:58:14

Vaida Kurpienė: „Maisto išmestume mažiau, jei susitvarkytume šaldytuvą“

Ar dažnai tenka išmesti nesuvartotą ar su pasibaigusio galiojimo data maistą? Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, daugiau nei pusė maisto atliekų išsivysčiusiose Europos Sąjungos šalyse susidaro namų ūkiuose.
       2021-04-13 09:46:00

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti nauji koronaviruso atvejai: 1178

Atlikus 17382 (bendras tyrimų skaičius) tyrimus, vakar Lietuvoje registruotas naujų koronaviruso atvejų skaičius: 1178. (* Pastaba: išankstiniai duomenys per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais - Lietuvos statistika).
       2021-04-13 09:10:13

Seimas pritarė siūlymui griežtinti atsakomybę už neeksploatuojamus automobilius

Seimas po svarstymo bendru sutarimu pritarė Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms (projektas Nr. XIIIP-4532(2), kuriomis siekiama reglamentuoti ne tik neeksploatuojamų,
       2021-04-13 09:04:56

Naujoji Lietuvos raudonoji knyga – atmintinė kiekvienam gyventojui

Po 14 metų pertraukos išleista nauja Lietuvos raudonoji knygą. Kapitalinį Aplinkos ministerijos leidinį rengė beveik 50 mokslininkų ir gamtininkų daugiau kaip ketverius metus.
       2021-04-13 09:00:05

Statybas stabdo laiku nesuvaldytos rizikos ir nenumatytos atsakomybės

Laikinai stojančios įvairių objektų statybos mūsų šalyje yra tapusios ganėtinai įprastu reiškiniu. Lazdynų baseinas Vilniuje, Kauno centre stūksantis viešbutis-vaiduoklis, Nidos kultūros centras yra tik keletas to neišvengusių pastatų.
       2021-04-13 08:42:37

„Angliuko“ vartojimo ypatumai – gali prireikti ir 30 tablečių per dieną

Kilus virškinimo sutrikimams, ko gero, dažniausias preparatas, kurio griebiamasi – aktyvinta anglis, geriau žinoma „angliuko“ pavadinimu. „Eurovaistinės“ vaistininkai sako, kad vaistinėse dažnai teiraujamasi šio preparato.
       2021-04-13 08:34:28

Elektromobilių bumą prognozuoja jau po penkerių metų: kainos susilygins

Nepaisant globalios pandemijos, praėjusiais metais visame pasaulyje įsigytų naujų elektromobilių skaičius pasiekė rekordines aukštumas. Tai lėmė ne tik keliami vis griežtesni taršos reikalavimai automobilių gamintojams, bet ir didėjantis elektromobilių pasirinkimas ir gerėjanti jų įkrovimo infrastruktūra.
       2021-04-13 08:29:08

9 svarbiausi faktai apie mokesčių susigrąžinimą iš Didžiosios Britanijos

Didžioji Britanija iki šiol išlieka viena populiariausių lietuvių emigracijos krypčių. Tačiau ne visi ten dirbę tautiečiai pakankamai žino apie mokesčių susigrąžinimo galimybes. Ką kiekvienam, dirbančiam svetur, būtina žinoti apie mokestinių permokų atgavimą?
       2021-04-13 08:24:51

Kauno startuolių ekosistemą stiprins Silicio slėnyje sėkmės sulaukęs lietuvis

Vieno sėkmingiausio Lietuvos mobiliųjų aplikacijų startuolio „GetJar“ ir „Google“ milžinės autonominių automobilių kompanijoje „Waymo“ dirbęs ir susipažinęs su Silicio slėnio kūrėjais lietuvis padės vystyti verslą Kauno startuoliams.
       2021-04-13 07:31:09

„Linas Agro Group“ valdoma žemės ūkio bendrovė investuoja į melžimo robotus

Kėdainių rajono Labūnavos žemės ūkio bendrovėje užbaigtas svarbus modernizacijos etapas ir planuojamos naujos šimtatūkstantinės investicijos į fermų atnaujinimą bei pažangias technologijas, kurios užtikrins aukščiausius gyvūnų gerovės standartus.
       2021-04-13 07:10:36

Įtrauktiems į pensijų kaupimą – dar vienas raginimas apsispręsti

Į antros pakopos pensijų kaupimą šiemet įtraukti gyventojai netrukus sulauks registruotų laiškų. Gyventojai, kurie iki šiol nepriėmė sprendimo dėl dalyvavimo pensijų kaupime turi galimybę pasirinkti iki birželio pabaigos.
       2021-04-13 07:03:15

Konditerio patarimai: gudrybės, kurios pamėgtus desertus pavers sveikesniais

Atšilus orams vis dažniau susirūpiname ne tik savo sveikata, bet ir kūno linijomis, todėl prieš save apdovanojant įvairiausiais desertais dažniau susimąstome ar verta juos valgyti.
       2021-04-13 06:31:10

Braškes auginantis ūkininkas Manfredas Rudis džiaugiasi atradęs savo kelią

Joniškio rajone braškes auginantis Manfredas Rudis džiaugiasi atradęs savo kelią ir sako, kad savame ūkyje atidirbęs 12 valandų nejaučia nuovargio, o nuotaika visada pakili, nes daug padaryta. Smulkaus ūkio verlas plečiamas – praeitais metais ūkyje auginta 2,2 ha braškių, o šiais – 3,7 hektaro.
       2021-04-13 06:24:41

„Kad jūs matytumėte, kaip tas vyras pradėjo tą duonos kepaliuką bučiuoti..."

„Onkologijos institute dirbau daugiau kaip 40 metų, – pasakoja maltiečių savanorė Aldona Pupelienė. – Daug ten teko visko matyti – žmogiškų tragedijų, skausmo, netekčių...
       2021-04-12 14:22:22

Kaune iškils didžiausia Baltijos šalyse infekcinių ligų ligoninė

Šalia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų iškils didžiausia Baltijos šalyse infekcinių ligų ligoninė. Kauno klinikų užsakymu infekcinių ligų ligoninės projektą įgyvendins projektavimo paslaugų konkursą laimėjusi UAB „Maspro“.
       2021-04-12 12:26:34

Ką išduoda pykinimas ir kaip sau padėti

Niekas nenuneigs, pykinimas – itin nemalonus jausmas. Pykinant apima silpnumas, pila šaltas prakaitas, oda išblykšta, gausėja seilėtekis, pulsas retėja, mažėja kraujospūdis.
       2021-04-12 12:04:48

Plastiko minkštikliai – ar įmanoma sustabdyti grėsmingus teršalus Lietuvoje?

Sparčiai augant sveikatai pavojingų plastiko minkštiklių – ftalatų ir fenolių – naudojimui pramonėje, o tuo pačiu ir buityje, tiek aplinkosaugininkai, tiek ir sveikatos specialistai visame pasaulyje skiria jiems vis didesnį dėmesį.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.