Naujienos

Eksperimentai su krevetėmis virtuvėje: takai, ypatingas troškinys

2022-01-06 17:20:44

Nors šventinis laikotarpis baigėsi, tai nereiškia, kad turite baigti eksperimentus virtuvėje. Juk pasilepinti skaniu maistu nebūtina laukti progos, tai galima daryti ir kasdien.

Ypatingiems patiekalams sukurti puikiai tinka ne tik mėsa, žuvis, bet ir jūros gėrybės, tokios kaip krevetės. Jos yra ne tik maistingos, bet ir greitai pagaminamos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad net ir pasibaigus šventėms jūros gėrybės dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose.

Skirtingos rūšys – skirtingos savybės

„Nors šventiniu laikotarpiu pirkėjai paprastai linkę pasimėgauti įmantresniais ingredientais, susidomėjimas gurmaniškais produktas išlieka ir po švenčių, ypač artėjant savaitgaliui. Pirkėjų krepšeliuose atsiduria ir įdomesni sūriai, vytinti mėsos gaminiai, ir, žinoma, jūros gėrybės, tokios kaip karališkos baltakojės blyškiosios krevetės“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad krevetės – dėkingas ingredientas tiems, kurie maisto gaminimui daug laiko neturi, tačiau mėgsta skaniai ir sveikai pavalgyti.

„Krevetės puikiai tinka pagardinti salotas, makaronus ar įvairiausių kruopų patiekalus. Be to, šis produktas pravers ir ruošiant šildantį, žiemišką maistą: įvairiausias sriubas bei troškinius ar apkepus, pavyzdžiui, iš Amerikos kilusį mėsos ir krevečių troškinį „Gumbo“. Jeigu norite įmantresnių patiekalų su krevetėmis – jas galite naudoti meksikietiškų takų gamyboje. Krevetės taip pat puikiai tinka ir į įvairiausias azijietiškas sriubas, ryžių patiekalus, o jeigu norite paprastesnės vakarienės – galite pasigaminti paprasčiausią krevečių iešmelį arba jas tiesiog pakepti svieste“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Nors pasaulyje egzistuoja daugiau kaip 300 rūšių krevečių, išskiriamos kelios populiariausios. Pavyzdžiui, rudosios krevetės yra smulkesnės, jų mėsa yra gan tvirta. Be to, jos pasižymi ryškiu skoniu. Baltosios krevetės kiek švelnesnės ir minkštesnės. Dar viena populiari krevečių rūšis – tigrinės krevetės. Jos pasižymi įspūdingu dydžiu ir ryškiu skoniu. Sakoma, kad krevečių spalva priklauso nuo to, kur jos gyvena. Kai kurios krevečių rūšys netgi sugeba keisti spalvą, kad prisitaikytų prie aplinkos.

Krevetės – visame pasaulyje mėgstamas ingredientas. Per metus šios jūros gėrybės suvalgoma daugiau nei 2 milijardai kilogramų. Kai kuriose šalyse krevetės netgi laikomos nacionaliniu patiekalu. Pavyzdžiui, Peru tokiu laikomas krevečių sevičė –žalių krevečių patiekalas, pagardintas raudonaisiais svogūnais ir žaliųjų citrinų sultimis. Tradicinis ispaniškas patiekalas paelija taip pat neįsivaizduojamas be krevečių. Japonijoje krevetės dažnai valgomos žalios. Juos dedamos į jų virtuvės pasididžiavimą – sušius arba sašimius. Kartais krevetėmis gardinami ir tradiciniai japoniški koldūnai – gyoza.

Patarimai, kaip ruošti

Kaip teigia maisto ekspertė, nors krevetes galima ruošti pačiais įvairiausiais būdais: nuo paprasčiausio kepimo svieste iki ruošimo grilyje, kelias jų pagaminimo taisykles žinoti pravartu.

Krevetėms paruošti užtenka vos kelių minučių, o kad jos paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus rausvesnės spalvos.

Vienas sveikiausių ir paprasčiausių krevečių paruošimo būdų – virimas. Kaip teigia V. Juodkazienė, geriausiai tai daryti lauro lapais, druska, pipirais pagardintame vandenyje. Krevetes reiktų virti apie 2–3 minutes, o jas ištraukus iš karšto vandens – netrukus panardinti į dubenį su lediniu vandeniu. Taip sustabdomas krevečių virimo procesas.

„Jeigu krevetes gaminate kepsninėje, geriausias būdas jas paruošti yra kepti ant iešmo arba suvyniojus į foliją. Jeigu krevetes prieš dėdami ant grotelių planuojate pamarinuoti, būtinai jas išlukštenkite. Kepant išlukštentas krevetes kepsninėje jos dar ir įgaus dūminio skonio. Visgi, jeigu krevečių marinuoti nežadate – jas galite kepti ir su kiautu, šitaip ruoštos krevetės – visuomet išliks sultingos“, – teigia ekspertė.

Anot V. Juodkazienės, krevetes ant grotelių geriausia kepti vartant apie 3–5 minutes arba tol, kol jos įgaus rausvo atspalvio.

„Jeigu krevetes kepate keptuvėje, geriausiai tai daryti svieste. Norint papildyti svieste keptų krevečių skonį į keptuvę galima įspausti česnako, citrinos sulčių. O baigus kepti – pabarstyti petražolėmis. Priklausomai nuo dydžio – krevetes keptuvėje iškepti užtenka vos 2–5 minučių“, – sako ekspertė ir dalijasi keliais receptais su šiuo nepaprasto skonio ingredientu.

Takai su krevetėmis ir mangų salsa padažu

Jums reikės:

• 400 g krevečių be kiauto
• 3 skiltelių česnako
• 50 ml alyvuogių aliejaus
• ½ a. š. druskos
• 1 a. š. maltų juodųjų pipirų
• 3 v. š. žaliosios citrinos sulčių
• 4 pilno grūdo tortilijų
• 300 g smulkinto raudonojo gūžinio kopūsto

Salsa padažui:

• 300 g mangų
• 100 g raudonųjų paprikų
• 50 g žaliųjų paprikų
• 50 g raudonojo svogūno
• 1 Chalapos aitriosios paprikos
• 5 v. š. šviežių kalendrų
• 3 v. š. žaliosios citrinos sulčių

Jogurto padažui:

• 200 ml jogurto
• 1 skiltelės česnako
• žiupsnelio druskos

Pagaminimas:

Krevetes sudėkite į dubenį, apšlakstykite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus bei žaliosios citrinos

sultimis, viską gerai išmaišykite ir palikite pasimarinuoti 30 minučių. Grilio keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite marinuotas krevetes ir kepkite keletą minučių. Tuomet į keptuvę suberkite susmulkintą arba išspaustą česnaką, įberkite šiek tiek druskos bei pipirų, pamaišykite ir kepkite dar 5–7 minutes.

Kol krevetės kepa, paruoškite padažus. Į dubenį suberkite salsa padažo ingredientus: kubeliais supjaustytus mangą bei paprikas, susmulkintus svogūną, aitriąją papriką ir kalendras. Viską apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir gerai išmaišykite. Į kitą dubenėlį supilkite jogurtą, įspauskite česnaką, įberkite žiupsnelį druskos ir taip pat išmaišykite. Raudonąjį kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis ir gausiai jomis padenkite tortilijas. Ant kopūstų tolygiai paskirstykite salsa padažą ir krevetes. Tortilijas sulenkite pusiau ir patiekite su jogurto padažu.

Krevečių troškinys „Gumbo“

Jums reikės:

• 30 ml aliejaus
• 2 v. š. sviesto
• 50 g miltų
• 100 g svogūnų
• 1 raudonosios paprikos
• 1 žaliosios paprikos
• 4 skiltelių česnako
• 150 g salierų stiebų
• 100 g žirnių
• 200 g okros (valgomosios ybiškės)
• 200 g slyvinių pomidorų be odelės
• 4 aštrių dešrelių
• 500 g iš anksto išvirtos ar iškeptos pasirinktos mėsos
• 2 v. š. maltų Kajeno paprikų
• 1 l mėsos sultinio
• 500 g lukštentų krevečių
• ½ a. š. druskos
• 200 g ryžių
• 3 v. š. smulkintų šviežių petražolių

Gaminame:

Nuplaukite ir smulkiai supjaustykite paprikas, salierus, svogūnus, okras bei česnakus. Didelėje ir gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, įberkite miltų ir maišydami kaitinkite, kol miltai įgaus auksinę spalvą bei paskleis riešutinį aromatą. Tuomet suberkite susmulkintas daržoves, išmaišykite ir kepkite kelias minutes. Kai daržovės suminkštės, suberkite griežinėliais supjaustytas dešreles, iš anksto išvirtą arba iškeptą mėsą, slyvinius pomidorus, žirnius bei prieskonius. Viską kepkite apie 10 minučių, o tada supilkite į keptuvę sultinį. Kai skystis užvirs, sumažinkite kaitrą ir troškinkite keptuvės turinį apie 20 minučių. Tuomet suberkite krevetes ir troškinkite dar 10 minučių. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite dar šiek tiek druskos. Patiekalą papuoškite petražolėmis ir patiekite su virtais ryžiais.

Česnakinės krevetės su kukurūzų burbuolėmis

Jums reikės:

• 500 g mažų saldžiųjų bulvių
• 2 kukurūzų burbuolių
• 200 g krevečių
• 2 v. š. ištirpinto sviesto
• 6 vyšninių pomidorų
• 1 a. š. čili pipirų
• 1 a. š. česnakų miltelių
• žiupsnelio druskos
• alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Kol ji kais, supjaustykite saldžiąsias bulves, kukurūzų burbuoles ir vyšninius pomidorus. Krevetes ir daržoves sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apliekite tirpintu sviestu bei apibarstykite prieskoniais: čili pipirais, česnakų milteliais bei druska. Skardą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių. Šis receptas toks paprastas, kad būtų nuodėmė jo neišbandyti! Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-04-26 17:27:41

Stabdo senėjimą ir uždegimus – šie vaisiai privalo atsidurti ant jūsų grilio

Žinomas angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ tikrai tinka ir persikams. Vienas persikas per dieną ne tik suteiks daug naudų įvairioms organizmo sistemoms, bet ir pagerins odos būklę.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-17 15:31:22

Vasarai, kai atsivalgysite šaltibarščių: atgaivins agurkų šaltsriubė

Šylant orams, į mūsų virtuves vis dažniau atkeliauja agurkai: juos pjaustome į salotas, dedame į šaltibarščius, gardiname jais geriamąjį vandenį. Kai nesinori karštų ir sočių pietų, puikiai atgaivins bulgariška „Tarator“ sriuba.
       2024-04-15 13:35:07

Ne tik varlių šlaunelės ir sraigės: 2 greiti ir pigūs prancūziški patiekalai

Maisto gamyboje prancūzai išties moka panaudoti viską, kas yra geriausia: tiek šviežius ir kokybiškus ingredientus, tiek ištobulintas skonių derinimo technikas. Ką ir bekalbėti apie valgymo kultūrą, kuri skatina mėgautis ne tik maistu, bet ir kompanija.
       2024-03-27 16:28:16

Taip įdarytų kiaušinių dar neragavote: nustebinsite visą šeimą

Dienoms iki Velykų sparčiai tirpstant ir šventei neišvengiamai artėjant, daugelis sprendžiame dilemą, ką gaminti ir kokiomis vaišėmis nustebinti artimuosius. Visuomet pravers, jei išsisaugosime greitai paruošiamų užkandžių receptų.
       2024-03-06 16:24:50

Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų.
       2024-01-09 16:34:43

Itin mėgstami italų, bet randami kiekvieno lietuvio virtuvėje: pomidorai

Būtų sudėtinga rasti žmogų, kuris nemėgtų pomidorų. Jie ne tik praturtina įvairius receptus, bet ir suteikia daug naudos sveikatai. Ši daržovė yra kilusi iš Amerikos žemyno, o Europoje iš pradžių buvo naudojama kaip dekoratyvinis augalas ir tik XVIII a. pabaigoje pradėta auginti vartojimui.
       2024-01-08 17:54:43

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.
       2024-01-08 17:51:39

9 taisyklės, kaip išsivirti mėsos sultinį: viena gudrybė, kad būtų skaidrus

Kas gali būti jaukiau už gerą sultinį žiemą? Mėsos, žuvies ar daržovių, kurį galima patiekti vieną, su makaronais arba naudoti begalei receptų. Sultiniai naudingi ne tik organizmui, bet ir piniginei – jiems nereikia įmantrių priedų, galima panaudoti tiesiog maisto likučius.
       2024-01-05 17:38:25

Kai norisi paprastai, pigiai ir gardžiai: sotus ir nebrangus bulvių apkepas

Didžiosioms metų šventėms smagiai išlingavus, o šventinio stalo likučiams jau išgaravus, pirmąjį naujų metų savaitgalį norisi save pamaloninti kai kuo paprastai nepaprastu. „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti karališką bulvių apkepą.
       2023-12-31 11:15:28

Artėjant Naujųjų metų vakarienei svečius nustebinkite Velingtono kepsniu

Jautienos mėsa išlieka ne tik gardaus skonio, bet ir sveikatai palankios mitybos simboliu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų, geležies, B grupės vitaminų bei mikroelementų.
       2023-12-27 11:53:01

3 idėjos, kaip panaudoti Kalėdų stalo likučius ir sutaupyti

Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek?
       2023-12-21 15:37:08

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-12-20 19:05:09

Silkės rūšis, stulbinanti skonių receptorius: delikateso išskirtinė savybė

„Matjes“ – tai jaunos silkės, sužvejojamos dar nesubrendusios. Jos paprastai gaudomos pavasarį, dar iki neršto, tačiau dažnai matomos patiektos ir ant šventinių stalų.
       2023-12-19 20:40:14

3 paprasti, bet ypatingi kalėdinės anties receptai: svečiai liks priblokšti!

Kepta antis – senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena.
Daugiau naujų naujienų
       2024-04-26 17:27:41

Stabdo senėjimą ir uždegimus – šie vaisiai privalo atsidurti ant jūsų grilio

Žinomas angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ tikrai tinka ir persikams. Vienas persikas per dieną ne tik suteiks daug naudų įvairioms organizmo sistemoms, bet ir pagerins odos būklę.
       2024-04-26 12:51:17

Farmacinės rūpybos paslauga leis rečiau lankytis pas gydytoją dėl recepto

Nuo kitų metų pradžios gydytojai galės išrašyti vaistus ilgiau nei pusmečiui, t. y. 6–12 mėnesių laikotarpiui. Tačiau siekiant užtikrinti tinkamą ir racionalų vaistų vartojimą ilguoju laikotarpiu, po 6 mėnesių vaistai pagal galiojantį receptą galės būti išduodami po farmacinės rūpybos paslaugos, kurią suteiks vaistininkas.
       2024-04-25 19:58:59

Kaip būti arčiau gamtos, jei neturite nuosavo kiemo?

Tyrimas apie gyvenimą namuose atskleidžia, kad kas penktam Lietuvos gyventojui vienas iš svarbiausių idealių namų aspektų yra ryšys su gamta. Deja, daugelis žmonių neturi nuosavos lauko erdvės. Todėl interjero dizainerė dalinasi praktiškais patarimais, kaip pajusti ryšį su gamta, būnant namuose.
       2024-04-25 18:07:11

„Samsung“ „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui

Technologijų bendrovė „Samsung“ renginyje „Unbox & Discover 2024“ pristatė naują televizorių liniją. Naujieji „Neo QLED 8K“, „4K“ ir „OLED“ modeliai pasižymi „Samsung AI TV“ dirbtinio intelekto (DI) funkcijomis, tarp kurių – dar našesnis vaizdo kokybės gerinimas, triukšmo slopinimas bei išmanus energijos taupymas.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 13:08:54

Susidūrėte su gyvūnu kelyje: ar būtina kviesti policiją?

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau pasirodo keliuose, bei ne visuomet atsargus vairuotojų elgesys.
       2024-04-24 13:05:06

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduoda netoliese esantys triukšmą skleidžiantys objektai.
       2024-04-24 12:55:04

Priešpienis: svarbus raktas į vaikų sveikatą

Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių antikūnų, kurie padeda kūdikiams apsisaugoti nuo įvairių ligų, skatina jų imunitetą ir ruošia juos kovoti su virusais ir bakterijomis.
       2024-04-24 12:50:56

Ženšenis: natūralus kelias į gerą seksualinį gyvenimą

Nevaisingumas yra didėjanti problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad apie 17,5% suaugusiųjų planetos žmonių – tai beveik 1 iš 6 žmonių – patiria šią bėdą. Be to, maždaug 40% atvejų problema kyla dėl vyrų fiziologijos.
       2024-04-24 10:11:24

Ketinate imti paskolą namo statybai? Štai ką svarbu žinoti

Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės.
       2024-04-24 09:59:54

Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-24 09:22:04

Sugadintas kaimynų turtas: kada teks mokėti iš savos kišenės

Lietuvos žmonės nėra linkę artimai bičiuliautis su kaimynais – tyrimai rodo, kad 6 iš 10 apsiriboja mandagiu pasisveikinimu. Santykius su jais, deja, dar labiau kartina nelaimės, kurių metu sugadinamas kaimynų būstas ir jame esantis turtas.
       2024-04-23 15:06:05

Europos Parlamentas užtikrino geresnes vartotojų teises į remontą

Siekiant sumažinti atliekų kiekį, naujosiomis taisyklėmis vartotojams suteikiamos didesnės teisės į prekių remontą bei didinamas šio sektoriaus prieinamumas ir patrauklumas.
       2024-04-23 13:15:52

Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: „Android 15“ atnaujinimas

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų.
       2024-04-22 17:08:51

Lietuvoje didmeninė elektros kaina per savaitę augo beveik 3 kartus

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje kilo 2,9 karto ir vidutiniškai siekė 78,65 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, ji augo 2,9 karto, Estijoje – 2,8 karto.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-22 16:36:43

Mažieji pagalbininkai noriau kibs į darbus darže ar sode: 5 patarimai

Vaikams instinktyviai patinka būti arčiau gamtos, jie mėgsta žaisti lauke. Tačiau pramogos gali virsti ir naudingais užsiėmimais. Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, taip pat ir padės ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių bei daržovių.
       2024-04-22 16:28:39

Įspėja verslus, kaip neapsigauti: ką žada vietoj ISO sertifikato?

„Nemokamas sūris tik pelėkautuose“ – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas.
       2024-04-22 16:22:46

Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?

Elektros sąskaita sudaro bene didžiausią kiekvieno namų ūkio komunalinių išlaidų dalį. Nors žinome pagrindines elektros taupymo taisykles, pavyzdžiui, išjungti tai, kas nenaudojama, tačiau esminio elektros suvartojimo pokyčio tai nepaskatina.
       2024-04-22 11:32:19

Automobilio priežiūra pavasarį: kam būtina skirti didžiausią dėmesį

Pavasarį žmonės dažniau nei šaltuoju sezonu sėda prie automobilio vairo. Kad transporto priemonė negestų, svarbu laiku atlikti techninės priežiūros darbus ir pašalinti po žiemos atsiradusius gedimus.
       2024-04-22 11:00:35

Tommy Hilfiger batų kokybė - kokia ji?

Tommy Hilfiger – tai vardas, kuris daugeliui asocijuojasi su amerikietišku stiliumi ir nepriekaištinga kokybe. Šis prekės ženklas jau daugelį metų žinomas dėl savo ryškios spalvų paletės, klasikinio dizaino ir aukštos klasės medžiagų, kurios naudojamos kurti viską - nuo drabužių iki aksesuarų.
       2024-04-22 10:45:36

Kokybiško šampūno pasirinkimas

Plaukų priežiūra apima daugybę skirtingų procedūrų ir produktų. Nors ne visi naudoja kaukes, purškiklius, aliejukus ir serumus, tačiau tikrai visi reguliariai naudoja šampūnus. Tai būtiniausia plaukų priežiūros priemonė - todėl ypač svarbu jį rinktis pagal plaukų ir galvos odos tipą.
       2024-04-22 10:19:43

Vitaminai maitinančioms - pirkti kompleksą ar atskirai?

Žindymo metu viskas, ko reikia augančiam organizmui, gaunama su motinos pienu. Taigi, jei mamos organizme yra ryškus maistinių medžiagų trūkumas, vaikas taip pat kenčia nuo jų trūkumo.
       2024-04-22 09:51:47

Interjero dizainas: Kaip įsirengti svetainę?

Svetainė – tai nėra tiesiog paprastas kambarys. Tai erdvė, kurioje susilieja kasdieniai mūsų gyvenimai, kur susitinkame su šeimos nariais ir svečiais, kur atsipalaiduojame po įtemptos darbo dienos arba švenčiame svarbias progas.
       2024-04-20 20:38:34

Pakruojo dvaro gėlininkai: tulpės gali išgelbėti gyvybę

Likus vos kelioms dienoms iki didžiausio regione tulpių ir pavasario gėlių festivalio Pakruojo dvare, kurio metu erdvioje išskleidžia keli milijonai žiedų, dvaro gėlininkai pasidalino mažai žinoma istorija, kad tulpės pasaulyje buvo naudojamos ne vien grožiui.
       2024-04-20 10:41:23

Vyndarystės tradicijos Lietuvoje – ar jos egzistuoja ar mes aludarių kraštas

Jeigu internetinėje enciklopedijoje „Vikipedija“ užsuktumėte į kategoriją „lietuviški gėrimai“, paieškoje atrastumėte tik vieną subkategoriją – „Lietuvos alus“. Tikriausiai, nuostabos tai nekelia, juk mes – aludarių kraštas.
       2024-04-19 19:12:53

Kas dešimtas skambutis Lietuvoje – sukčių iš padirbto numerio

„Telia“ per pirmuosius tris šių metų mėnesius užkirto kelią 2,6 mln. atakų, nutaikytų į Lietuvos mobiliojo ryšio abonentus. Apsaugoti vartotojus bendrovei padėjo dar pernai aktyvuota automatinė padirbtų mobiliųjų numerių (angl. „spoofing“) filtravimo sistema.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.