Naujienos

Žiema Vytarui Radzevičiui – daržovių laikas: kodėl jų reikėtų valgyti daugiau?

2022-01-25 16:20:45

Žiemą jaučiame ne tik saulės, bet ir vitaminų stygių, todėl mitybos specialistai šaltuoju metų laikotarpiu rekomenduoja valgyti daugiau daržovių bei vaisių, kurie ne tik papildo vitaminų atsargas, bet ir stiprina imunitetą.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, nuo spalio iki gegužės vyrauja pastebimas daržovių pardavimų augimas. Keliautojas, žurnalistas Vytaras Radzevičius pasakoja, kad žiemą pagrindinis jo receptų ingredientas būna šviežios, raugintos arba konservuotos daržovės.

Populiariausi pasirinkimai

Lietuviai jau išmoko rūpintis savo sveikata, todėl vis labiau populiarėja sveikatai palankesnė mityba, vartojama daugiau augalinio maisto, o žiemą ypač mėgstami vaisiai bei daržovės, turintys daug vitaminų ir organizmą stiprinančių naudingų mikroelementų, pastebi „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva: „Žiemos metu parduodame daugiau daržovių, nes vasarą žmonės mažiau gamina namuose, be to, dalis jų valgo savo užaugintas daržo gėrybes.“

Anot ekspertės, šaltuoju metų laiku daugiausia dėmesio sulaukia šakniavaisiai: salierai, morkos, ropės, ridikai, burokėliai – šios daržovės yra nepamainomas naudingų medžiagų šaltinis, o burokėliai pastaruoju metu tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje išgyvena tikrą atgimimą. Taip pat ypač populiarios lietuvių mėgstamos bulvės, žiemos metu didelę paklausą turi ir rauginta produkcija.

„Bulviniai patiekalai tradiciškai išlieka lietuvių mėgstamiausi, tačiau žiemos periodu pastebime ir pomidorų pardavimų augimą. Žiemos periodu stebime, kad įvairių spalvų paprikos dažniau atsiduria pirkėjų pirkinių krepšeliuose. Populiarūs išlieka ir svogūnai, kurie naudojami beveik visų patiekalų gamyboje, o taip pat – grybai“, – pastebi O. Suchočeva. Anot jos, pagrindinės daržovių eksporto šalys, iš kurių daržovės pasiekia Lietuvą, yra Ispanija, Marokas, Olandija, Turkija ir Italija, o bulvės, morkos, kopūstai, svogūnai, dalis salotų bei grybai užauginami Lietuvoje.

Renkantis daržoves parduotuvėje pirkimų direktorė rekomenduoja atkreipti dėmesį į jų stangrumą: „Pašalusias daržoves dažnu atveju išduoda nebūdingas minkštumas, pasikeitusi spalva ar atsiradusios dėmės. Be abejo, svarbiausia rinktis prekes, nepaliestas pelėsio, nes tai yra pavojinga sveikatai. Šviežios daržovės išsiskiria ryškia spalva, stangrumu, esant lapams ar koteliams jie taip pat turi būti ryškios, žalios spalvos.“

Neabejingas bulvėms

Keliautojas, žurnalistas Vytaras Radzevičius save vadina nepailstančiu daržovių mėgėju. Jas jis valgo ne tik žalias, bet ir iš jų gamina įvairiausius patiekalus. Jo mėgstamiausi – bulviniai patiekalai ir troškiniai. „Ko iš mūsų, lietuvių, neatimsi – tai meilės bulvėms. Labai dažnai iš jų gaminu ir skanauju namuose. Net vykdydamas šį mėnesį „Rimi“ mestą „ČIA PIGU“ iššūkį gaminau suvalkietišką bulvių plokštainį. Tiesa, man labai patinka ir daržovių troškiniai. Šiame žanre mėgstu eksperimentuoti, maišydamas įvairias daržoves bei derindamas jas su skirtingais prieskoniais“, – pasakoja V. Radzevičius.

Anot kelionių žurnalisto, yra dar dvi daržovės, be kurių jis neįsivaizduoja savo stalo – tai svogūnai ir pomidorai. „Nors svogūnus indai laiko prieskoniu, o pomidoras biologiškai yra vaisius, tačiau šie du produktai man patys svarbiausi kalbant apie daržoves. Be jų dažnai perku ir bulves, kopūstus, agurkus, morkas bei įvairias salotas“, – sako V. Radzevičius ir priduria, kad net ir nemėgstamas daržoves, pavyzdžiui, ryškaus skonio salierą, vis tiek galima pritaikyti tam tikruose patiekaluose, kur jų skonis atsiskleidžia geriausiai.

Daug laiko kelionėse praleidžiantis V. Radzevičius turėjo progų išbandyti ne vieną egzotišką patiekalą iš daržovių: „Labai įdomus pasirodė uzbekiškas, kazane gaminamas daržovių troškinys su aviena, vadinamas „damliama“, taip pat vengriškas lečo. Mane nustebino, kad šį patiekalą galima gaminti ne ant aliejaus, bet naudojant lašinius, kurie iš pradžių paspirginami, o vėliau ant jų troškinamos ir daržovės. Iki šiol negaliu pamiršti Laoso žaliosios papajos, Vidurinėje Azijoje ragautų pomidorų salotų, vadinamų „ačik-čiučiuk“ arba „šakarop“ bei Viduržemio jūros regiono graikiškų salotų skonio.“

Žurnalistas pasakoja, kad ne tik lietuvių, bet ir minėtų tautų mitybos racione daržovės užima svarbią vietą: „Iš jų galima pasigaminti daugybę patiekalų, o kartu su jais gauti gausybę vitaminų ir naudingų medžiagų, kurios ypač svarbios žiemos metu. Svarbu kūrybiškai žvelgti į daržovių panaudojimo būdus ir atrasti naujus jų skonius.“

„Rimi“ kviečia namuose pasimėgauti itališku baklažanų apkepu „parmigiana“. Jo receptu pasidalijo žinomas keliautojas ir kulinaras V. Radzevičius.

Itališkam baklažanų apkepui reikės

1 didelio baklažano;
250 g smulkintų konservuotų pomidorų savo sultyse;
2-3 česnako skiltelės;
1 svogūno galvutės;
Parmezano sūrio;
Mocarelos sūrio;
tyro alyvuogių aliejaus;
saulėgražų aliejaus kepimui;
šviežio baziliko;
druskos;
cukraus;
maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti

Baklažaną supjaustykite itin plonais griežinėliais. Sudėkite į koštuvą, apibarstykite druska, prispauskite iš viršaus ir palikite porai valandų, kad dingtų kartumas.

Tada imkitės padažo. Alyvuogių aliejuje pakepinkite svogūną ir česnaką, kad gražiai pageltonuotų. Italė Monia, kuri su manimi pasidalino parmidžianos receptu, sakė, kad kepant reikia sulaukti „kada svogūnai pradeda dainuoti“ – tada reikia pilti pomidorus. Įdėkite žiupsnį druskos, cukraus, pipirų ir šviežio baziliko. Virkite ant mažos ugnies maišydami, kol padažas sutirštės.

Baklažanus pakepinkite ant saulėgrąžų aliejaus iš abiejų pusių. Nusausinkite riebalus.

Kepimo inde apatiniame sluoksnyje sudėkite pusę baklažanų, kad padengtų visą plotą. Užpilkite pusę padažo. Užberkite sluoksnį smulkintos mocarelos, sluoksnį smulkinto parmezano.

Tada vėl klokite baklažanus, pilkite pomidorų padažą ir gausiai apibarstykite parmezanu. Pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol susidarys sūrio pluta. Patiekite karštą.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Daugiau naujų naujienų
       2024-04-26 17:27:41

Stabdo senėjimą ir uždegimus – šie vaisiai privalo atsidurti ant jūsų grilio

Žinomas angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ tikrai tinka ir persikams. Vienas persikas per dieną ne tik suteiks daug naudų įvairioms organizmo sistemoms, bet ir pagerins odos būklę.
       2024-04-26 12:51:17

Farmacinės rūpybos paslauga leis rečiau lankytis pas gydytoją dėl recepto

Nuo kitų metų pradžios gydytojai galės išrašyti vaistus ilgiau nei pusmečiui, t. y. 6–12 mėnesių laikotarpiui. Tačiau siekiant užtikrinti tinkamą ir racionalų vaistų vartojimą ilguoju laikotarpiu, po 6 mėnesių vaistai pagal galiojantį receptą galės būti išduodami po farmacinės rūpybos paslaugos, kurią suteiks vaistininkas.
       2024-04-25 19:58:59

Kaip būti arčiau gamtos, jei neturite nuosavo kiemo?

Tyrimas apie gyvenimą namuose atskleidžia, kad kas penktam Lietuvos gyventojui vienas iš svarbiausių idealių namų aspektų yra ryšys su gamta. Deja, daugelis žmonių neturi nuosavos lauko erdvės. Todėl interjero dizainerė dalinasi praktiškais patarimais, kaip pajusti ryšį su gamta, būnant namuose.
       2024-04-25 18:07:11

„Samsung“ „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui

Technologijų bendrovė „Samsung“ renginyje „Unbox & Discover 2024“ pristatė naują televizorių liniją. Naujieji „Neo QLED 8K“, „4K“ ir „OLED“ modeliai pasižymi „Samsung AI TV“ dirbtinio intelekto (DI) funkcijomis, tarp kurių – dar našesnis vaizdo kokybės gerinimas, triukšmo slopinimas bei išmanus energijos taupymas.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 13:08:54

Susidūrėte su gyvūnu kelyje: ar būtina kviesti policiją?

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau pasirodo keliuose, bei ne visuomet atsargus vairuotojų elgesys.
       2024-04-24 13:05:06

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduoda netoliese esantys triukšmą skleidžiantys objektai.
       2024-04-24 12:55:04

Priešpienis: svarbus raktas į vaikų sveikatą

Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių antikūnų, kurie padeda kūdikiams apsisaugoti nuo įvairių ligų, skatina jų imunitetą ir ruošia juos kovoti su virusais ir bakterijomis.
       2024-04-24 12:50:56

Ženšenis: natūralus kelias į gerą seksualinį gyvenimą

Nevaisingumas yra didėjanti problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad apie 17,5% suaugusiųjų planetos žmonių – tai beveik 1 iš 6 žmonių – patiria šią bėdą. Be to, maždaug 40% atvejų problema kyla dėl vyrų fiziologijos.
       2024-04-24 10:11:24

Ketinate imti paskolą namo statybai? Štai ką svarbu žinoti

Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės.
       2024-04-24 09:59:54

Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-24 09:22:04

Sugadintas kaimynų turtas: kada teks mokėti iš savos kišenės

Lietuvos žmonės nėra linkę artimai bičiuliautis su kaimynais – tyrimai rodo, kad 6 iš 10 apsiriboja mandagiu pasisveikinimu. Santykius su jais, deja, dar labiau kartina nelaimės, kurių metu sugadinamas kaimynų būstas ir jame esantis turtas.
       2024-04-23 15:06:05

Europos Parlamentas užtikrino geresnes vartotojų teises į remontą

Siekiant sumažinti atliekų kiekį, naujosiomis taisyklėmis vartotojams suteikiamos didesnės teisės į prekių remontą bei didinamas šio sektoriaus prieinamumas ir patrauklumas.
       2024-04-23 13:15:52

Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: „Android 15“ atnaujinimas

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų.
       2024-04-22 17:08:51

Lietuvoje didmeninė elektros kaina per savaitę augo beveik 3 kartus

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje kilo 2,9 karto ir vidutiniškai siekė 78,65 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, ji augo 2,9 karto, Estijoje – 2,8 karto.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-22 16:36:43

Mažieji pagalbininkai noriau kibs į darbus darže ar sode: 5 patarimai

Vaikams instinktyviai patinka būti arčiau gamtos, jie mėgsta žaisti lauke. Tačiau pramogos gali virsti ir naudingais užsiėmimais. Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, taip pat ir padės ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių bei daržovių.
       2024-04-22 16:28:39

Įspėja verslus, kaip neapsigauti: ką žada vietoj ISO sertifikato?

„Nemokamas sūris tik pelėkautuose“ – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas.
       2024-04-22 16:22:46

Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?

Elektros sąskaita sudaro bene didžiausią kiekvieno namų ūkio komunalinių išlaidų dalį. Nors žinome pagrindines elektros taupymo taisykles, pavyzdžiui, išjungti tai, kas nenaudojama, tačiau esminio elektros suvartojimo pokyčio tai nepaskatina.
       2024-04-22 11:32:19

Automobilio priežiūra pavasarį: kam būtina skirti didžiausią dėmesį

Pavasarį žmonės dažniau nei šaltuoju sezonu sėda prie automobilio vairo. Kad transporto priemonė negestų, svarbu laiku atlikti techninės priežiūros darbus ir pašalinti po žiemos atsiradusius gedimus.
       2024-04-22 11:00:35

Tommy Hilfiger batų kokybė - kokia ji?

Tommy Hilfiger – tai vardas, kuris daugeliui asocijuojasi su amerikietišku stiliumi ir nepriekaištinga kokybe. Šis prekės ženklas jau daugelį metų žinomas dėl savo ryškios spalvų paletės, klasikinio dizaino ir aukštos klasės medžiagų, kurios naudojamos kurti viską - nuo drabužių iki aksesuarų.
       2024-04-22 10:45:36

Kokybiško šampūno pasirinkimas

Plaukų priežiūra apima daugybę skirtingų procedūrų ir produktų. Nors ne visi naudoja kaukes, purškiklius, aliejukus ir serumus, tačiau tikrai visi reguliariai naudoja šampūnus. Tai būtiniausia plaukų priežiūros priemonė - todėl ypač svarbu jį rinktis pagal plaukų ir galvos odos tipą.
       2024-04-22 10:19:43

Vitaminai maitinančioms - pirkti kompleksą ar atskirai?

Žindymo metu viskas, ko reikia augančiam organizmui, gaunama su motinos pienu. Taigi, jei mamos organizme yra ryškus maistinių medžiagų trūkumas, vaikas taip pat kenčia nuo jų trūkumo.
       2024-04-22 09:51:47

Interjero dizainas: Kaip įsirengti svetainę?

Svetainė – tai nėra tiesiog paprastas kambarys. Tai erdvė, kurioje susilieja kasdieniai mūsų gyvenimai, kur susitinkame su šeimos nariais ir svečiais, kur atsipalaiduojame po įtemptos darbo dienos arba švenčiame svarbias progas.
       2024-04-20 20:38:34

Pakruojo dvaro gėlininkai: tulpės gali išgelbėti gyvybę

Likus vos kelioms dienoms iki didžiausio regione tulpių ir pavasario gėlių festivalio Pakruojo dvare, kurio metu erdvioje išskleidžia keli milijonai žiedų, dvaro gėlininkai pasidalino mažai žinoma istorija, kad tulpės pasaulyje buvo naudojamos ne vien grožiui.
       2024-04-20 10:41:23

Vyndarystės tradicijos Lietuvoje – ar jos egzistuoja ar mes aludarių kraštas

Jeigu internetinėje enciklopedijoje „Vikipedija“ užsuktumėte į kategoriją „lietuviški gėrimai“, paieškoje atrastumėte tik vieną subkategoriją – „Lietuvos alus“. Tikriausiai, nuostabos tai nekelia, juk mes – aludarių kraštas.
       2024-04-19 19:12:53

Kas dešimtas skambutis Lietuvoje – sukčių iš padirbto numerio

„Telia“ per pirmuosius tris šių metų mėnesius užkirto kelią 2,6 mln. atakų, nutaikytų į Lietuvos mobiliojo ryšio abonentus. Apsaugoti vartotojus bendrovei padėjo dar pernai aktyvuota automatinė padirbtų mobiliųjų numerių (angl. „spoofing“) filtravimo sistema.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.