Naujienos

Egzotiškieji tamarindai: kas tai per vaisiai, kaip ir su kuo jie valgomi

2022-01-26 13:50:52

Ar žinojote, kas yra tamarindai? Šie egzotiški vaisiai pasižymi neįprastu saldžiarūgščiu skoniu, kuris primena citrinų, abrikosų ir datulių derinį. O dar neįprastesnė yra jų išvaizda.

Tamarindai – rudos spalvos, į ankštis panašūs vaisiai, kurias pravėrus matyti tamsus, šokolado spalvos minkštimas. Jie ne tik gali praturtinti įvairiausius patiekalus, bet yra naudingi ir sveikatai: juose gausu antioksidantų bei vitaminų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad egzotiškos gėrybės lietuvių seniai nebestebina, be to, pirkėjai dažnai ryžtasi leistis į kulinarines keliones ir renkasi netradicinius ingredientus.

Iš kur jie kilę?

„Kai kalba pasisuka apie maistą, pastebime, kad lietuviai tampa daug drąsesni ir dažniau leidžiasi į gastronominius eksperimentus. Pirkėjų krepšeliuose atsiduria ne tik tradiciniai, bet ir egzotiniai, mažiau girdėti ar matyti vaisiai, todėl esame paruošę gausų jų asortimentą: nuo anonų, kivių uogų, drakono vaisių ar egzotiškųjų tamarindų, kuriuos vis dažniau ryžtasi paragauti ir pirkėjai“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, egzotika dvelkiantys tamarindai – puikus būdas į savo virtuvę įnešti neragautų skonių. Tamarindai plačiai naudojami Indijos ir Pietų Azijos virtuvėse, netgi dažnai vadinami „indiškomis datulėmis“.

„Tamarindai priklauso ankštinių augalų šeimai, dar kitaip vadinamai Fabaceae, kurios kiti nariai: žirniai, lęšiai ir žemės riešutai. Šie vaisiai auga ant medžių ir yra kilę iš Afrikos, tačiau dabar auginami visame pasaulyje, atogrąžų klimato zonose. Jie gali būti valgomi žali, tačiau dažniausiai tamarindai naudojami maistui ar įvairiausiems gėrimams pagardinti. Tamarindų skonis priklauso nuo to, kaip stipriai jie prinokę. Kuo mažiau prinokę tamarindai, tuo rūgštesnis jų skonis, o bręstant ir nokstant tamarindai tampa vis saldesni“, – teigia ekspertė.

Kur juos panaudoti?

Iki galo neprinokę tamarindai pasižymi itin rūgščiu skoniu, visgi, net ir neprinokę vaisiai randa savo vietą maisto gamyboje. Dažniausiai jais gardinami čatniai arba jie pasitelkiami marinuojant daržoves. Prinokusių vaisių minkštimas taip pat dažnai naudojamas čatniams bei mėsos, žuvies ir jūros gėrybių marinatams pagardinti. Pavyzdžiui, prieš kepant žuvį keptuvėje, ją galima patepti iš tamarindų, smulkintų raudonųjų aitriųjų paprikų, šviežių čili miltelių, ciberžolės ir smulkintų svogūnų pagaminta pasta.

„Tamarindai yra vienas pagrindinių indiško kario ir kitų tradicinių šios šalies patiekalų ingredientų, jie dažnai derinami su kokosų pienu, kuris sušvelnina pakankamai rūgštų jų skonį. Tamarindus, sumaišius su žuvies padažu, cukrumi ir actu, gaunamas padažas, kuris naudojamas tailandiečių patiekalui pad thai pagardinti. Tamarindai ir viena pagrindinių visiems puikiai pažįstamo Vorčesterio padažo sudedamųjų dalių. O, pavyzdžiui, jų minkštimą sumaišius su cukrumi ir susukus nedidelius rutuliukus – gaunamas Karibuose mėgstamas desertas. Iš tamarindų minkštimo pagamintas sirupas dažnai naudojamas ir įvairiausių gaiviųjų gėrimų, kokteilių gamyboje“, – J. Sabaitienė.

Nepaprasta nauda sveikatai

Nors dažniausiai kulinarijoje naudojamas tik tamarindų minkštimas, kai kuriose šalyse valgomos ir jų sėklos. Pavyzdžiui, Karibų regione tamarindų sėklos yra skrudinamos ir patiekiamos kaip užkandis. Be to, maltos tamarindų sėklos dažnai naudojamas įvairiausiems indiškiems pyragams pagardinti. Jos natūraliai išskiria pektiną, o tai reiškia, kad jas paruošus pagal tam tikrą receptą, galima pasigaminti į krakmolą ar želatiną panašų natūralų gaminį.

Tamarindai pasižymi ne tik ypatingu skoniu, bet ir sveikatai naudingomis savybėmis. Juose gausu antioksidantų. Jų lapai, žievė ir susmulkintos sėklos nuo pat buvo naudojamos gydant žaizdas. Be to, tamarinduose yra daugybė vitamino C, magnio. Dėl didelio rūgštingumo tamarindai dažnai naudojami norint numušti karščiavimą. Teigiama, kad tamarindai turi antimikrobinių ir priešgrybelinių savybių. J. Sabaitienė dalijasi ir trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite tamarindus.

Aštrios krevetės su tamarindais

Jums reikės:

Žaliųjų citrinų majonezui:
½ žaliosios citrinos sulčių
50 g majonezo
Krevetėms:

2 šaukštų aliejaus
1 susmulkintos česnako skiltelės
Nedidelio, tarkuoto imbiero gabalėlio
½ smulkiai supjaustytos aitriosios raudonosios paprikos
1 valgomojo šaukšto tamarindų minkštimo
180 g išlukštentų karališkųjų arba tigrinių krevečių

Patiekimui:

Saujos skrudintų sezamo sėklų
Saujos supjaustytų svogūnų laiškų
Ryžių

Gaminame:

Žaliosios citrinos sultis sumaišykite su majonezu ir atidėkite į šalį. Pagal ant pakuotės nurodytą instrukciją išvirkite ryžius. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite česnaką, imbierą ir čili. Viską lengvai pakepinkite apie 2 minutes, tuomet įdėkite tamarindų minkštimo. Galiausiai į keptuvę sudėkite krevetes ir apie 5 minutes pakepinkite, kol jos taps gražiai rausvos spalvos. Išvirtus ryžius pabarstykite sezamų sėklomis ir svogūnų laiškais, galiausiai ant ryžių sudėkite krevetės ir viską apšlakstykite majonezu.

Lašišos, ananasų ir tamarindų salotos

Jums reikės:

4 gabalėlių lašišos filė

Marinatui:

1 šaukštelio rapsų aliejaus
200 g mažųjų špinatų
½ puodelio kalendros lapų
2 susmulkintų česnako skiltelių
2 šaukštų tarkuoto imbiero
1 stambiai supjaustyto čili pipiro
1 šaukštelio kmynų sėklų
125 g natūralaus jogurto
1 žaliosios citrinos sulčių

Salotoms:

1 nulupto ir smulkiai supjaustyto ananaso
Žiupsnelio druskos
1 česnako skiltelės
1 šaukšto obuolių sulčių
2 šaukštų tamarindų minkštimo
1 valgomojo šaukšto medaus
2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
Smulkiai supjaustyto čili pipiro
½ puodelio kalendros lapų
½ puodelio mėtų lapų

Gaminame:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite marinatui skirtus kalendros ir špinatų lapus, kol jie sukris. Tuomet juos sudėkite į trintuvą ir sumaišykite su likusiais ingredientais marinatui. Galiausiai gautu marinatu įtrinkite lašišos gabalėlius, padėkite juos į šaldytuvą pasimarinuoti. Iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Nuimkite nuo lašišos marinato perteklių, ją įkiškite į orkaitę ir kepkite 10-15 min. Kol lašiša kepa, pasigaminkite ananasų salotas. Česnaką, druską, pipirus sudėkite į trintuvą. Tuomet supilkite obuolių sultis, sudėkite tamarindų minkštimą, medų ,aliejų ir dar kartą viską sutrinkite. Supjaustykite ananasą ir jo gabalėlius sumaišykite su likusiais žalumynais. Viską apliekite gautu padažu ir patiekite su kepta lašiša.

Šviežių bulvyčių ir tamarindų salotos

Jums reikės:

1 ½ šaukštelio tamarindų minkštimo
50 g cukraus
1 valgomojo šaukšto maltų kmynų
Nedidelio susmulkinto imbiero gabalėlio
1,2 kg šviežių, mažųjų bulvyčių
3 šaukštų natūralaus jogurto
4 šaukštų kapotos kalendros

Gaminame:

Pirmiausia pasigaminkite padažą: tamarindų minkštimą sudėkite į nedidelę keptuvę, užpilkite 75 ml verdančio vandens, suberkite cukrų, kmynus ir imbierą. Viską patroškinkite apie 10-15 min., kol padažas taps panašus į sirupą. Tuomet puode užvirkite vandenį, jį pasūdykite ir išvirkite šviežias, mažąsias bulves su lupena. Jas nusausinkite, tada šiek tiek atvėsinkite ir perpjaukite per pusę. Galiausiai sudėkite į dubenį ir apliekite gautu padažu. Viską apšlakstykite jogurtu ir pabarstykite smulkintos kalendros lapeliais. Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-05-25 12:56:15

Dar neragavote baltųjų smidrų? Ūkininkas pasidalijo patarimais ir receptais

Pavasarį visi būname pasiilgę Lietuvoje užaugintų šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Šiltėjant orams, lengvėja ir patiekalai lėkštėse. Daržoves dietologai rekomenduoja valgyti visą dieną – pusryčiams, pietums ir vakarienei.
       2022-05-20 11:05:13

5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Vilkžuvė savo neįprasta išvaizda gali negundyti, tačiau nepaprastu skoniu nustebina net ir išrankiausius gurmanus. Ją pagaminti nesudėtinga, be to, ji patiks tiems, kurie šiltuoju metų sezonu maistą gaminti mėgsta kepsninėse.
       2022-05-20 10:31:00

7 marinatų receptai, puikiai tiksiantys vištienai

Kai svarstome, ką kepti ant žarijų, vienas pasirinkimų – vištiena. Šią mėsą mėgsta daugelis, ją nesudėtinga paruošti, be to, galima derinti su pačiais įvairiausiais priedais: prie vištienos puikiai dera ne tik pikantiški, bet ir saldūs pagardai, svarbiausia – teisingai pasirinkti skonių balansą.
       2022-05-18 16:05:58

Kur kas įdomesni, nei galima pamanyti: 5 faktai apie bananus

Patogus užkandis, greita pagalba nuo alkio, įvairių desertų ar kepinių ingredientas – bananai, be kurių daugelis neįsivaizduoja savo pirkinių krepšelio. Mėgstami dėl skonio ir naudingų savybių, bananai seniai tapę neatsiejama raciono dalimi – ir visgi apie bananus dar yra ką atrasti.
       2022-05-14 16:01:45

Mėsos technologo rekomendacijos patyrusiems kepėjams ir grilio naujokams

Šylant orams sparčiai įsibėgėja ir maisto gamybos ant grilio sezonas. Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, įprasta, kad ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, kiaulienos šonkauliukai, dešrelės ar vištienos kepsneliai, tačiau grilinti galima ir daug įdomesnius produktus.
       2022-05-14 08:15:32

Maistinga, greita ir gardu: receptai su špinatais, patiksiantys išrankiausiems

Sklidini įvairiausių vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų – špinatai tokie maistingi, kad juos sunku kuo nors pakeisti gaminant mėgstamus pavasarinius valgius. Be to, špinatai puikiai tinka ne tik salotoms: iš jų kepami blynai, gaminami įvairiausi padažai, lazanijos, pyragai.
       2022-05-13 18:43:16

Romantiški užkandžiai lietuviškos meilės dienos iškylai

Gegužės 13 - ąją, kai žaliuojantis pavasaris pasipuošia įvairiaspalviais kvapniais žiedais, minima baltų meilės deivės Mildos diena. Skanūs užkandžiai gamtoje ir laikas skirtas mylimajam – tai puikus būdas paminėti lietuvišką meilės dieną, o romantiškai mylimųjų iškylai gamtoje pravers keli nesudėtingi receptai.
       2022-05-13 11:42:01

Ruošiatės draugų susibūrimui? Išmėginkite šiuos tris greitų užkandžių receptus

Planuojantiems šeimos susibūrimą savaitgalį ar „Eurovizijos“ finalo žiūrėjimą su draugais, tikru galvos skausmu gali tapti vaišės, kuriomis reikės nudžiuginti svečius.
       2022-05-11 10:53:30

Maisto ekspertai: šaltiena – lietuviškas supermaistas

Daugeliui šaltiena yra nostalgiškas patiekalas, dar nuo vaikystės užimdavęs garbingą vietą ant vaišių stalo, kai per didžiąsias metų šventes prie jo rinkdavosi šeima. Beje, šio patiekalo pardavimų tendencijos rodo, kad tradicija neišblėso.
       2022-05-11 10:35:57

Kepti ar nekepti: kurias daržoves galima kepti ant grilio?

Kepsninės – vienas universaliausių valgio ruošimo įrenginių, tad ant įkaitintų grilio grotelių galima kepti ne tik mėsą ar žuvį, bet ir daržoves. kad stulbinanti kepsninių kaitra tinka ne visoms daržovėms – ar tai tiesa?
       2022-05-07 11:04:46

Lengviau nei paprasta: 5 skirtingi būdai, kaip paruošti krevetes

Jeigu norite greito, maistingo ir labai skanaus patiekalo – gaminkite krevetes. Jas paruošti galima vos per 10 minučių, be to, jos itin skanu valgyti su pavasarį taip mėgstamais žalumynais, daržovėmis ir vaisiais.
       2022-05-07 10:35:02

Grilio sezonas atidarytas: trys patiekalai su dūmo kvapu

Vėsus pavasaris visai ne kliūtis pietus ar vakarienę iš namų virtuvės perkelti į lauką. Smagus maisto gamybos procesas ir į pikantišką dūmo kvapą įsisiautę patiekalai lietuvius vilioja jau nuo kovo pradžios – tą rodo augantys grilio prekių bei šviežios mėsos šašlykų pardavimai.
       2022-05-04 10:38:59

9 grilio paslaptys, kurias vertėjo žinoti anksčiau

Prasidėjęs grilio sezonas vilioja atvirame ore pasigaminti įvairių skirtingų patiekalų bei garnyrų: sultingą vištieną, šviežias daržoves, jūros gėrybes. Vis dėlto, kad paruoštumėte kuo gardesnius patiekalus, pravartu žinoti ir kelias skirtingų patiekalų gaminimo gudrybes: kaip priderinti tinkamus marinatus, prieskonius, pasirinkti tinkamą kepimo laiką, kaitrą.
Daugiau naujų naujienų
       2022-05-26 16:44:58

4 dažniausiai sutinkami kibernetiniai pavojai – taisyklės leis apsisaugoti

Kasdienybė vis labiau priklauso nuo skaitmeninių technologijų, o tai reiškia, kad kibernetiniai nusikaltimai kelia vis daugiau grėsmių vartotojams ir įmonėms.
       2022-05-25 12:56:15

Dar neragavote baltųjų smidrų? Ūkininkas pasidalijo patarimais ir receptais

Pavasarį visi būname pasiilgę Lietuvoje užaugintų šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Šiltėjant orams, lengvėja ir patiekalai lėkštėse. Daržoves dietologai rekomenduoja valgyti visą dieną – pusryčiams, pietums ir vakarienei.
       2022-05-25 12:49:37

Vėsinimosi taisyklės vasarą: geriau mažiau nei daugiau

Tvyrant karščiams norisi atsivėsinti greitai, todėl automobiliuose ir namuose jungiame oro kondicionierius stipriai šaldančiu režimu ir... peršąlame. Bet ar tikrai dėl to kalti oro kondicionieriai ir ką daryti, kad vasarą netektų gydytis peršalimo ligų, atsako ekspertai.
       2022-05-25 12:43:14

Virusai gali taikytis ir į mobiliuosius: požymiai, kurie padės juos pastebėti

Privačios mobiliojo ryšio saugos įmonės „Zimperium“ užsakymu parengta atskaita rodo, kad daugiau nei penktadalis mobiliųjų įrenginių visame pasaulyje yra susidūrę su kenkėjiškomis programomis.
       2022-05-25 12:40:11

Riminio kurortas – itališka įvairovė, nepaliksianti abejingų

Italijos kurortas Riminis – vienas seniausių ir žinomiausių Europos kurortų, kasmet pritraukiantis milijonus lankytojų. Ilgi ir platūs smėlio paplūdimiai, daugybė pramogų ir patogus susisiekimas su kitais žymiausiais Italijos miestais – šis uostamiestis turi viską, kad atostogos paliktų neišdildomus įspūdžius.
       2022-05-21 15:47:44

Stato tiltus iš netradicinės medžiagos – ji geresnė nei betonas?

Didžiausi pasaulio tiltai sveria tūkstančius tonų. Tačiau tai nieko nestebina – juk jie privalo atlaikyti didžiulę apkrovą. Daugiau klausimų ir nuostabos kelia visame pasaulyje statomi tiltai iš makaronų – iki 1 kg sveriantys statiniai atlaiko du ar tris šimtus kartų už savo svorį didesnę apkrovą.
       2022-05-20 11:05:13

5 įdomūs faktai apie vilkžuvę

Vilkžuvė savo neįprasta išvaizda gali negundyti, tačiau nepaprastu skoniu nustebina net ir išrankiausius gurmanus. Ją pagaminti nesudėtinga, be to, ji patiks tiems, kurie šiltuoju metų sezonu maistą gaminti mėgsta kepsninėse.
       2022-05-20 10:42:26

Vadovas sporto sirgaliams, kaip mėgautis sporto renginiais namuose

Sportą mėgstantys žmonės dažnai skirstomi į dvi kategorijas: tie, kurie patys sportuoja, ir tie, kurie mieliau ilsisi ant sofos ir stebi, kaip geriausi pasaulio sportininkai kovoja dėl pergalės ir šlovės.
       2022-05-20 10:37:05

Panikos ataka – minučių reikalas

„Galvojau, kad išprotėjau“, – taip kalba susidūrusieji su panikos ataka, kuri dar yra vadinama šio amžiaus jaunų žmonių liga. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net ketvirtadalis europiečių kenčia nuo nerimo sutrikimų, o kiek dar yra patiriančių vienkartinių panikos atakų. Tik daliai jų nustatomas panikos sutrikimas.
       2022-05-20 10:31:00

7 marinatų receptai, puikiai tiksiantys vištienai

Kai svarstome, ką kepti ant žarijų, vienas pasirinkimų – vištiena. Šią mėsą mėgsta daugelis, ją nesudėtinga paruošti, be to, galima derinti su pačiais įvairiausiais priedais: prie vištienos puikiai dera ne tik pikantiški, bet ir saldūs pagardai, svarbiausia – teisingai pasirinkti skonių balansą.
       2022-05-20 10:28:44

Technologijos, kurios pakeis pasaulį, – ateinantį dešimtmetį bus pokyčių

Lietuvoje veikianti pasaulinė IT bendrovė „Accenture“ pirmą kartą mūsų šalyje pristatė tyrimą „Technology Vision 2022“, kurį šiemet apibendrina posakiu „Susitikime metavisatoje“.
       2022-05-20 10:21:24

Vasaros pranašai – žaibai: kaip apsaugoti save ir savo įrenginius?

Sakoma, kad tikroji vasara prasideda tik nugriaudėjus pirmosioms perkūnijoms. Visgi turbūt retas laukia šios gamtos stichijos. Ji gali būti išties pavojinga tiek žmonių sveikatai ir gyvybei, tiek turtui.
       2022-05-20 09:47:22

Pasaulinė bičių diena: patarė, kiek medaus vartoti per dieną ir kur jo nelaikyti

Bitės, besirūpinančios augalų apdulkinimu, yra gyvybiškai svarbios Žemės ekosistemos išlikimui. Deja, jų populiacija kasmet mažėja, todėl stengiamasi, kad bitininkystė įgautų naują kvėpavimą:
       2022-05-19 16:52:14

Šaknų kanalų gydymas – dar ne mirties nuosprendis dančiui

Nors pagal profilaktinių vizitų pas odontologą skaičių tikrai nepirmaujame, suskaudus dančiui neturime kitos išeities. Nežinia, kas skamba blogiau – kad dantį teks traukti, ar kad reikės gydyti dantų šaknų kanalus.
       2022-05-18 16:22:44

Svarbiausių atsiskaitymų metas studentams: kodėl geriau nesukčiauti?

Apie artėjančią vasaros pradžią praneša ne tik pražystanti gamta, bet ir studentų grupelės, besibūriuojančios šalia viešųjų bibliotekų ir kavinių. Šiuo metu studentai rašo savo kursinius ar baigiamuosius rašto darbus, kurie dažnam jų sukelia nemalonius jausmus, kelia stresą.
       2022-05-18 16:14:18

Darbas iš namų: kaip padaryti, kad ir vilkas būtų sotus, ir avis sveika

Nors pastaraisiais metais pandemijos pastūmėtas verslas į darbo laiko organizavimą ėmė žiūrėti gerokai lanksčiau, vienos nuomonės kur, kaip ir kada geriausia dirbti, nėra.
       2022-05-18 16:11:00

Žolės smulkinimas nerekomenduojamas nuolatinei pievų priežiūrai

Aplinkos ministerija kviečia susipažinti su rekomendacijomis, kurios apibendrina neigiamą žolės smulkinimo poveikį pievų buveinėms. Pagal šias rekomendacijas, biologinei įvairovei palankiausi pievų tvarkymo būdai yra šienavimas ir ganymas.
       2022-05-18 16:05:58

Kur kas įdomesni, nei galima pamanyti: 5 faktai apie bananus

Patogus užkandis, greita pagalba nuo alkio, įvairių desertų ar kepinių ingredientas – bananai, be kurių daugelis neįsivaizduoja savo pirkinių krepšelio. Mėgstami dėl skonio ir naudingų savybių, bananai seniai tapę neatsiejama raciono dalimi – ir visgi apie bananus dar yra ką atrasti.
       2022-05-18 15:57:15

Paspirtukininko etiketas: 3 auksinės taisyklės, šį sezoną virs įpročiais

Šylant orams Lietuvos miestuose prasideda elektrinių paspirtukų sezono įkarštis. Kasmet šios ekologiškos transporto priemonės tampa vis populiaresnės, todėl didėja ne tik kelionių, bet ir parkavimo vietų poreikis.
       2022-05-18 09:31:31

Naudingi patarimai, padėsiantys vaikams susidomėti maistu

Maistas – didžiulė gyvenimo dalis, todėl domėtis skirtingais produktais, sveika mityba ir valgymo kultūra svarbu pradėti nuo vaikystės: leisti vaikams patiems suktis virtuvėje, vežtis juos kartu apsipirkinėti.
       2022-05-18 09:25:11

Prezidentas paskyrė naują Ryšių reguliavimo tarnybos tarybą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį savo dekretu paskyrė naują Ryšių reguliavimo tarnybos tarybą, kuri pareigas pradės eiti gegužės 18 dieną.
       2022-05-18 09:20:43

Hipertenzija – liga, varginanti vis jaunesnio amžiaus žmones

Aukštas kraujospūdis – vienas dažniausių Lietuvos gyventojus varginančių sveikatos sutrikimų. Gegužės 17-ąją, minint Pasaulinę hipertenzijos dieną, siekiama atkreipti ne tik ja sergančių, bet ir sveikų žmonių dėmesį – laikantis kelių paprastų kasdienių taisyklių, šios ligos galima išvengti.
       2022-05-18 09:15:48

Mano artimasis ruošiasi operacijai – kaip jam padėti?

Operacija yra iššūkis organizmui, todėl jam reikia tinkamai pasiruošti. Dažnai šiuo sudėtingu laikotarpiu pacientą lydi jo artimieji, kurie rūpinasi jo sveikata. Chirurgas dalijasi patarimais, kaip padėti šeimos nariams pasiruošti laukiančiai operacijai ir kuo sparčiau atsigauti po jos.
       2022-05-18 09:12:48

Barzdą irgi reikia prižiūrėti: ką pravartu žinoti kiekvienam barzdočiui?

Skaitmeninėje erdvėje gausų moteriškas ir vyriškas grožio priemones lyginti bandančių nuotraukų: ji grožio priemonių turi daugiau nei galėtų suskaičiuoti, jam kasdien pakanka tik muilo ir vandens.
       2022-05-18 09:08:02

Seimas NPD padidino iki 540 eurų

Seimas priėmė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais nuspręsta neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) padidinti 80 eurų – iki 540 eurų gyventojams, uždirbantiems iki 1 vidutinio darbo užmokesčio (VDU).
       2022-05-18 09:03:26

Diagnostiniai testai – tai ne žaidimai, o svarbi profilaktikos priemonė

Šiomis dienomis vaistinėje galima rasti testų, skirtų pačioms įvairiausioms reikmėms: nuo ŽIV ar storosios žarnos vėžio diagnostikos iki narkotikų ar gastritą sukeliančių bakterijų nustatymo.
       2022-05-14 16:01:45

Mėsos technologo rekomendacijos patyrusiems kepėjams ir grilio naujokams

Šylant orams sparčiai įsibėgėja ir maisto gamybos ant grilio sezonas. Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, įprasta, kad ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, kiaulienos šonkauliukai, dešrelės ar vištienos kepsneliai, tačiau grilinti galima ir daug įdomesnius produktus.
       2022-05-14 08:42:47

VERT: vartotojo mokėtina prijungimo įmoka ESO turėtų būti perskaičiuota

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), išnagrinėjusi tarp vartotojo ir AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) kilusio ginčo aplinkybes, priėmė sprendimą tenkinti vartotojo reikalavimą įpareigoti bendrovę iš naujo apskaičiuoti prijungimo prie elektros tinklų įmoką.
       2022-05-14 08:27:49

Artėja Pasaulinė hipertenzijos diena: kodėl vis dar mažai dėmesio prevencijai?

Kitą savaitę, gegužės 17-ąją, minima Pasaulinė hipertenzijos diena, kuria siekiama atkreipti dėmesį į kraujotakos sistemos ligas. Lietuvos sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis bei mirštamumo nuo jų rodikliai beveik triskart didesni už Europos Sąjungos vidurkį, skelbia Lietuvos širdies asociacija.
       2022-05-14 08:15:32

Maistinga, greita ir gardu: receptai su špinatais, patiksiantys išrankiausiems

Sklidini įvairiausių vitaminų, mineralų bei kitų vertingųjų medžiagų – špinatai tokie maistingi, kad juos sunku kuo nors pakeisti gaminant mėgstamus pavasarinius valgius. Be to, špinatai puikiai tinka ne tik salotoms: iš jų kepami blynai, gaminami įvairiausi padažai, lazanijos, pyragai.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.