Naujienos

Mitai ir patarimai apie mėsą: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti

2022-04-20 14:09:41

Mėsa – dažnas produktas mūsų mitybos racione. Jos patiekalus galime valgyti kone kasdien, nes mėsa pasižymi ne tik rūšių gausa, bet ir gamybos būdų įvairove. Vis dėlto, apie mėsą, jos savybes bei poveikį organizmui sklando daug tikrovės neatitinkančių mitų.

Todėl kviečiame išsiaiškinti, kuriais mitais neverta tikėti bei kaip pagaminti ne tik gardžius, bet ir mūsų organizmui naudingus mėsos patiekalus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad duomenys rodo, kad įvairios rūšies mėsa sutinkama kasdieniame krepšelyje, o daugiausiai nuperkama kiaulienos.

„Mėsą lietuviai gausiai valgo bet kurį sezoną. Vis dėlto matome, kad keičiantis metų laikui, keičiasi ir populiariausios mėsos rūšys. Pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku padidėja smulkintos kiaulienos bei jautienos pardavimai, o atšilus orui – didesnis dėmesys skiriamas mėsai, kuri tinka kepti ant žarijų: šašlykams, kepsniams, dešrelėms. Tam, kad kiekvienas rastų jam tinkamiausią variantą, esame paruošę gausų įvairiausios rūšies mėsos pasirinkimą, pradedant tradicine kiauliena ir baigiant brandinta jautiena“, – teigia V. Budrienė.

Mitai apie mėsą

„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad apie mėsą ir jos gaminimo būdus sklando pačių įvairiausių mitų.

Pirmasis mitas: brandinta mėsa – pasenusi. Mėsos brandinimo tikslas – sustiprinti jos skonį bei kvapą. Šio proceso metu iš mėsos pasišalina perteklinė drėgmė, todėl skonio ir kvapo koncentracija didėja, o pati mėsa – minkštėja. Pavyzdžiui, brandinta jautiena ruošiama pagal technologiją, kurios metu mėsa pereina du brandinimo etapus – brandinimą šaldytuve ir brandinimą vakuume. Taip užtikrinama, kad mėsa bus dar puresnė ir sultingesnė.

Antrasis mitas: mėsą reikia labai ilgai marinuoti. Mėsą marinuoti labai ilgai nėra būtina. Priklausomai nuo to, ką norite iš jos gaminti, kartais gali reikėti mėsą apibarstyti tik druska ir pipirais prieš pat kepimą. Plonus, nedidelius gabaliukus pakanka marinuoti apie 30 minučių, o didesnius – apie 2 valandas. Jeigu mėsą marinuojame dvi dienas ar dar ilgiau, ji gal ir bus minkštesnė, bet nebūtinai pasižymės geresniu skoniu. Be to, ji gali prarasti savo tekstūrą. Žinoma, lietuviška klasika marinatams yra česnakai, tačiau vis labiau populiarėja marinatai su įvairiomis uogomis, barbekiu padažais.

Trečiasis mitas: mėsa nėra naudinga žmogaus organizmui. Mėsoje gausu organizmui naudingų baltymų ir amino rūgščių. Tiek balta, tiek raudona mėsa yra naudinga, tačiau pastarosios rekomenduojama vartoti kiek mažiau dėl joje esančio didesnio riebalų kiekio. Mėsa nėra gyvybiškai būtina, tačiau ji labai svarbi pilnavertėje mityboje. Jei žmogus nevalgo mėsos, gaunamus iš jos baltymus turi pakeisti analogiškais baltymais iš kitų maisto šaltinių, tokių kaip pupelės, riešutai, įvairūs pieno produktai ar grūdai.

Naudingi patarimai

G. Bačkovas dalijasi ir dar keliais patarimais, kuriais vadovaudamiesi paruošite išskirtinio skonio patiekalus. Pavyzdžiui, gaminant patiekalus iš kiaulienos, jie bus daug skanesni ir sultingesni, jei naudosite tinkamas mėsos dalis. Kiaulienos nugarinę ar išpjovą reikėtų rinktis, jeigu norite įspūdingo patiekalo, kuriuo pamaitinsite daug žmonių. Nugarinė ar išpjova – be jokių lašinukų ar kaulų ir yra pati minkščiausia kiaulienos dalis. Kepdami ją gardinkite prieskoninėmis žolelėmis.

„Šašlykams, troškiniams, guliašams, dešroms ir vyniotiniams gaminti puikiai tinka kiaulienos kumpis, mentė ar sprandinė. Norėdami gaminti rūkytus kiaulienos gaminius, rinkitės šoninę. Sultingiems kepsniams rinkitės sprandinę, o šniceliams – kumpį. Maltinukams rinkitės maltą kumpinę mėsos dalį. Ruošiant jautienos patiekalus – tinkamai pasirinkti mėsos dalį yra taip pat labai svarbu.Kepsnių kepimui rinkitės brandintą jautienos antrekotą, išpjovą arbakumpį. Kepimui orkaitėje rinkitės šonkaulius, nugarinę. Kitą jautienosmėsą naudokite malimui arba lėtam (keleto valandų) kepimui“, – sako „Iki“ mėsos technologas.

Sveikiausia mėsa bus tada, kai nedėsite jokių riebalų. G. Bačkovas rekomenduoja mėsą kepti orkaitėje savose sultyse,virti ar troškinti. Kalbėdamas apie mėsos marinavimą jis sako, kad jeigu norite, kad marinatas į mėsą įsigertų kuo geriau ir greičiau – užmerkite mėsą į sūdytą vandenį arba marinuokite mėsą įmasažuodami.

„Jeigu jums patogiau – galite naudoti sauso marinavimo metodą. Tam puikiai tiks pagrindiniai prieskoniai: druska ir malti juodieji pipirai bei kiti mėgstami pagardai. Dar vienas patarimas – mėsai marinuoti naudokite tik du rūgščius ingredientus. Mat naudojant jų daugiau, mėsos skonis bus sugadintas. Rinkitės actą, kefyrą, jogurtą, vyną, vaisius. Pridėkite adžikos, sojų padažo ar imbiero“, – teigia „Iki“ atstovas ir dalijasi trimis receptais su mėsa.

Kiauliena įdarytas baklažanas

Jums reikės:

• 4 mažų baklažanų

• 500 g maltos kiaulienos

• 1 svogūno

• 500 ml trintų pomidorų

• 1 a. š. druskos

• 1 paprikos

• žiupsnelio džiovinto raudonėlio

• 2 lauro lapų

• 300 g šviežių vyšninių pomidorų

• 3 v. š. alyvuogių

• 3 v. š. smulkintų petražolių

• šviežio baziliko lapelių

• 4 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Į didelę keptuvę įpilkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol svogūnai taps perregimi. Į keptuvę įdėkite ir maltą mėsą, maišydami kepkite tol, kol kiauliena įgaus gražų atspalvį. Viską pabarstykite druska ir pipirais, įdėkite lauro lapą bei raudonėlius. Po minutės viską papildykite trintais pomidorais. Kepkite apie 30 minučių, nuolat maišydami. Baklažaną dėkite ant kepimo popieriaus ir įkaitintoje orkaitėje kepkite 20 minučių, 180 °C temperatūroje, kol šis suminkštės. Kai ištrauksite daržovę iš orkaitės, nupjaukite vieną jos galą, išgremžkite ten skylę ir į ją supilkite paruoštą masę. Aplink baklažaną išdėliokite šviežius pomidorus ir alyvuoges, dėkite į orkaitę dar 30-čiai minučių. Prieš patiekdami, ant baklažano pabarstykite petražolių ir baziliko lapelių.

Kiaulienos kepsnys su prieskoniais ir garstyčiomis

Jums reikės:

• Kelių kiaulienos kepsnių

• alyvuogių aliejaus

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio pipirų

• krapų, kalendros arba petražolių

• garstyčių

Gaminame:

Prieš kepant kepsnius, įtrinkite juos aliejumi ir apkepus kiekvienai pusei ant jos berkite druskos ir pipirų, o prieš pat kepimą įtrinkite garstyčiomis. Kepsniams iškepus ant jų gausiai dėkite šviežių prieskoninių žolelių. Jei kepsnių skonio norite kiek aitresnio, dar prieš kepant trumpai pamarinuokite juos druskoje ir pipiruose.

Vištiena su keptomis daržovėmis

Jums reikės:

• 500 g vištienos krūtinėlės

• 1 mažesnio svogūno

• 2 svogūnų laiškų

• 1 raudonosios paprikos

• 1 geltonosios paprikos

• 1 mažos cukinijos

• 1 v. šaukšto šviežiai tarkuoto imbiero

• 2 česnako skiltelių

• 1 mažo čili pipiro

• 1 v. š. citrinos sulčių

• šviežiai maltų pipirų

• 2 žiupsnelių druskos

• 2 v. š. sojos padažo

• 1 v. š. smulkintų petražolių lapelių

• 3 v. š. saulėgrąžų aliejaus

Gaminame:

Supjaustykite mėsą ir daržoves juostelėmis. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite vištieną apie 2 minutes, nuolat maišydami. Suberkite paprikas, svogūnus ir cukiniją, šiek tiek pamaišykite. Viską pagardinkite imbieru, česnaku ir čili pipiru. Ant patiekalo užlašinkite citrinos sulčių ir sojos padažo. Iškepus daržovėms švelniai viską išmaišykite ir nuimkite nuo viryklės. Paskaninkite druska ir pipirais. Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-11-23 09:58:12

Azijietiškas troškinys su arbūzais, vištienos sriuba su melionais

Netikėti receptai, kuriuos privalote išmėginti šią žiemą. Arbūzai ir melionai asocijuojasi su karštomis vasaros dienomis, bet šios gėrybės pasitarnauti gali gaminant šiltus bei jaukius žiemiškus patiekalus: šildančius mėsos troškinius, netgi sriubas.
       2022-11-19 16:23:28

„Laimės maistas“ - ką valgyti, norint užsitikrinti gerą nuotaiką žvarbų rudenį?

Jei atėjus tamsiam ir šaltam sezonui jaučiate, jog vis dažniau esate prastos nuotaikos, tai gali būti pirmasis signalas, jog metas peržiūrėti savo valgiaraštį.
       2022-11-14 15:43:07

Taupūs pietūs iki 5 eurų: troškinta kiauliena su raugintais agurkais

Nors tradiciškai kiauliena laikoma gana kaloringa ir riebia mėsa, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausia išpjova, kumpis ir nugarinė.
       2022-11-14 09:36:46

Valgomos gėlės – artišokai: riešutų skonį primenantys artišokų padažai

Rudeninis artišokų derlius iš saulėtosios Italijos pasiekė parduotuvių lentynas. Artišokas – italų virtuvės pasididžiavimas ir nors mūsų šalyje vis dar atrodo egzotiškai, jie jau turi lojalių mėgėjų.
       2022-11-11 18:08:27

Penki svarbiausi prieskonių pasirinkimai: apie tai kulinaras ir tinklaraštininkė

Nesvarbu, ar esate vegetaras, ar valgote mėsą, mėgstate riebiau, o gal itin lengvą maistą – bet kurio patiekalo gamybą palengvinti ir patobulinti gali tinkamai parinkti prieskoniai.
       2022-11-11 11:33:15

Ruošiant kugelį tiks ir kokteilių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

Sotus ir šildantis kugelis yra ne tik lietuviško kulinarinio paveldo patiekalas – jam drąsiai galime priskirti madingą „comfort food“ sąvoką, apibūdinančią nuo streso atpalaiduojantį ir tarsi globojantį maistą.
       2022-11-11 10:37:42

Meksikos įkvėpta gvakamolė vos per kelias minutes: netikėti ingredientai

Gvakamolė – švelnios kreminės tekstūros pagardas, kuriam atsispirti gali nedaugelis. Ir nors ji vyrauja meksikietiškuose patiekaluose, gvakamolę savo virtuvėse vis dažniau atranda ir lietuviai.
       2022-11-09 11:50:33

Baltosios mišrainės: išbandykite su rūkyta lašiša, avokadu ar krevetėmis

Baltoji mišrainė – patiekalas, kuris artėjant žiemai vis dažniau puikuojasi ir ant kasdienio, ir šventinio lietuvių stalo. Ir nors tradiciniai baltosios mišrainės receptai išlieka populiariausi – nereiškia, kad su jais negalima improvizuoti.
       2022-11-08 14:53:34

Plėšyta kiauliena – skanus patiekalas, kurį pagaminsite be didelių pastangų

Burnoje tirpstanti plėšyta kiauliena yra vienas lengviausiai paruošiamų patiekalų iš lietuvių mėgstamiausios mėsos – tereikia kantrybės, paisyti kelių gaminimo taisyklių ir tinkamai išsirinkti mėsą.
       2022-11-03 21:14:13

Tradicinis itališkas panetonės pyragas Kalėdų pranašu tampa ir Lietuvoje

Saldumynai kalėdiniu laikotarpiu turi ypatingą vaidmenį. Paprastai jau nuo lapkričio mėgaujamės meduoliais ar šventiniais saldainių rinkiniais, mažųjų ir suaugusiųjų džiaugsmu tampa kantriai skanaujamas Advento kalendorius.
       2022-10-25 16:47:27

Lietuvių virtuvėje vietą atranda violetiniai pomidorai: kuo jie ypatingi?

Šviežių ispaniškų violetinių pomidorų derlius jau pirmadienį pasiekė parduotuvių lentynas. Išskirtinė spalva ir netradicinis skonis vilioja pirkėjus išbandyti šias daržoves.
       2022-10-24 13:05:41

Amerikietiška klasika – plėšyta mėsa. Receptai pagal V. Radzevičių

Plėšyta mėsa – klasikinis amerikietiško grilio patiekalas. Jo ištakos veda iki didžiųjų atradimų amžiaus, kai iš Ispanijos atvykę Amerikos naujakuriai kurį laiką maistui augino tik kiaules arba sumedžiodavo šernus.
       2022-10-23 10:27:29

Valgomos dovanos – būdas sutaupyti: 5 nebrangių receptų idėjos kepiniams

Padidėjusios išlaidos skatina ieškoti kūrybiškų būdų sutaupyti. Tai itin aktualu artėjant Kalėdų laikotarpiui, kai norisi artimus žmones nustebinti dovanomis.
       2022-10-19 16:04:35

Greita ir soti vakarienė už kelis eurus: trys idėjos iš „Lidl“

Greitai, sočiai ir pigiai – dažnas sakytų, jog tokia trijulė viename sakinyje būti negali. Tačiau pasitelkus fantaziją bei kelis triukus, greitai, sočiai ir pigiai pavakarieniauti – tikrai įmanoma.
       2022-10-19 09:41:11

Gamink kaip virtuvės šefas: 5 gudrybės, kurias naudoja profesionalai

Gaminti maistą taip, kaip tai daro virtuvės šefai – pasvajoja daugelis. Spalio 20-ąją minint tarptautinę virėjų dieną, puiki proga išbandyti kelias profesionalų naudojamas gudrybes, kurios kaipmat palengvins maisto ruošimą namuose.
       2022-10-17 17:33:41

Kokio įprasto produkto graikiškose salotose neturėtų būti?

Graikiškas jogurtas, graikiniai riešutai, feta sūris, alyvuogės, gyros ir, žinoma, visų pamėgtos graikiškos salotos – tai tik keli šios šalies virtuvės produktai sėkmingai atradę vietą ant kiekvieno iš mūsų stalo.
       2022-10-12 10:49:09

Ar žinote šiuos 10 ispaniškų žodžių, svarbių kiekvienam maisto entuziastui?

Kai kurių šalių nacionalinės šventės yra šventės visam pasauliui. Trečiadienį, spalio 12-ąją, Ispanijoje džiugiai sutinkama Fiesta Nacional de España, o tądien ispanakalbiai įvairiuose pasaulio kampeliuose mini Día de la Hispanidad – ispaniškumo dieną.
       2022-10-03 14:28:49

Gudrybės, kaip paruošti sočius, maistingus ir nebrangius pusryčius

Pusryčiai – neatsiejama dienos dalis, visgi, kad ją pradėtume ne tik sočiai, subalansuotai, bet ir taupiai verta pasinaudoti įvairiausiomis kulinarinėmis gudrybėmis: gaminti iš likučių, nepamiršti rudeniškų sodo ir daržo gėrybių.
       2022-09-26 21:11:52

Jūros ešerys – greitai, lengvai ir paprastai: vienas paruošimo būdas

Norint pasigaminti maistingą ir skanų žuvies patiekalą daug fantazijos nereikia. Neveltui sakoma, kad klasika – nesensta. Prie įvairios rūšies žuvies, pavyzdžiui, jūrinio ešerio, priderinę klasikinius prieskonius ir ingredientus pro šalį niekada neprašausite.
       2022-09-20 15:36:00

Netikėti vynuogių panaudojimo būdai: ypatingi padažai salotoms, salsos

Vynuogės – dažnos užkandžių lentos viešnios, tačiau tai ne vienintelis būdas, kaip jas galima panaudoti virtuvėje. Ar žinojote, kad vynuogės – puikus priedas gaminant įvairiausius padažus, puikiai tiksiančius ne tik į salotas, bet ir prie mėsos.
       2022-09-16 18:29:24

Desertai su moliūgais: keksiukai, paragaukite prancūziškos tartos

Maistinių medžiagų gausa ir mažu kaloringumu išsiskiriantys sviestiniai moliūgai – tobulas saldžių ar pikantiškų rudens patiekalų priedas ar tiesiog sveikas užkandis. O dėl švelnaus skonio ir kreminės tekstūros juos mėgsta net vaikai.
       2022-09-13 18:24:59

5 receptai: šveicariškas bulvinis blynas, itališki gnocchi ir desertas iš bulvių

Ruduo yra bulvės – tikros lietuviškos daržo karalienės – laikas. Jų auginama visokių rūšių – tinkamų košėms ar cepelinams, sriuboms ar mišrainėms. Bulvių rūšys skiriasi skoniu, spalva, krakmolingumu.
       2022-09-07 14:17:55

4 paprasti žingsniai, kaip išsikepti rudens desertų klasiką – slyvų pyragą

Ruduo – geriausias metas mėgautis sezoninėmis gėrybėmis, pavyzdžiui, kepti nuostabaus skonio ir aromato pyragus. Slyvų pyragas – vienas populiariausių rudeniškų desertų. Jį mėgsta tiek suaugę, tiek vaikai.
       2022-09-07 12:59:27

Italų virtuvės pasididžiavimas – saliamis: derinkite prie rudeniškų troškinių

Iš Italijos kilusi dešra – saliamis – netruko užkariauti viso pasaulio mėsos mėgėjų širdis. Klasikinis saliamis ruošiamas iš kiaulienos, kartais iš jautienos ar veršienos. O skirtingos pasaulio šalys, gamindamos šį skanėstą, nevengia improvizuoti – jį gamina ir iš paukštienos ar elnienos.
       2022-09-06 13:00:23

Iš melionų – netgi duona: išmėginkite 3 receptus

Gaivieji melionai puikiai tinka ne tik karštai vasaros, bet ir žvarbesnei rudens dienai. Norint šiais vaisiais praturtinti savo racioną, iš jų pasigaminti galima pačių netikėčiausių patiekalų, pavyzdžiui, išsikepti melionų duonos, juos pamarinuoti, pagaminti melionų padažo ar džemo.
       2022-09-02 12:25:27

Pusryčiai su kruasanais: 3 paprasti receptai kasdienai ir ypatingoms progoms

Švelnaus skonio sviestiniai rageliai kruasanai lengvai pasiduoda tiek sūrioms, tiek saldžioms interpretacijoms, todėl puikiai tinka pusryčiams. Mėgstantys pikantiškesnio skonio pusryčius kruasanus gali derinti su kiaušiniais, kumpiu, daržovėmis, sūriais.
Daugiau naujų naujienų
       2022-11-26 19:53:48

Nuo kitų metų keičiasi „Vilniaus vandenų“ paslaugų įkainiai

Nuo artėjančių metų sausio didžiausia Lietuvoje vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“ savo klientams taikys naujus paslaugų įkainius, kurie dėl išaugusių elektros kainų padidės 57 euro centais (su PVM).
       2022-11-24 16:26:24

Ar 5G padarys galą šviesolaidiniam internetui? Kodėl tai netaps realybe

Prieš porą mėnesių Lietuvoje įvykus plataus masto 5G įjungimui, gyventojų išmaniuosiuose įrenginiuose atsivėrusios mobiliojo interneto galimybės dalį privertė suabejoti šviesolaidinio interneto reikalingumu.
       2022-11-23 11:40:15

Draudikai perspėja verslininkus saulės elektrinių savininkus

Lietuvoje diegiant vis daugiau saulės elektrinių, ima ryškėti, kodėl verslo įsirengtos elektrinės stipresniam vėjui yra atsparios mažiau, negu turimos gyventojų. Gamtos stichijų sukeltus nuostolius vertinantys draudikai sako, kad, tais atvejais, kai verslui buvo padaryta žala, priežastis buvo netinkamai sumontuotos elektrinės.
       2022-11-23 10:48:43

Kaip taupymas gali padėti tapti laimingais?

Automobilis, apie kurį seniai svajojate, kelionė į egzotiškus kraštus ar noras turėti nerūpestingą ateitį – priežasčių taupyti yra išties daug. Vis dėlto ne visi taupo turėdami konkretų tikslą, kiti taupo vien iš atsargumo.
       2022-11-23 10:38:58

Nesusipratėliams gyvenimas teikia įtaigias pamokas

Lapkričio 19-ąją apie 17 val. pro Šiaulių rajone, Dargaičių kaime, esantį tvenkinį važiavę žmonės pamatė sunerimti privertusį vaizdelį – vandenyje iki pusės buvo paniręs automobilis RENAULT LAGUNA. Žmonių jame nesimatė.
       2022-11-23 10:27:46

Kaip prižiūrėti vaikų dantis, kad išvengti problemų ateityje?

Vaikų dantų priežiūrai ir teisingų įpročių formavimui mažylių tėveliams rekomenduojama skirti dėmesį jau pasirodžius pirmiesiems pieniniams dantukams. Dažnai įvairios vaikų dantų ligos išsivysto dėl to, kad dantų priežiūra pradėta taikyti per vėlai arba neteisingai.
       2022-11-23 10:05:56

LRT pristato naują strategiją: keliami ambicingi tikslai, svarbiausia išlieka

LRT taryba patvirtino naują LRT strategiją 2023–2027 m., kurios ašis – auditorija. Pasikeitę jos įpročiai padiktavo skaitmenizacijos poreikį: turinio pateikimui portale bei skaitmeninėse platformose bus skiriama dar daugiau dėmesio.
       2022-11-23 09:58:12

Azijietiškas troškinys su arbūzais, vištienos sriuba su melionais

Netikėti receptai, kuriuos privalote išmėginti šią žiemą. Arbūzai ir melionai asocijuojasi su karštomis vasaros dienomis, bet šios gėrybės pasitarnauti gali gaminant šiltus bei jaukius žiemiškus patiekalus: šildančius mėsos troškinius, netgi sriubas.
       2022-11-23 09:51:22

Žvejų dieną minint: kaip atsakingai žvejoti ir vartoti žuvį

Ar žinote, kad jau daugiau nei šimtą metų švenčiama Lietuvos kariuomenės diena nėra vienintelė šiandien minima šventė? Lapkričio 23-ąją kalendoriuje galima išvysti ir žvejų globėjo Šv. Klemenso vardą – šia proga ekspertai pasakoja, kaip atsakingai žvejoti ir vartoti žuvį.
       2022-11-23 09:46:13

5 priežastys, kodėl reiktų rinktis fizinio asmens bankrotą

Jau beveik dešimtmetį egzistuojanti fizinio asmens bankroto galimybė vis dar kelia klausimų asmenims, svarstantiems pasirinkti tokią alternatyvą, siekiant išsigelbėti nuo skolų. Vis tik baimintis bankroto proceso nereikėtų.
       2022-11-22 20:17:10

Ekspertai atsakė, ar vėjo jėgainės gali „užpūsti“ dideles elektros kainas

Stebint elektros energijos kainų kadrilį „Nord Pool“ biržoje, daug vilčių dedama į atsinaujinančią energetiką: įsismarkavus vėjams Skandinavijos šalyse, iškart pastebimas teigiamas efektas elektros kainai biržoje – kuo daugiau pagaminama energijos iš atsinaujinančių šaltinių, tuo labiau krenta elektros kaina.
       2022-11-21 13:30:41

Ekspertų patarimai: kaip žiemai paruošti sodo priežiūros įrangą ir lauko baldus

Iškritus pirmajam sniegui, teritorijose aplink namus ir soduose įsibėgėjo pasiruošimas žiemai. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad šaltajam sezonui itin svarbu tinkamai paruošti sodo priežiūros įrangą bei lauko baldus.
       2022-11-21 12:12:03

Etatiniai vagišiai: vogti eina kaip į darbą ir jaučiasi nebaudžiami

Etatiniai ilgapirščiai Lietuvoje jaučiasi nebaudžiami - sučiupti jie atsiperka tik piniginėmis baudomis, kurių nemoka, ir vos paleisti dar tą pačią dieną leidžiasi ieškoti naujo grobio.
       2022-11-21 12:08:05

Išlikite saugūs tamsiuoju paros metu: kaip gali padėti išmanusis telefonas?

Žiemos sezonas pasižymi ne tik nemaloniai žema oro temperatūra, tačiau ir ilgai trunkančiu tamsiuoju paros metu. Vėlai auštant ir anksti temstant, neišvengiamai dažniau tenka vaikščioti sutemus.
       2022-11-21 11:39:39

Taupome elektrą kartu: koks jums svarbaus įrenginio parametras tapo esminis?

Naujo televizoriaus įsigijimas gali tapti nemenku iššūkiu, kadangi dėl sparčiai besivystančių technologijų šie įrenginiai pasižymi pačiomis įvairiausiomis inovacijomis.
       2022-11-19 17:38:03

Antrinė elektromobilių rinka: asmeniniam naudojimui – gausu, verslui dar netinka

Iš visų 2021 metais naujai Europoje registruotų lengvųjų transporto priemonių 17,8 proc. sudarė elektromobiliai – grynieji ir įkraunami hibridiniai. Lietuva šiuo atžvilgiu smarkiai atsilieka.
       2022-11-19 17:33:11

Vaistininkė pataria, kaip apsaugoti rankas ir kojas, pradėjus spausti šalčiui

Pirmasis sniegas kasmet iškrenta netikėtai. Dar ne visi būname pasiruošę tinkamą avalynę ar rūbus, o ką kalbėti apie pirštines. Ypač prasidedant savaitgaliui vaikai gali skubėti laukan pažaisti su sniegu, o suaugusieji rytus pasitikti plikomis rankomis nukasant sniegą nuo automobilių.
       2022-11-19 16:57:03

Aktualu kaupiantiems pensijų fonduose: nuo 2023 m. keičiasi pensijų išmokų ribos

Nuo 2023 m. įsigalioja nauji dydžiai, pagal kuriuos bus nustatoma pensijų išmokos rūšis senatvės pensijos amžių sukakusiems pensijų fondų dalyviams. Išmokų ribos indeksuojamos kas 3 metus, atsižvelgiant į vidutinę metinę infliaciją.
       2022-11-19 16:23:28

„Laimės maistas“ - ką valgyti, norint užsitikrinti gerą nuotaiką žvarbų rudenį?

Jei atėjus tamsiam ir šaltam sezonui jaučiate, jog vis dažniau esate prastos nuotaikos, tai gali būti pirmasis signalas, jog metas peržiūrėti savo valgiaraštį.
       2022-11-18 21:27:34

Europai reikia europinių energetinių sprendimų

Parama Ukrainai, energijos kainos, Europos gynybos pajėgumai Rusijos agresijos metu, santykiai su Jungtine Karalyste – šiuos ir kitus aktualius klausimus aptarė užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė lapkričio 18 dieną Briuselyje vykusio Europos Sąjungos (ES) Bendrųjų reikalų tarybos (BRT) posėdžio metu.
       2022-11-18 18:22:33

VDI primena apie pražūtingą elektros srovės poveikį

Skaudi nelaimė įvyko pirmadienį, Naujojoje Vilnioje. Gelbėdamas paauglį buvo sunkiai sužalotas ir vėliau ligoninėje mirė greitosios pagalbos vairuotojas. Kai nukentėjo paauglys, kurį skubėjo gelbėti medikai, nebuvo atjungta įtampa linijoje, taigi darbuotojas pats patyrė iškrovą.
       2022-11-17 22:25:49

EP narė R. Juknevičienė: „Rusija virto teroristine valstybe“

Europos Parlamento (EP) narė Rasa Juknevičienė lapkričio 16 dieną dalyvaudama Prahoje vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Rusijos hibridinis karas prieš demokratinį pasaulį. Iššūkis Europos atminties politikai“ skaitė pranešimą „Rusijos istorinė dezinformacija kaip agresijos įrankis“.
       2022-11-17 18:03:45

Vaidotas Žala baigė Dakaro dėlionę - startuos su Paulo Fiuza

Po intriguojančių naujienų apie tai, kad Vaidotas Žala persėda į gamyklines specifikacijas atitinkantį „Prodrive Hunter“, ilgą laiką buvo neatsakytas dar vienas svarbus klausimas – kas T1+ klasės visureigyje šalia jo užims šturmano vietą.
       2022-11-17 15:03:30

Būsto naudojimo paskirtis: ką reiktų įsivertinti?

Gyvenamoji, poilsio, kūrybinės dirbtuvės, svečių namai, administracinės - tokios paskirties parduodamas patalpas kaip butus galima rasti populiariuose nekilnojamojo turto pardavimo ir nuomos svetainėse.
       2022-11-17 13:06:27

Infraraudonųjų spindulių termometrai: dar neišmokome jais naudotis?

Iki pandemijos buvę tikra egzotika, infraraudonųjų spindulių termometrai pasklido po viešąsias erdves, leisdami akimirksniu pamatuoti temperatūrą ir nustatyti sergančiuosius. Kaip teisingai interpretuoti rodmenis ir ar verta juos naudoti namuose, atsako vaistininkė.
       2022-11-16 19:21:44

„Nord Pool“ keičia prekybos taisykles siekiant išvengti aukštų biržos kainų

Elektros energijos biržos operatorius „Nord Pool“, atsižvelgdamas į Lietuvos ir Latvijos bei Estijos reguliuotojų reikalavimą, pakeis rinkos taisykles, kurios ženkliai sumažins maksimalių (pvz., 4000 Eur/MWh) elektros energijos kainų biržoje susiformavimo tikimybę.
       2022-11-16 16:28:56

Pakeisti automobilio padangų nepakanka: kaip elgtis kelyje sulaukus plikledžio

Ant medžių likus tik pavieniams lapams, apie save vis labiau primena ir žiema – oro temperatūra retai viršija 10 laipsnių, sinoptikai jau artimiausiu metu žada ir šalnas bei plikledį.
       2022-11-16 10:23:19

„Philips“ televizorių TOP 3

Šiais metais Vokietijoje vykusiame „TP Vision Live“ renginyje buvo pristatytos naujausios „Philips“ televizorių technologijos bei naujienos, o didžiausio susidomėjimo sulaukė prekės ženklo flagmanai su OLED ekranais ir atnaujintas „The One“.
       2022-11-16 10:13:11

Turto paveldėjimas: kaip išvengti palikimo apmokestinimo ir teismų slenksčio

Kad paveldėjimo procesas įvyktų ir mirusio fizinio asmens turtas bei pareigos pereitų jo įpėdiniams, pastarieji turi priimti palikimą. Atkreiptinas dėmesys, kad pareigos priimti palikimą nėra, todėl tiek įpėdinis pagal įstatymą, tiek įpėdinis pagal testamentą turi pats nuspręsti, ar įgyvendinti šią teisę.
       2022-11-16 10:09:01

Norite, kad televizoriaus garsas primintų kino ar koncerto salę?

Kad šiuolaikiniai televizoriai geba atkurti itin natūralų, kone iš tikro gyvenimo perkeltą vaizdą, nieko nebestebina. O kaip yra su garsu? Eksperto teigimu, ne visi televizorių savininkai žino, jog egzistuoja papildomi nustatymai, galintys gerokai pagerinti ir sustiprinti skirtingų TV programų žiūrėjimo patirtį.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.