Naujienos

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

2022-08-05 19:48:44

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bananai – vaisiai be kurių pirkinių krepšelis neįsivaizduojamas nei vasarą, nei žiemą.

„Bananai rikiuojasi perkamiausių vaisių gretose, jie populiarūs išlieka ištisus metus. Tačiau stebėdami pirkėjų įpročius matome, kad žmonės dairosi ir į egzotiškesnių vaisių lentynas. Ragauja kivių uogų, drakono vaisių, o vasarą, žinoma, labai domisi ir šviežio derliaus, Lietuvoje užaugintais vaisiais, uogomis bei daržovėmis“, – sako V. Budrienė.

Ypač naudingi derinant su jogurtu

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja sako, kad bananai – vienas populiariausių vaisių pasaulyje. Ir ne veltui – šie vaisiai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai.

„Tikriausiai retas pagalvotume, kad bananai gali būti naudingi kovojant su slogia nuotaika ir neigiamomis emocijomis. Bananuose yra cheminės medžiagos triptofano, kuri turi įtakos mūsų emocijoms. Be to, bananuose esantis vitaminas B6 gali padėti gerai išsimiegoti, o magnis – atpalaiduoja raumenis. Dėl šių priežasčių suvalgius vos vieną bananą ne tik pagerėja nuotaika, bet ir atsiranda daugiau energijos“, – sako ji.

Kaip teigia J. Sabaitienė, bananai puikiai tinka pusryčiams, be to, yra ir puikus užkandis po sporto. O ypač – šį vaisių valgant su natūraliu jogurtu.

„Šis derinys rekomenduojamas po intensyvios treniruotės. Valgomi kartu, dėl kalio bananuose bei baltymų jogurte, šie produktai pagerina raumenis atstatančių gliukozės ir aminorūgščių įsisavinimą“, – pasakoja „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja.

Marinuoti bananai – misija įmanoma

Nors bananai dažniausiai asocijuojasi su įvairiausiais desertais – šie vaisiai puikiai dera ir pikantiškų valgių.

„Jeigu mėgstate eksperimentuoti virtuvėje ir nuolat ieškote įmantresnių skonių, prie mėsos ar žuvies patiekalų bananus patiekite kaip garnyrą. Pirmiausia bananus nuplaukite, supjaustykite juos griežinėliais, palikdami žievelę ir paprasčiausiai iš abiejų pusių pakepkite keptuvėje. Taip paruoštus bananus pagardinkite druska, pipirai, jeigu mėgstate aštriau – čili pipirų dribsniais. Be to, bananai puikiai tinka ir marinavimui“ , – sako J. Sabaitienė.

Pasak jos, marinuotų bananų namuose pasigaminti labai paprasta. Tereiks kelių puodelių cukraus, pusės puodelio acto, šaukštelio cinamono, gvazdikėlių ir nuluptų bei į tris dalis padalintų bananų. Pirmiausia visus ingredientus, išskyrus bananus, reikia sumaišyti puode, užvirti ir pakaitinti tol, kol gautas mišinys šiek tiek sutirštės, galiausiai į puodą sudėti bananus ir pavirtį apie 10 minučių. Tuomet puodą su sirupu ir bananais reikėtų nukelti nuo ugnies ir leisti bananams kelias valandas pamirkti. Galiausiai bananus išimti iš sirupo, atvėsinti ir ragauti.

J. Sabaitienė dalijasi ir dar trimis, kiek labiau tradiciniais receptais, kuriuose išradingai panaudosite bananus.

Šokoladinė bananų duona

Jums reikės:

1 puodelio miltų

½ puodelio kakavos

1 a. š. sodos

½ a. š. druskos

3 didelių stipriai sunokusių bananų

¼ puodelio ištirpinto sviesto

¼ puodelio aliejaus

¾ puodelio rudojo cukraus

1 didelio kiaušinio

1 a. š vanilės ekstrakto

1 puodelio šokolado drožlių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį. Kitame dubenyje šakute sutrinkite prinokusius bananus. Ant bananų supilkite ištirpintą sviestą ir aliejų. Įmaišykite rudąjį cukrų, kiaušinį ir vanilės ekstraktą. Galiausiai į gautą bananų masę įmaišykite sausus ingredientus ir dalį šokolado drožlių. Viską supilkite į kepimo formą išteptą sviestu arba aliejumi. Galiausiai dėkite į orkaitę ir kepkite apie valandą.

Bananų glotnutis su riešutų sviestu

Jums reikės:

1 puodelio supjaustytų bananų

¼ puodelio graikiško jogurto

¼ puodelio pieno

¼ a. š. vanilės ekstrakto

2 a. š. riešutų sviesto

Gaminame:

Į trintuvą sudėkite bananus, supilkite graikišką jogurtą, pieną, vanilės ekstraktą, riešutų sviestą. Viską sutrinkite iki vientisos masės, jeigu norite – įsidėkite ledukų.

Bananiniai keksiukai

Jums reikės:

2 didelių bananų

¼ puodelio klevų sirupo

½ puodelio graikiško jogurto

1 didelio kiaušinio

½ puodelio pieno

½ puodelio žemės riešutų sviesto

2 a. š. vanilės ekstrakto

1 ¾ puodelio kvietinių miltų

1 a. š. cinamono

1 a. š. sodos

1 a. š. kepimo miltelių

¼ a. š. druskos

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dubenyje sutrinkite bananus ir įmaišykite klevų sirupą, graikišką jogurtą, kiaušinį, pieną, riešutų sviestą ir vanilės ekstraktą. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną, sodą, kepimo miltelius ir druską. Į gautą mišinį įmaišykite gautą bananų ir jogurto masę. Visą sudėkite į keksiukų formeles ir kepkite apie 15-20 minučių.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2022-08-06 13:06:19

Raškome slyvų derlių: rauginkite kaip agurkus ar kepkite elegantiškus desertus

Puikiai pažįstamos slyvos yra ne tik skanios, naudingos sveikatai, bet ir nuostabiai atsiskleidžia įvairiuose patiekaluose. Ekspertų teigimu, jų panaudojimo galimybės itin plačios: nuo prancūziškų desertų klafučių iki pagardų blynams, varškės ar mėsos patiekalams.
       2022-08-04 10:16:13

Graikiška virtuvė jūsų namuose: 3 marinatai aromatingiems mėsos patiekalams

Graikija – šalis, nepaliekanti abejingų. Nuostabus kraštovaizdis, šiltas Viduržemio jūros vanduo ir aromatingi patiekalai kasmet pritraukia daugybę lankytojų iš viso pasaulio.
       2022-08-04 10:13:14

Prie žuvies – ne tik bulvės: 3 netradiciniai garnyrai, kurie dera su lašiša

Įvairiausius žuvies patiekalus praturtinti galima ne tik įmantresniais prieskoniais ar marinatais, bet ir garnyrais. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai dera tiek bulvės ar tradicinės pomidorų bei agurkų salotos, tiek citrininiai ryžiai ar bolivinės balandos kruopos.
       2022-08-03 14:47:53

Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys

Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai.
       2022-08-02 14:46:14

Atsargos žiemai: šaldome lietuviškų sodų uogas – serbentus ir agrastus

Kai gausiai užderi serbentai ir agrastai, bet nesinori virti uogienių, verta juos užšaldyti – taip ne tik pasirūpinsime vitaminų doze žiemai, bet ir sutaupysime bei išsaugosime derlių. Šaldytas uogas galima naudoti glotnučiams, gardinti jomis varškę, jogurtus, blynelius.
       2022-07-09 12:03:59

Melionų sezono įkarštis: kuo palankūs sveikatai ir kaip išsirinkti saldžiausią?

Melionas – visais metų laikais skanaujamas, sultingas ir saldus vaisius. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, melionai ne tik suteikia žmogaus organizmui reikalingų mineralų ir vitaminų, bet ir atgaivina karštą vasaros dieną.
       2022-07-08 10:16:28

Vaikystės supermaistas – kakava: nauda sveikatai neginčijama, tik kaip vartosime

Kakava dažniausiai asocijuojasi su vaikystėje gertu karštu saldžiu gėrimu, kurį skanindavome pienu ar grietinėle. Dažnas suaugęs savo virtuvės spintelėse net neturi kakavos miltelių, o visai be reikalo.
       2022-07-08 10:04:45

Saule ir jūra alsuojantis gastronominis šedevras: kviečia paskanauti paelijos

Portugalija ir Ispanija – daugelio lietuvių pamėgtos atostogų kelionių kryptys, tačiau čia skrendama ne tik pasimėgauti saule ar paplūdimiais, bet ir pripildyti skrandį autentišku maistu.
       2022-07-07 13:49:08

Šokoladas – ne tik desertams: 3 receptai, kur pasitelkti šį slaptąjį ingredientą

Šokoladas aitriųjų paprikų troškinyje su jautiena? Iš pirmo žvilgsnio toks derinys gali atrodyti abejotinas, tačiau šokoladas nusipelno garbingos vietos virtuvėje ne tik gaminant pyragus, sausainius ir desertus.
       2022-07-07 13:36:55

Prancūziška klasika – kišas: išbandykite 3 receptus su lašiša

Vasarą dažnai dairomasi lengvesnio maisto ir pirmenybė teikiama daržovėms ar žuviai. Juolab kad įvairiai paruošta žuvis, o ypač lašiša, gali būti tikras delikatesas. Žuvis ne tik turi organizmui naudingų medžiagų, bet yra ir ganėtinai lengvai paruošiama.
       2022-07-06 18:50:07

Liepos 6-osios proga išbandykite šaltibarščių: receptas be kefyro

Vasarą dažnam sumažėja apetitas ir norisi lengvesnio maisto. Lietuvius karštomis dienomis gelbsti vėsūs ir gaivūs šaltibarščiai. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, kad jau kelerius metus šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą – vis daugiau eksperimentuojama su šio patiekalo ingredientais.
       2022-06-29 15:28:52

Žuvies patiekalai tiesiai iš jūros: tartaras, sevičė ir pokės dubuo

Vasara tradiciškai yra grilio metas – ant grotelių ir iešmų keliauja mėsa, žuvis, daržovės ir net sūris. Visgi vasara yra ir laikas, kai norisi valgyti lengviau, gaiviau, o tai padaryti padeda vis gausėjantis šviežio derliaus pasirinkimas.
Daugiau naujų naujienų
       2022-08-08 15:28:12

Naujausi duomenys patvirtina – infliacija netrukus turėtų sumažėti

Remiantis naujausiais paskelbtais Lietuvos statistikos departamento liepos mėn. duomenimis, metinės infliacijos spartėjimas Lietuvoje slopsta. Vis labiau įtraukiant aukštesnės palyginamosios bazės efektą, kai kainos lyginamos su jau padidėjusiomis kainomis prieš metus, metinė infliacija prasidėjus rudeniui turėtų sumažėti.
       2022-08-08 14:46:55

Sprendimui dėl nepriklausomo elektros tiekėjo priimti ESO suteikia daugiau laiko

Nepriklausomas elektros energijos tiekėjas „Perlas Energija“ pranešė, jog naikina fiksuotos elektros energijos kainos planus ir visiems klientams taikys tiesiogiai su birža susietą planą. Svarbu pabrėžti, jog elektros energija ir toliau bus tiekiama.
       2022-08-08 14:42:15

„Ignitis“ gyventojams teikia specialų pasiūlymą

„Ignitis“ specialus pasiūlymas – pirmus 4 mėn. kilovatvalandė kainuos 33 ct (24 ct su valstybės kompensacija), nuo 2023 m. – 39,5 ct/kWh; Sutarties trukmė – 40 mėn., ją sudaryti galima tik ribotą laiką – rugpjūtį;
       2022-08-08 14:37:10

Kaip atostogauti, kad norėtųsi grįžti į darbą?

Atostogos – vienas labiausiai laukiamų mūsų metų įvykių. Į jį sudedame daug lūkesčių ir planų pailsėti, patirti naujų įspūdžių, pamatyti naujų kraštų arba tiesiog pasimėgauti ramybe. Kaip leisime atostogas, priklauso nuo mūsų poreikių, įpročių ir draugijos, su kuria ilsėsimės.
       2022-08-08 14:33:28

Sumanus pirkinių planavimas: 5 naudingi patarimai, kurie padės sutaupyti

Sutaupyti norime kiekvienas. Nesvarbu, ar planuojame savaitės pirkinius šeimai ar ruošiame stalą svečiams. Nors daugeliui gali atrodyti kitaip, visgi, taupiai apsipirkti – misija įmanoma.
       2022-08-08 14:15:24

Nesulaukiate paaukštinimo? Ekspertė pataria, ką daryti

Jei dažnai jaučiate, kad dirbdami dabartinėje savo pozicijoje nebesusiduriate su maloniais iššūkiais, o darbe kamuoja rutina – didelė tikimybė, kad atėjo laikas siekti paaukštinimo.
       2022-08-08 14:09:10

VERT: UAB „Perlas energija“ privalo vykdyti sutartinius įsipareigojimus

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (toliau – VERT), atsižvelgdama į UAB „Perlas energija“ pateiktus vienašališkus siūlymus vartotojams keisti sudarytas sutartis ir pereiti nuo fiksuoto tarifo į tiesiogiai su birža susietą planą, pabrėžtinai akcentuoja, kad šie UAB „Perlas energija“ veiksmai neteisėti ir pažeidžia vartotojų interesus.
       2022-08-06 14:37:04

RRT skelbia preliminarius 5G aukciono rezultatus

Aukciono komisija nustatė aukciono dėl 3400‒3700 MHz radijo dažnių juostos naudojimo didžiausiosios kainos siūlytojus. Jais tapo „Telia Lietuva“, AB už 100 MHz radijo dažnių bloką pasiūliusi 7 mln. Eur. ir UAB „Bitė Lietuva“ bei UAB „Tele2“ už du kitus tokio pat pločio radijo dažnių blokus pasiūliusios po 3 mln. Eur.
       2022-08-06 13:06:19

Raškome slyvų derlių: rauginkite kaip agurkus ar kepkite elegantiškus desertus

Puikiai pažįstamos slyvos yra ne tik skanios, naudingos sveikatai, bet ir nuostabiai atsiskleidžia įvairiuose patiekaluose. Ekspertų teigimu, jų panaudojimo galimybės itin plačios: nuo prancūziškų desertų klafučių iki pagardų blynams, varškės ar mėsos patiekalams.
       2022-08-05 15:29:45

Išplėsta TVP kuriamų TV programų retransliavimo Lietuvoje aprėptis

Telecentras informuoja, kad pagal susitarimą su Lenkijos visuomeniniu transliuotoju „Telewizija Polska S. A.“ (toliau – TVP) rugpjūčio pradžioje buvo daugiau negu trigubai išplėsta TV programų „TVP Wilno“, „TVP Polonia“, „TVP Info“, „TVP Historia 2“, „TVP World“ ir „Belsat TV“ retransliavimo per nemokamos eterinės televizijos tinklus aprėptis.
       2022-08-05 15:03:05

Nuotoliu dirbančių darbuotojų algos per pusmetį išaugo du kartus

Darbuotojų paklausa vis dar viršija pasiūlą, tad įmonės dažniau ieško talentų už savo šalių ribų. Duomenys rodo, kad per 2022 m. pirmą pusmetį nuotoliu samdomų darbuotojų skaičius Europoje išaugo 155 proc., o Azijoje, Ramiojo vandenyno šalyse ir Lotynų Amerikoje – dar daugiau.
       2022-08-05 14:55:35

Ekspertas pataria: kaip atpažinti, kad jūsų kompiuteris užkrėstas?

Kompiuteriuose kaupiame ne tik svarbią informaciją, bet ir asmeninius duomenis, kuriems gali kilti grėsmė, susidūrus su virusu. Merilendo universiteto duomenimis, kas 39 sekundes internete įvykdoma nauja kibernetinė ataka.
       2022-08-04 20:48:39

Vairuodamas apgadinote ne automobilį, o kitą objektą? Kaip reikėtų elgtis?

Vasarą daugybei žmonių traukiant atostogauti, užsikemša keliai ir stovėjimo aikštelės kurortuose, o taip didėja ir eismo įvykių tikimybė.
       2022-08-04 20:20:18

„Lidl“ mėsos gaminiuose atsisako mechaniškai atskirtos mėsos

Sveikatai palankesni kasdienio vartojimo maisto produktai – viena iš prioritetinių „Lidl“ veiklos sričių. Daug dėmesio skiriantis savo privačių prekės ženklų produktų receptūrų atnaujinimui ir gaminiuose esančio pridėtinio cukraus bei druskos kiekio mažinimui.
       2022-08-04 19:59:52

Lietuvos miestų automobiliui lemta stovėti: naudojami vos 6 proc. paros laiko

87 minutės darbo dienomis ir 89 savaitgaliais – tiek vidutiniškai Lietuvos gyventojai naudojasi nuosavu automobiliu, o 38 proc. jų – nesinaudoja automobiliu kasdien.
       2022-08-04 13:39:07

Lietuvos žolynų lobiai: Europa žiūri su pavydu, o patys trypčiojame vietoje

Tęsiantis geopolitinei ir ekonominei įtampai ekspertai Lietuvai prognozuoja rūsčią žiemą. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) docento dr. Evaldo Klimo teigimu, iš tiesų turime pamirštą didelį rezervą.
       2022-08-04 12:46:24

Aktyvių pramogų priešas – mėšlungis: kaip išvengti surakinančio skausmo?

Atsiradęs staigus ir surakinantis skausmas blauzdos ar pėdos raumenyje, nors ir trunka neilgai, gali kaip reikiant apkartinti dieną.
       2022-08-04 12:41:10

Studentai neigia mitus apie Bulgariją: patiks ne tik šeimoms ir senjorams

Rilos kalnai, civilizacijos nepaliestos Belogradčiko uolos, auksiniai paplūdimiai ir draugiškos kainos – dalykai, kurie turistus atostogų kryptimi vilioja pasirinkti Bulgariją. Bulgarija – puikus pasirinkimas taupiems keliautojams.
       2022-08-04 10:31:43

Nepatikėsite, kokį nustatymą reikia išjungti taupant telefono bateriją

Vasarą norime atsipalaiduoti ir nesukti galvos dėl dažnai išsikraunančio telefono. Kad nereikėtų atsitraukti nuo linksmybių, ieškant elektros lizdo telefono įkrovimui, ekspertas dalijasi patarimais, kurie padės prailginti telefono baterijos veikimo laiką ir leis įrenginį krauti daug rečiau.
       2022-08-04 10:16:13

Graikiška virtuvė jūsų namuose: 3 marinatai aromatingiems mėsos patiekalams

Graikija – šalis, nepaliekanti abejingų. Nuostabus kraštovaizdis, šiltas Viduržemio jūros vanduo ir aromatingi patiekalai kasmet pritraukia daugybę lankytojų iš viso pasaulio.
       2022-08-04 10:13:14

Prie žuvies – ne tik bulvės: 3 netradiciniai garnyrai, kurie dera su lašiša

Įvairiausius žuvies patiekalus praturtinti galima ne tik įmantresniais prieskoniais ar marinatais, bet ir garnyrais. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai dera tiek bulvės ar tradicinės pomidorų bei agurkų salotos, tiek citrininiai ryžiai ar bolivinės balandos kruopos.
       2022-08-04 10:07:23

RRT nustatė automobilių pultelių masinio sutrikimo Jurbarke priežastį

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), reaguodama į gautą pranešimą apie Jurbarke prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje nuolat pasikartojančius masinius trukdžius, operatyviai ištyrė ir nustatė trukdžių skleidimo šaltinį.
       2022-08-04 09:51:18

Kaip atnaujinti savo automobilio salono interjerą?

Nesate pasirengę finansiškai investuoti į naują automobilį iš salono, bet esama transporto priemonė jūsų nebetenkina, nes atsibodo vaizdas, kurį matote? Galbūt tam yra išeitis.
       2022-08-03 15:28:48

Naujos kartos dviračiai – atsparios padangos, belaidis pavarų perjungimas

Dviračiai, galima sakyti, kaip ir džinsai – viena vertus, visada madinga laikui nepavaldi klasika, kita vertus, šiandien nebe tokie, kokie buvo prieš keliasdešimt metų.
       2022-08-03 15:11:10

Televizorius tampa ne tik vaizdo, bet ir garso įrenginiu

Šiandien jau ne paslaptis, kad vienas įrenginys gali kokybiškai atlikti kelių įrenginių funkcijas, taip sutaupant vietą namuose ir pinigų. Artėjant rudens sezonui visi daugiau laiko praleisime namuose, todėl, kaip toje patarlėje, protingi ruošia roges vasarą.
       2022-08-03 15:08:15

Foto galerijoje – miestų gėlynų grožis

Miestuose puoselėjami gėlynai džiugina vietinius gyventojus ir atvykstančius keliautojus. Peržiūrėję nuotraukų galeriją ir jūs pakeliausite po Šiaulių, Marijampolės miestus ir pasigrožėsite jų gėlynais.
       2022-08-03 14:59:02

Trečdaliu didesni dujų perdavimo pajėgumai į Latviją – nuo lapkričio 1 dienos

Lietuvai ir kaimyninėms valstybėms didinant apsirūpinimo dujomis galimybes, nuo lapkričio 1 d. dujų perdavimo pajėgumai iš Lietuvos į Latvijos dujų sistemą bus padidinti trečdaliu, iki 90 gigavatvalandžių (GWh) per parą.
       2022-08-03 14:47:53

Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys

Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai.
       2022-08-03 14:44:51

10 patarimų studijas pradedantiems pirmakursiams

Studijų pradžia gali būti sudėtinga ar net gąsdinanti: nauji namai, veikla, nepažįstamas miestas ir žmonės, daugybė kitų pokyčių. Lietuvos studentų sąjunga dalijasi, ką vertėtų žinoti norint universitete ar kolegijoje jaustis drąsiau.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.