Naujienos

Prasidėjo vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022-09-01 14:00:44

Vynuogės – vienos saldžiausių uogų, todėl dažnai klaidingai manoma, kad jos visai nevertingos. Tačiau prasidėjus rudens vynuogių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė griauna šį mitą.

Ji sako, kad vynuogės pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, yra puikus vitaminų šaltinis, o kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais, taip pagerindami žarnyno veiklą. Anot „Rimi“ produktų vadovės Rūtos Golovač, prekybos vietose prekiaujama skirtingomis vynuogių rūšimis, todėl jos gali paskaninti tiek desertus, tiek mėsos patiekalus ar įvairias salotas. Ekspertė kviečia išbandyti vynuogių ir antienos duetą bei dalijasi netikėtu salotų receptu.

Vynuogėse gausu antioksidantų

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vynuogėse gausu vitaminų ir skirtingų antioksidantų. Jų kiekis priklauso nuo vynuogių veislės, uogų saugojimo bei derliaus nuėmimo sąlygų, aplinkos veiksnių.

„Vynuogės įvardijamos kaip eilę žmogaus organizmui reikalingų vitaminų turinčios uogos. Jose gausu B grupės vitaminų, tiamino, riboflavino, vitaminų C ir K, šiek tiek vitamino E. Taip pat vynuogėse randama ir mineralinių medžiagų: vario, kalio bei mangano. Tačiau vienas iš didžiausių vynuogių privalumų – jose esantys antioksidantai. Priklausomai nuo vynuogių rūšies, gali skirtis tam tikrų antioksidantų kiekis. Pavyzdžiui, raudonų vynuogių odelėse yra labai aktyvaus antioksidanto – resveratrolio, kuris pasižymi priešuždegiminėmis ir širdžiai naudingomis savybėmis. Manoma, kad vynuogėse esantys antioksidantai mažina Alzheimerio ligos riziką, pasižymi antivėžinėmis savybėmis“, – vynuogių naudą atskleidžia E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, dėl savo antioksidacinių savybių vynuogės privalo atsidurti mitybos racione: „Vaikams ir suaugusiems vertėtų paįvairinti kasdien suvalgomų uogų ir vaisių kiekį. Bendra vaisių ir uogų paros norma – 200–300 gramų, o dalis šio kiekio galėtų būti vynuogės.“

Galima valgyti net su kauliukais

Gydytoja dietologė sako, kad vynuogės yra saldesnės uogos, todėl visuomenėje dažnai sklando mitas, kad jos turtingos tik angliavandeniais, kurių geriau atsisakyti.

„Nors vynuogės iš tiesų yra vienos tų uogų, kuriose greitai įsisavinamų angliavandenių yra nemažai, tačiau teikiamos naudos tai pranoksta. Kita vertus vynuogių natūralus angliavandenis fruktozė yra puikus energijos šaltinis. Nepernokusių vynuogių glikeminis indeksas nėra aukštas, todėl kartkartėmis saujele vynuogių gali pasimėgauti net cukriniu diabetu sergantys asmenys. Tiesa, vynuogių sultims ši taisyklė negalioja, nes jų glikeminis indeksas yra didelis“, – primena E. Gavelienė.

Iš vynuogių kauliukų neretai gaminami įvairūs ekstraktai, naudojami grožio procedūroms, o iš sėklų – spaudžiamas aliejus. Pasak E. Gavelienės, kai kurie gali valgyti ir vynuogių kauliukus: „Nors vynuogių kauliukai priskiriami nevirškinamai uogų daliai, tačiau patekę į žarnyną jie gali būti naudingi – pagerina žarnyno veiklą, motoriką. Tačiau žmonės, varginami ūmaus pilvo pūtimo, turėtų atsargiau valgyti vynuoges su kauliukais, mat jų atsiradimas žarnyne gali jį tik sustiprinti. Be to, uogos su kauliukais nerekomenduojamos žmonėms, kurie serga žarnyno ligomis, pavyzdžiui, divertikulioze.“

Kokias vynuoges renkasi lietuviai?

Vynuogių parduotuvių lentynose galime rasti ištisus metus, tačiau „Rimi“ produktų vadovė Rūta Genienė pažymi, kad pagrindinis jų sezonas yra rugsėjo ir spalio mėnesiais. Būtent tuo metu parduotuvių lentynas pasiekia didelė vynuogių veislių įvairovė.

„Nors Lietuvos sąlygomis jau galima užauginti gardžių vynuogių, jų sezonas per trumpas, kad derliaus pavyktų užauginti ir masinei prekybai. Tačiau įvairių vynuogių „Rimi“ lentynose galima rasti visus metus. Dažniausiai jos importuojamos iš Italijos, Ispanijos, Graikijos, Moldovos, Makedonijos, Egipto, o žiemos sezono metu atkeliauja net iš Peru. Lietuviai labiausiai mėgsta žaliąsias „Sultana“ rūšies vynuogės, kurios pasižymi saldžiu skoniu ir yra besėklės“, – pasakoja ekspertė.

Rūta Genienė atkreipia dėmesį, kad geriausias metas ragauti vynuoges yra rudens pradžia: „Gausiausią vynuogių įvairovę parduotuvėse galime pamatyti rugsėjo ir spalio mėnesiais. Kaip tik tuo metu mus pasiekia įvairesnės veislių rūšys, pasižyminčios išskirtiniu skoniu ir kvapu. Mano mėgstamiausia veislė – „Cotton Candy“. Tokį pavadinimą jos turi dėl savo skonio, primenančio cukraus vatą. Uogų saldumą lemia ne tik veislė, bet ir augimo aplinka, o trūkstant drėgmės jos gali šiek tiek apkarsti. Vynuogių sezono metu patariu išmėginti kuo daugiau veislių, nes lentynose jos ilgai neužsibūna. Galima su šeima pasidaryti net savotišką skirtingų veislių degustaciją. Tai ne tik smagus, bet ir skanus užsiėmimas. Be to, verta išbandyti ir šaldytų vynuogių, jas tiktai pamėgs vaikai“, – kviečia R. Genienė.

Produktų vadovė primena, kad renkantis vynuoges svarbu atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: „Vynuogių kekės koteliai turėtų būti kuo žalesni, tai indikuoja vynuogių šviežumą. Uogos žievelė neturėtų būti įtrūkusi ar subliuškusi, o spalva – kažkaip pakitusi. Namuose vynuoges patartina laikyti šaldytuve ir plauti tik prieš vartojant. Norėdami išvengti kondensato susidarymo, į pakuotės ar indo dugną įklokite popierinį rankšluosti drėgmei sugerti, taip uogos ilgiau išliks tinkamos vartoti.“

„Rimi“ kulinarijos ekspertai kviečia paragauti neįprastą vynuogių ir antienos duetą ir namuose pasigaminti salotas su šiais ingredientais.

Vynuogių salotos su antiena, daigintais kviečiais ir cikorijų lapais

Patiekalui reikės:

300 g raudonų besėklių vynuogių;

1 vnt. cikorijos;

75 g špinatų;

150 g daigintų kviečių;

15 g sviesto;

1 šaukšto alyvuogių aliejaus;

1 vnt. anties krūtinėlės;

15 g pakepintų lazdynų riešutų.

Padažui reikės:

1 šaukšto balzaminio acto;

4 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

- Į dubenį sumeskite atskirtus cikorijos lapus, špinatus, suberkite daigintus kviečius, vynuoges, riešutus (jei nekepinti, prieš tai pakepinkite).
- Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir aliejų. Dėkite anties krūtinėlę odele į apačią ir kepkite, kol gražiai apskrus. Apverskite ir pakepkite dar 2 minutes. Orkaitę įkaitinkite iki 190°C ir pašaukite anties krūtinėlę 5–7 minutėms. Iškepusią krūtinėlę supjaustykite griežinėliais.
- Pasigaminkite padažą: į dubenį supilkite balzaminį actą, alyvuogių aliejų ir išmaišykite. Salotas ir antieną išdėliokite ant lėkštės ir apipilkite padažu.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
       2023-09-04 15:42:00

Kas nutiktų organizmui, jeigu reguliariai valgytumėte aktinidijų?

Dabar – geriausia jų ir kaina, ir skonis. Aktinidija skamba egzotiškai, tačiau daug kas apie šią uogą paaiškėja jau vien išgirdus kitą jos pavadinimą – kivi uoga arba mini-kivis.
       2023-08-24 18:06:07

Veganai irgi grilina: 3 idėjos, ką skaniai ir nebrangiai iškepti ant žarijų

Vis dar sutinkama klaidinga nuomonė, kad kepimo ant grotelių sezonas skirtas tik mėsavalgiams, o veganai turėtų maitintis tik vaisiais, salotomis ir mėsainių bandelėmis su kečupu.
       2023-06-29 15:38:27

Dietologė atsakė, kurios vasaros uogos yra tikrasis supermaistas (receptas)

Įsibėgėjus braškių, žemuogių ir trešnių sezonui, jau laukiame vyšnių, mėlynių ir šilauogių, aviečių ir gervuogių, juodųjų ir raudonųjų serbentų.
       2023-06-23 09:46:05

Nenoriai geriate vandenį? Dietologė atsakė, ką turėtumėte valgyti per karščius

Ruošiantis iškylauti kartais tenka pasukti galvą, ką įsidėti desertui, mat karštyje maistas greitai genda. Tačiau vaisiai ar uogos – puikus pasirinkimas, o kai lauke karšta, vandeningi arbūzai dar ir gaivina bei užtikrina skysčių balansą.
       2023-06-21 13:15:19

Saldu, bet nekaloringa: kokie desertai neina į kūną?

Norite ko nors saldaus, bet pasižadėjote maitintis sveikiau? Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad būtent toks poreikis dabar yra ant bangos.
       2023-06-21 13:11:36

Joninės kitaip: skanūs augaliniai grilio patiekalai

Lietuvoje trumpiausios metų nakties minėjimas neatsiejamas nuo grilio patiekalų. Nors daugelis gyventojų yra įpratę per Jonines skanauti šašlykų, dešrelių ir kitų mėsos barbekiu patiekalų, vis daugiau gyventojų išbando skanius bei gamtai ir sveikatai draugiškesnius augalinius grilio receptus.
       2023-06-16 11:25:55

Ekspertė atsakė, ar galima maistą kepti ant alyvuogių aliejaus

Ekspertai teigia, jog neteisinga alyvuogių aliejų vertinti tiesiog „šis tinka salotoms, o šis kepti“. Tiesa, Lietuvoje tai vis dar populiariausi alyvuogių aliejaus pasirinkimus lemiantys būdai.
       2023-06-15 17:25:05

Organizmas padėkos: 5 sveikuoliškų kokteilių receptai, kurie nudžiugins skoniu

Vasariška šiluma kelia nuotaiką ir keičia apetitą. Savaime ieškome būdų, kaip greitai ir gardžiai aprūpinti organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, jo neapsunkinant.
       2023-06-15 14:37:38

Sezonas trumpas, tad skanaukite trešnes: naudingos skaidulomis ir vitaminu C

Prasidėjo neilgai truksiantis saldžiųjų trešnių sezonas, tad nepamirškite paskanauti šių tamsiai raudonų uogų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad esminių skirtumų tarp trešnių ir lietuviškuose soduose augančių vyšnių nėra.
       2023-06-13 18:38:13

Braškės: ką iš jų pasigaminti ir kaip šias uogas laikyti namuose?

Prasidėjus pirmai vasariškos šilumos bangai daržuose ir šiltnamiuose pakvimpa šviežiomis braškėmis. Šių uogų valgymo būdų įvairovė nemaža – vieni jas skanauja su pienu, kiti valgo žalias arba jomis gardina salotas, kepinius ir kitus patiekalus.
       2023-06-07 15:44:40

5 klaidos grilinant, kurios gali pakenkti sveikatai

Gegužės 7-oji – Pasaulinė maisto saugos diena. Kasdien per 1,5 mln. žmonių pasaulyje suserga dėl to, kad suvalgo nesaugaus maisto. Šis klausimas tampa itin aktualiu Lietuvoje vasarą, kai šylant orams lengva pamiršti tinkamai pasirūpinti greitai gendančiais produktais.
       2023-06-06 17:14:18

Prasidėjo sausmedžio uogų sezonas: supermaistas, puikiai tinkantis virtuvėje

Prasidėjo šviežių lietuviškų uogų – ne tik populiariųjų braškių, šilauogių ir aviečių, bet ir lietuviams dar gana neįprastų sausmedžio uogų – sezonas. Didelė dalis tautiečių vis dar nėra ragavę šių uogų ir nė nenumano, kad jos auginamos Lietuvoje.
       2023-06-05 12:49:37

Vasaros topas – ant žarijų kepti kiaulienos kepsniai: patiks visai šeimai

Kiauliena, kaip ir vištiena, išlieka mėgstamiausios lietuvių mėsos rūšys, o atėjus grilinimo sezonui, gardžius kiaulienos nugarinės kepsnelius pasiruoš ir išsikeps net virtuvės naujokai.
       2023-05-29 16:48:43

Alpių virtuvės paslaptys: užkandžiai ir kruopščiai saugomas desertas

Nors Alpės labiau įsivaizduojamos kaip žiemos atostogų kurortas, net ir vasarą šis kraštas turi, ką pasiūlyti: žaliuojančius slėnius, atgaivinančius ežerus ir, žinoma, įspūdingas kalnų panoramas.
       2023-05-18 11:56:35

Kodėl smidrus naudinga valgyti ne tik sportuojantiems ir gurmanams?

Artėjanti vasara skatina grįžti prie sau duotų naujametinių pažadų daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis. Parduotuvių lentynose daržovių asortimentą vis gausiau papildo pirkėjų jau pamėgti smidrai, tačiau ne visi žino, kodėl ir kaip juos valgyti.
       2023-05-16 10:40:13

Lietuvių mėgstamos bulvės: tinkamai vartojant, jos gali būti naudingos

Pavasario pabaigoje prekybos centruose atsiranda pirmos lietuviškos šviežios bulvės. Tinkamai vartojamos, šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis.
       2023-05-12 13:06:55

Virtuvės šefas apie įsibėgėjantį kepsninių sezoną: „naujų vėjų“ daug

Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų.
       2023-05-10 11:00:58

Briuselio kopūstai, Frankfurto dešrelės, Kyjivo kotletas: sąsaja su miestais?

Europos dieną, kuri kasmet švenčiama gegužės 9–ąją, džiaugiamasi vienybe Europoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pažymi, kad žemyną vienija ne tik bendros vertybės, bet ir maistas – vieni iš kitų mielai perimame patiekalus, dažnai net nesusimąstydami apie tikrąją jų kilmę.
       2023-05-10 10:45:55

Kepkit ant žarijų ir neišlaidaukit – kiek mėsos reikia griliaus vakarėliui

Neblėstantį kepimo ant žarijų populiarumą lemia proceso paprastumas – tai daugiau malonumas nei ruoša. Tačiau rengiantis grilio vakarėliui su svečiais, kartais sunku apskaičiuoti, kiek ir kokios mėsos reikės – kad ir svečiai neliktų alkani, ir nešvaistytumėte pinigų išmesdami nesuvalgytą maistą.
       2023-05-05 18:23:02

Dietai – ne! 3 nepadoriai gardūs, bet nebrangūs desertai

Šeštadienį pasaulyje bus minima Tarptautinė diena be dietų. Tai puiki proga paneigti mitą, kad desertų gamyba yra brangus ir ekstravagantiškas užsiėmimas.
       2023-05-04 14:00:16

Gaminame grenadierius: 3 paprasti triukai, kad bet kurią žuvį pamėgtų net vaikai

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į racioną, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli paprasti patarimai padės pasirūpinti, kad žuvies tekstūra, skonis ir kvapas būtų kuo malonesni net ir išrankiems valgytojams.
       2023-05-04 10:57:48

Tradicinis grilintojo portretas: šašlykinė, kepimui - kiauliena ir vištiena

Šiltėjant orams, vis dažniau į kasdienį maisto racioną patenka ir įvairūs lauke, ant ugnies ruošiami patiekalai. Didžioji dalis Lietuvos gyventojų karts nuo karto gamina maistą lauke, o dažniausiai renkasi tradicinį būdą – šašlykinę.
       2023-05-04 10:49:19

Šventiniai pusryčiai mamai: 3 receptai, prie kurių ruošimo prisidės ir mažieji

Sekmadienį dėmesiu apdovanosime mamas, o vienas meilę ir rūpestį parodančių gestų gali būti ir šventiniai pusryčiai, nuteikiantys džiugiai dienai.
       2023-05-03 14:27:46

Gegužės sezono hitai: dabar – pats metas mėgautis šiomis 5 daržovėmis

Derliaus pike esančios šviežios daržovės – puiki naudingų vitaminų, ryškių skonių ir patrauklios kainos puokštė. Gegužės mėnesį jau įsisiūbuoja sveikatai itin naudingų daržo gėrybių sezonas, tad verta įsidėmėti, kuriomis džiaugtis dabar – pats tinkamiausias laikas.
Daugiau naujų naujienų
       2023-10-04 08:44:43

Dirbtinis intelektas rinkodaroje: neteisingi klausimai gali lemti nesėkmę

Rinkodaros, kaip organizacijos veiksmų, kuriais siekiama sukurti ir pateikti rinkai ekonominę vertę, sritis yra užprogramuota keistis tokiu greičiu, kaip keičiasi vartotojo poreikiai, ir atsižvelgiant į tai, kaip sparčiai vystosi naujos technologijos.
       2023-10-03 15:03:54

Rygoje lankėtės tik praėjusiais metais? 8 naujienos paskatins ten sugrįžti

Latvija – viena populiariausių Lietuvos turistų krypčių. Dažnas jau ne kartą yra lankęsis sostinėje, tačiau jau 822 metus skaičiuojanti Ryga nuolat keičiasi. Vien per pastaruosius metus čia pažiro daug naujienų:
       2023-10-03 14:57:22

Dėl ministerijų neveiklumo ES investicijos vis dar nepasiekia regionų

Besibaigiant jau tretiems 2021-2027 m. Europos Sąjungos (ES) finansinės perspektyvos metams, Lietuvos regionuose nepradėtas nei vienas investicinis projektas, nes šalies ministerijos iki šiol nepabaigia planavimo proceso.
       2023-10-03 14:54:58

Skaitmeninė verslo tapatybė: kaip neprarasti klientų pasitikėjimo?

Pastaraisiais metais keliems Lietuvos verslams teko susidurti su klientų duomenų nutekėjimu. To pasekmes išgyveno abi pusės: klientai tapo sukčiavimo aukomis, taip pat susidūrė su dideliais kiekiais reklaminių laiškų savo pašto dėžutėse.
       2023-10-02 16:02:37

X, Y ir Z kartų finansiniai įpročiai: kokie esminiai jų skirtumai

Vieni taupo „kojinėje“, kiti pinigus laiko net ne fizinėje, o išmaniajame telefone įdiegtoje elektroninėje piniginėje. Ekspertai – „Citadele“ banko valdybos narė Rūta Ežerskienė, psichologė Viktorija Bartkutė-Vyšniauskienė ir doc. dr. Jurga Bučaitė-Vilkė – dalinasi ryškiausiais skirtingų kartų finansiniais įpročiais ir pasakoja to priežastis.
       2023-10-02 16:00:07

„Password“ keičia „passphrase“: atnaujintos slaptažodžių kūrimo rekomendacijos

Tobulėjant kibernetinių nusikaltėlių atakoms, vis daugiau dėmesio skiriama būdams, kaip nuo jų apsisaugoti. Vienas dažniausiai naudojamų, žinoma, yra paskyras internete apsaugantys slaptažodžiai.
       2023-09-29 19:31:44

Elektromobilis, hibridas ar vidaus degimo variklis? Kaip pasirinkti automobilį?

Koks automobilis pats patraukliausias kasdieniniam naudojimui? Visi giria elektromobilius, bet ar pakaks vieno įkrovimo kelionei prie jūros? O galbūt hibridas? Daug kas mano, jog tai protingas kompromisas tarp efektyvumo ir ekologijos.
       2023-09-29 14:17:13

Tamsūs vakarai – ne priežastis išlaidauti. Kaip sumažinti elektros sąskaitą

Trumpėjant dienoms ir ilgėjant tamsiam paros metui vis daugiau laiko praleidžiame namuose, su šeima. Tai lemia ir didesnes elektros sąskaitas – ne tik ilgiau laikome įjungtą apšvietimą, bet ir ilgesnes valandas praleidžiame prie televizoriaus ar elektrinės viryklės.
       2023-09-27 16:56:13

Atostogų biudžetas: ar lietuviai moka planuoti išlaidas?

Nors lietuviai vėl keliones planuoja iš anksto, dažniausiai atostogoms jie išleidžia daugiau nei tikisi. Remiantis „Tez Tour“ užsakymu atliktos reprezentatyvios keliautojų apklausos duomenimis, 48 proc. respondentų atostogoms planuoja išleisti iki 600 eurų asmeniui.
       2023-09-22 16:02:31

Kiek laiko automobilį verta drausti kasko?

Rugpjūčio mėnesį net kelissyk siautusi stichija negailėjo nei pastatų, nei automobilių. Pastarųjų savininkams audrų padaryta žala sudarė kone pusę visų registruotų žalų. Tačiau į draudimo išmokas pretenduoja tik tie, kurie apsidraudė automobilius kasko draudimu.
       2023-09-21 18:21:46

Vilnius turės didžiausią šilumos siurblį Baltijos regione

AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) pradėjo statyti galingiausią absorbcinį šilumos siurblį (AŠS) Baltijos regione, kuris padidins biokuro katilo efektyvumą ir leis panaudoti gamybos metu susidarančią atliekinę šilumą.
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-19 18:24:36

Nuo virusinių ligų apsaugos rankų plovimas: kaip taisyklingai jas plauti?

Įsibėgėjant rudens sezonui, vis sparčiau auga rizika susirgti virusinėmis ligomis kaip gripas ar koronavirusas. Vienos geriausių apsaugos priemonių – tai imuniteto stiprinimas ir skiepai, tačiau „Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė išskiria ir kitą, dažnai pamirštamą priemonę – higienos laikymąsi.
       2023-09-19 11:26:54

Gyventojų siaubas – kas valandą šalyje užliejama bent po vieną būstą

Viena iš dažniausių būsto žalų priežasčių yra užliejimai, su kuriais gyventojai susiduria kiekvieną dieną. Remiantis „Lietuvos draudimo“ duomenimis, kasdien šalyje yra užliejama vidutiniškai po 28 būstus.
       2023-09-18 12:33:43

Soros – ateities augalai, maistingumu lenkiantys javus?

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2023 metus paskelbė tarptautiniais sorų metais (IYM 2023). #IYM2023 siekiama kalbėti apie sorų naudą mitybai bei sveikatai ir jų tinkamumą augti nepalankiomis ir kintančio klimato sąlygomis.
       2023-09-17 15:42:18

Kaip atlikti nepriekaištingą makiažą su vos keliomis priemonėmis

Be makiažo nė dienos neįsivaizduojantys žmonės dažniausiai savo kosmetinėse turi begales produktų. Visgi, nors neretai kyla pagunda pirkti naujus produktus, savo grožio rutiną paįvairinti galima ir su jau turimais produktais.
       2023-09-17 14:25:43

LNDT pristatys naują Yanos Ross spektaklį „Apmąstant omarą“

Pastaruoju metu retai Lietuvoje spektaklius statanti ir su septyniais kitais menininkais savo vadovavimo kadenciją Ciuricho teatrui (Schauspielhaus Zürich) baigianti Yana Ross rugsėjo mėnesį žiūrovus pakvies į premjerą „Apmąstant omarą“ Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje.
       2023-09-15 15:43:53

Maistas ir medžiotojai veja laukinius gyvūnus į kelius – artėja aktyvumo pikas

Ruduo – kone klastingiausias laikotarpis vairuotojams. Po vasaros į gatves sugrįžta didesni eismo srautai, ilgėja tamsusis paros metas, padažnėja krituliai.
       2023-09-15 10:50:38

Dirbtinį intelektą pasitelkia ir finansiniai sukčiai – nepraraskite budrumo

Dirbtinis intelektas (DI) sparčiai skverbiasi į pačias įvairiausias gyvenimo sritis – šiandien jis pasitelkiamas ne tik surinkti informaciją ar parengti dokumentus, jau pasigirsta ir kalbų apie mėginimą DI įdarbinti įmonės vadovais ar fondų valdytojais.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
       2023-09-14 16:23:33

Dizainerė pataria, kaip įrengti studento būstą turint nedidelį biudžetą

Jaukaus ir praktiško studento būsto įrengimui didelių išlaidų tikrai neprireiks. Dažnai pakanka tik kūrybiškumo ir kelių detalių, kad sukurtumėte patogias gyvenimo sąlygas.
       2023-09-14 16:12:10

Stabligė – kaustanti liga

„Prevencija netūrėtų būti pakabinta tik ant sveikatos priežiūros sistemos, šeimos gydytojų komandos, bet mums reikėtų pasidalinti šia atsakomybe su socialiniu sektoriumi ir visuomenės sveikatos biurais“, – teigia šeimos gydytoja Jolanta Sauserienė.
       2023-09-14 16:08:17

Dirbti ar nedirbti sulaukus pensinio amžiaus?

Atrodytų, kad atsakymas aiškus – tie asmenys, kurie uždirba mažiau ir kurių laukia mažesnės pensinės išmokos, turėtų dažniau pasilikti darbo rinkoje sulaukę pensinio amžiaus.
       2023-09-13 18:49:13

Blokuojami 53 IP adresai, kuriais pasiekiami Rusijos propagandiniai kanalai

2023 m. rugsėjo 13 d. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) priėmė sprendimą blokuoti 53 IP adresus, kuriais sudaroma galimybė žiūrėti Lietuvos Respublikoje draudžiamas transliuoti pagrindines Kremliaus propagandos televizijos programas.
       2023-09-13 10:13:23

„iPhone 15“ serijos įrenginiai: tokią laisvę „Apple“ duoda retai

Rugsėjo 12-tąją, antradienį technologijų milžinė „Apple“ surengė laukiamiausią metų renginį – tiesioginėje transliacijoje pristatė naujausius įrenginius. Jame „iPhone“ gerbėjai pagaliau galėjo išvysti ir netrukus rinkoje pasirodysiančius 15 kartos išmaniuosius telefonus.
       2023-09-12 13:34:22

Ekspertas apie dirbtinio intelekto įrankius verslui: leisti?

Nors aplink apstu pavyzdžių, kaip dirbtinis intelektas (DI) padeda sukurti sėkmingą reklaminę kampaniją, pameta gerų idėjų verslo plėtrai, duoda rekomendacijų, kaip sutrumpinti darbuotojų priėmimo į darbą procedūras,
       2023-09-12 13:31:25

Atsisakius šio įpročio, jūsų telefono baterija tarnaus gerokai ilgiau

Neretai širdis nukrenta į kulnus, kai ne laiku ir ne vietoje išsikrauna išmanusis telefonas. Ar tai nutiktų lankantis svetimoje šalyje ir neturint navigacijos, ar stovint eilėje prie kasos be mokėjimo kortelės – nerimą pajunta dauguma.
       2023-09-12 11:10:08

Kaip sutaupyti gaminant maistą ant kaitlentės? Kas padidina sąskaitas

Rudenėjant maisto gamyba nuo grilio vėl grįžta į namus. Ant kaitlentės vis dažniau atsiduria troškiniai, sriubos, pradeda virti obuolienės. Kaip pasirūpinti, kad dėl to neišaugtų elektros energijos sąskaitos?
       2023-09-12 11:05:24

Knarkimas ne tik pablogina gyvenimo kokybę, bet ir turi įtakos sveikatos būklei

Su knarkimo epizodais susiduria beveik visi žmonės ir tai dažnai būna normali organizmo būklė, nebūtinai signalizuojanti apie sveikatos sutrikimą.
       2023-09-12 10:59:33

Internete išsaugote savo mokėjimo duomenis? Kodėl geriau to nedaryti

Kiek daugiau nei 60 proc. 16-74 metų amžiaus Lietuvos gyventojų bent kartą per pastaruosius 12 mėn. pirko prekes ar paslaugas internetu, rodo naujausia Valstybės duomenų agentūros statistika.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.