Naujienos

Saldu, bet nekaloringa: kokie desertai neina į kūną?

2023-06-21 13:15:19

Norite ko nors saldaus, bet pasižadėjote maitintis sveikiau? Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad būtent toks poreikis dabar yra ant bangos.

Pirkėjai vis dažniau ieško desertų be pridėtinių cukrų, pageidauja jų lengvesnių ir palankesnių sveikatai. Visgi cukraus atsisakymas nereiškia, kad reikės atsisakyti ir gyvenimo saldumo. Praktiški „Iki“ konditerio Thierry Lauvray patarimai padės iš paprastų produktų pasigaminti skanų ir sveiką desertą, kuriuo bus galima gardžiuotis be sąžinės graužimo.

„Tikriausiai kiekvienas pažįstame bent vieną žmogų, kuris nevartoja riešutų, laktozės, glitimo ar cukraus. Laimei, šiais laikais yra gausus produktų pasirinkimas, kurie tinka įvairiems mitybos stiliams. Analizuodami duomenis pastebime, jog sveikuoliški desertai su mažiau cukraus sulaukia vis didesnio pirkėjų dėmesio, taip pat populiarėja gaminiai be laktozės, glitimo – tokie, kuriais gali mėgautis netoleruojantieji šių sudedamųjų dalių“, – sako V. Budrienė.

Ar net ir rūpinantis subalansuota mityba galima valgyti saldžius užkandžius? Žinoma, įsitikinęs „Iki“ konditeris Thierry Lauvray. Pasak jo, saldumynai gali būti sveikos mitybos dalis, jei jie tinkamai paruošti, o jais pernelyg nepiktnaudžiaujama.

„Paprasčiausiai reikia nepamiršti kelių taisyklių. Svarbu ne tik saikas, bet ir sumanus saldumynų pasirinkimas. Jeigu ieškote jau pagaminto deserto ar užkandžio – prieš dėdami gaminį į krepšelį, atidžiai perskaitykite etiketę. Ne visada užrašas ant pakuotės „be pridėtinio cukraus“ reiškia, kad produktas tikrai yra sveikas. Dirbtiniai saldikliai nėra sveika alternatyva, o dėl jų naudojimo neseniai įspėjo ir Pasaulio sveikatos organizacija“, – atkreipia dėmesį Th. Lauvray.

Mėgstate šokoladą? Rinkitės jį su dideliu kakavos kiekiu ir be priedų. Jeigu iki šiol smaližiaudavote pienišku, konditeris pataria prie kartaus skonio pratintis palengva – iš pradžių išbandykite su 30-70 proc. kakavos, o tuomet jau tikriausiai patiks ir turintys 90 proc. ar daugiau.

„100 gramų juodojo šokolado plytelė gali turėti nuo 500 iki 600 kalorijų (priklausomai nuo kakavos kiekio). Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo daug, tačiau reikia nepamiršti, kad juodasis šokoladas yra sveikesnė pieniško šokolado alternatyva. Jo vartojimas nedideliais kiekiais teigiamai veikia organizmą – turi magnio, kalio, geležies, antioksidantų. Be to, jis yra itin sodraus skonio, tad paprastai pakanka vos vieno ar dviejų gabalėlių“, – pasakoja Th. Lauvray.

Ar galima valgyti ledus, rūpinantis kūno linijomis? Taip, bet vėlgi – tai reikia daryti saikingai ir rinktis tuos, kurie yra sveikesni. Dažnam iškyla klausimas – rinktis pieniškus ledus ar šerbetą?

„Atsakymas nėra toks akivaizdus. Viena vertus, šerbetai yra mažiau kaloringi, nes juos daugiausia sudaro vanduo. Tačiau jų sudėtyje, be kita ko, rasime gliukozės-fruktozės sirupo. Todėl, jei jau jaučiate, kad norite šių saldumynų, rinkitės vieną kaušelį pieniškų ledų. Geriausia rinktis natūralius ledus, nes tada gausite ne tik skonio garantiją, bet ir patikinimą, kad juos gaminant nebuvo naudojamos dirbtinės medžiagos, įskaitant skonio stipriklius, dažiklius ir konservantus. O jei norisi priedo – rinkitės ne pabarstukus, o natūraliai saldžius šviežius ar džiovintus vaisius, šiek tiek riešutų. O namuose ledams pasigaminti gali pakakti ir tik vieno ingrediento – bananų. Sušaldykite jų gabalėlius, o tuomet sutrinkite maisto smulkintuvu. Gausis kreminė masė, kuri bus itin panaši į ledus“, – patarimais dalijasi konditeris.

Kuo pakeisti cukrų ir saldiklius? Desertams ir kepiniams stenkitės naudoti kuo daugiau produktų, kurie yra natūraliai saldūs. Rinkitės tokius vaisius kaip bananai, kriaušės, mangai ar saldesnes daržoves – morkas, burokėlius.

„Medus kaip pamaina cukrui lietuviams puikiai pažįstamas, tačiau galima išbandyti ir daugiau alternatyvų. Pavyzdžiui, steviją – tai augalas, turintis šviežius lapus. Smulkintus juos galime dėti į kokteilius ir glotnučius, taip pat galima įsigyti jų džiovintų ar tablečių pavidalu. Cukraus pakaitalas yra ir saldymedis, taip mėgstamas Skandinavijoje“, - pataria „Iki“ konditeris.

Jis dalijasi keliais nesudėtingais receptais, kurie leis palepinti save, tačiau organizmo neapsunkins šimtais kalorijų.

Sorų, bananų ir kakavos desertas

Reikės: 1 puodelio ryžių arba migdolų pieno, 1/3 puodelio sorų, 1 banano, 2-3 šaukštų kakavos.

Gaminame: užpilkite sorų kruopas verdančiu vandeniu – taip atsikratysite jų kartumo. Nukoštas sudėkite į pieną ir užvirinkite. Dėkite bananą nedideliais gabaliukais ir ant silpnos ugnies vis maišant. Kai masė pradeda tirštėti, nuimkite nuo ugnies ir gerai sumaišykite, kad gautume tirštos grietinėlės konsistenciją. Baigiant, įmaišykite ir kakavą.

Keptos kriaušės su medumi, riešutais ir razinomis

Reikės: 2 kriaušių, 2 šaukštelių medaus, 2 šaukštelių razinų, 2 šaukštų migdolų, šaukšto graikinių riešutų, žiupsnelio cinamono ir malto imbiero.

Gaminame: Iš kriaušės išimkite šerdį, tuomet duobutę užpildykite medumi ir smulkintais migdolais, riešutais bei razinomis. Į įdarą galite įberti žiupsnelį cinamono arba imbiero. Kepkite orkaitėje apie 20 min. 180 °C temperatūroje, kol kriaušė suminkštės.

Desertas su chia (šalavijo) sėklomis ir mangu

Reikės: 1 puodelio pieno, 20 g džiovintų datulių, 4 šaukštų chia sėklų, 1 nedidelio mango.

Gaminame: Sumaišykite datules su pienu. Į gautą masę suberkite chia sėklas ir gerai išmaišykite. Viską įdėkite į šaldytuvą 4-5 valandoms, kad sėklos sugertų pieną (geriausia pasiruošti iš vakaro ir palikti per naktį). Tada nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite gabalėliais mangą ir sutrinkite jį maišytuvu. Pakaitomis stiklinėje sluoksniuokite chia pieną ir mangų putėsius.

Vanilinis kremas su tofu ir slyvų putėsiais

Reikės: 180 g natūralaus tofu, 5 šaukštų sojų arba kito augalinio gėrimo, vienos vanilės ankšties sėklų, 3-4 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų medaus, 400 g prinokusių slyvų.

Gaminame: iš slyvų išimkite kauliukus, jas supjaustykite ir sudėkite į puodą. Troškinkite, kol jos suirs, išgaruos vandens perteklius ir susidarys tiršti putėsiai (apie 1 val.). Sumaišykite tofu su vanilės ankšties sėklomis, citrinos sultimis, medumi ir pienu. Sumaišykite iki vientiso kremo. Į stiklinę supilkite vanilinį kremą, tada atvėsusius slyvų putėsius.

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
       2023-09-04 15:42:00

Kas nutiktų organizmui, jeigu reguliariai valgytumėte aktinidijų?

Dabar – geriausia jų ir kaina, ir skonis. Aktinidija skamba egzotiškai, tačiau daug kas apie šią uogą paaiškėja jau vien išgirdus kitą jos pavadinimą – kivi uoga arba mini-kivis.
       2023-08-24 18:06:07

Veganai irgi grilina: 3 idėjos, ką skaniai ir nebrangiai iškepti ant žarijų

Vis dar sutinkama klaidinga nuomonė, kad kepimo ant grotelių sezonas skirtas tik mėsavalgiams, o veganai turėtų maitintis tik vaisiais, salotomis ir mėsainių bandelėmis su kečupu.
       2023-06-29 15:38:27

Dietologė atsakė, kurios vasaros uogos yra tikrasis supermaistas (receptas)

Įsibėgėjus braškių, žemuogių ir trešnių sezonui, jau laukiame vyšnių, mėlynių ir šilauogių, aviečių ir gervuogių, juodųjų ir raudonųjų serbentų.
       2023-06-23 09:46:05

Nenoriai geriate vandenį? Dietologė atsakė, ką turėtumėte valgyti per karščius

Ruošiantis iškylauti kartais tenka pasukti galvą, ką įsidėti desertui, mat karštyje maistas greitai genda. Tačiau vaisiai ar uogos – puikus pasirinkimas, o kai lauke karšta, vandeningi arbūzai dar ir gaivina bei užtikrina skysčių balansą.
       2023-06-21 13:11:36

Joninės kitaip: skanūs augaliniai grilio patiekalai

Lietuvoje trumpiausios metų nakties minėjimas neatsiejamas nuo grilio patiekalų. Nors daugelis gyventojų yra įpratę per Jonines skanauti šašlykų, dešrelių ir kitų mėsos barbekiu patiekalų, vis daugiau gyventojų išbando skanius bei gamtai ir sveikatai draugiškesnius augalinius grilio receptus.
       2023-06-16 11:25:55

Ekspertė atsakė, ar galima maistą kepti ant alyvuogių aliejaus

Ekspertai teigia, jog neteisinga alyvuogių aliejų vertinti tiesiog „šis tinka salotoms, o šis kepti“. Tiesa, Lietuvoje tai vis dar populiariausi alyvuogių aliejaus pasirinkimus lemiantys būdai.
       2023-06-15 17:25:05

Organizmas padėkos: 5 sveikuoliškų kokteilių receptai, kurie nudžiugins skoniu

Vasariška šiluma kelia nuotaiką ir keičia apetitą. Savaime ieškome būdų, kaip greitai ir gardžiai aprūpinti organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, jo neapsunkinant.
       2023-06-15 14:37:38

Sezonas trumpas, tad skanaukite trešnes: naudingos skaidulomis ir vitaminu C

Prasidėjo neilgai truksiantis saldžiųjų trešnių sezonas, tad nepamirškite paskanauti šių tamsiai raudonų uogų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad esminių skirtumų tarp trešnių ir lietuviškuose soduose augančių vyšnių nėra.
       2023-06-13 18:38:13

Braškės: ką iš jų pasigaminti ir kaip šias uogas laikyti namuose?

Prasidėjus pirmai vasariškos šilumos bangai daržuose ir šiltnamiuose pakvimpa šviežiomis braškėmis. Šių uogų valgymo būdų įvairovė nemaža – vieni jas skanauja su pienu, kiti valgo žalias arba jomis gardina salotas, kepinius ir kitus patiekalus.
       2023-06-07 15:44:40

5 klaidos grilinant, kurios gali pakenkti sveikatai

Gegužės 7-oji – Pasaulinė maisto saugos diena. Kasdien per 1,5 mln. žmonių pasaulyje suserga dėl to, kad suvalgo nesaugaus maisto. Šis klausimas tampa itin aktualiu Lietuvoje vasarą, kai šylant orams lengva pamiršti tinkamai pasirūpinti greitai gendančiais produktais.
       2023-06-06 17:14:18

Prasidėjo sausmedžio uogų sezonas: supermaistas, puikiai tinkantis virtuvėje

Prasidėjo šviežių lietuviškų uogų – ne tik populiariųjų braškių, šilauogių ir aviečių, bet ir lietuviams dar gana neįprastų sausmedžio uogų – sezonas. Didelė dalis tautiečių vis dar nėra ragavę šių uogų ir nė nenumano, kad jos auginamos Lietuvoje.
       2023-06-05 12:49:37

Vasaros topas – ant žarijų kepti kiaulienos kepsniai: patiks visai šeimai

Kiauliena, kaip ir vištiena, išlieka mėgstamiausios lietuvių mėsos rūšys, o atėjus grilinimo sezonui, gardžius kiaulienos nugarinės kepsnelius pasiruoš ir išsikeps net virtuvės naujokai.
       2023-05-29 16:48:43

Alpių virtuvės paslaptys: užkandžiai ir kruopščiai saugomas desertas

Nors Alpės labiau įsivaizduojamos kaip žiemos atostogų kurortas, net ir vasarą šis kraštas turi, ką pasiūlyti: žaliuojančius slėnius, atgaivinančius ežerus ir, žinoma, įspūdingas kalnų panoramas.
       2023-05-18 11:56:35

Kodėl smidrus naudinga valgyti ne tik sportuojantiems ir gurmanams?

Artėjanti vasara skatina grįžti prie sau duotų naujametinių pažadų daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis. Parduotuvių lentynose daržovių asortimentą vis gausiau papildo pirkėjų jau pamėgti smidrai, tačiau ne visi žino, kodėl ir kaip juos valgyti.
       2023-05-16 10:40:13

Lietuvių mėgstamos bulvės: tinkamai vartojant, jos gali būti naudingos

Pavasario pabaigoje prekybos centruose atsiranda pirmos lietuviškos šviežios bulvės. Tinkamai vartojamos, šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis.
       2023-05-12 13:06:55

Virtuvės šefas apie įsibėgėjantį kepsninių sezoną: „naujų vėjų“ daug

Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų.
       2023-05-10 11:00:58

Briuselio kopūstai, Frankfurto dešrelės, Kyjivo kotletas: sąsaja su miestais?

Europos dieną, kuri kasmet švenčiama gegužės 9–ąją, džiaugiamasi vienybe Europoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pažymi, kad žemyną vienija ne tik bendros vertybės, bet ir maistas – vieni iš kitų mielai perimame patiekalus, dažnai net nesusimąstydami apie tikrąją jų kilmę.
       2023-05-10 10:45:55

Kepkit ant žarijų ir neišlaidaukit – kiek mėsos reikia griliaus vakarėliui

Neblėstantį kepimo ant žarijų populiarumą lemia proceso paprastumas – tai daugiau malonumas nei ruoša. Tačiau rengiantis grilio vakarėliui su svečiais, kartais sunku apskaičiuoti, kiek ir kokios mėsos reikės – kad ir svečiai neliktų alkani, ir nešvaistytumėte pinigų išmesdami nesuvalgytą maistą.
       2023-05-05 18:23:02

Dietai – ne! 3 nepadoriai gardūs, bet nebrangūs desertai

Šeštadienį pasaulyje bus minima Tarptautinė diena be dietų. Tai puiki proga paneigti mitą, kad desertų gamyba yra brangus ir ekstravagantiškas užsiėmimas.
       2023-05-04 14:00:16

Gaminame grenadierius: 3 paprasti triukai, kad bet kurią žuvį pamėgtų net vaikai

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į racioną, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli paprasti patarimai padės pasirūpinti, kad žuvies tekstūra, skonis ir kvapas būtų kuo malonesni net ir išrankiems valgytojams.
       2023-05-04 10:57:48

Tradicinis grilintojo portretas: šašlykinė, kepimui - kiauliena ir vištiena

Šiltėjant orams, vis dažniau į kasdienį maisto racioną patenka ir įvairūs lauke, ant ugnies ruošiami patiekalai. Didžioji dalis Lietuvos gyventojų karts nuo karto gamina maistą lauke, o dažniausiai renkasi tradicinį būdą – šašlykinę.
       2023-05-04 10:49:19

Šventiniai pusryčiai mamai: 3 receptai, prie kurių ruošimo prisidės ir mažieji

Sekmadienį dėmesiu apdovanosime mamas, o vienas meilę ir rūpestį parodančių gestų gali būti ir šventiniai pusryčiai, nuteikiantys džiugiai dienai.
       2023-05-03 14:27:46

Gegužės sezono hitai: dabar – pats metas mėgautis šiomis 5 daržovėmis

Derliaus pike esančios šviežios daržovės – puiki naudingų vitaminų, ryškių skonių ir patrauklios kainos puokštė. Gegužės mėnesį jau įsisiūbuoja sveikatai itin naudingų daržo gėrybių sezonas, tad verta įsidėmėti, kuriomis džiaugtis dabar – pats tinkamiausias laikas.
Daugiau naujų naujienų
       2023-10-04 15:24:07

Verdiktas mėgstamiausiai lietuvių daržovei – bulvei: nuteisti ar išteisinti?

Ko gero nėra namų, kuriuose lietuvių nuo seno numylėta daržovė – bulvė – nebūtų mėgstama ir dažnai naudojama virtuvėje. Didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, šalies gyventojai šią daržovę renkasi vis dažniau, o šiemet jau spėjo įsigyti net penktadaliu daugiau bulvių nei prieš du metus.
       2023-10-04 13:33:53

Kaunas šildymo sezonui pasiruošęs: šilumos kaina - viena mažiausių Lietuvoje

Centralizuotai miesto šilumą tiekianti bendrovė „Kauno energija“ baigia pasiruošimą 2023–2024 m. šildymo sezonui. Siekiant užtikrinti stabilų ir patikimą šilumos tiekimą vartotojams, patikrinta 450 km šilumos trasų.
       2023-10-04 13:24:08

Vandens pavojai ir nuolydžio svarba: ką žinoti, įrengiant plokščiąjį stogą?

Plokštieji stogai – dažnas architektų pasirinkimas ne tik dėl estetinių sprendimų, bet ir dėl atsiveriančių galimybių. Ant tokio sutapdintu dar vadinamo stogo galima įrengti erdvią laisvalaikio zoną, paprasta montuoti saulės baterijas, reikalingą įrangą rekuperacijai, šildymui ar vėdinimui.
       2023-10-04 13:14:35

Rūsyje laikomas maistas – vienas pagrindinių žiurkių traukos centrų

Rudenį pastatų administratoriai dažniau sulaukia gyventojų prašymų padėtį įveikti itin nemalonų iššūkį – panaikinti užsiveisusias žiurkes. Vėstant orams šiltų ir saugių kampų pradeda ieškoti graužikai ir kiti kenkėjai, kuriems prieglobsčiu dažnai tampa gyvenamieji namai, ypač daugiabučiai.
       2023-10-04 08:44:43

Dirbtinis intelektas rinkodaroje: neteisingi klausimai gali lemti nesėkmę

Rinkodaros, kaip organizacijos veiksmų, kuriais siekiama sukurti ir pateikti rinkai ekonominę vertę, sritis yra užprogramuota keistis tokiu greičiu, kaip keičiasi vartotojo poreikiai, ir atsižvelgiant į tai, kaip sparčiai vystosi naujos technologijos.
       2023-10-03 15:03:54

Rygoje lankėtės tik praėjusiais metais? 8 naujienos paskatins ten sugrįžti

Latvija – viena populiariausių Lietuvos turistų krypčių. Dažnas jau ne kartą yra lankęsis sostinėje, tačiau jau 822 metus skaičiuojanti Ryga nuolat keičiasi. Vien per pastaruosius metus čia pažiro daug naujienų:
       2023-10-03 14:57:22

Dėl ministerijų neveiklumo ES investicijos vis dar nepasiekia regionų

Besibaigiant jau tretiems 2021-2027 m. Europos Sąjungos (ES) finansinės perspektyvos metams, Lietuvos regionuose nepradėtas nei vienas investicinis projektas, nes šalies ministerijos iki šiol nepabaigia planavimo proceso.
       2023-10-03 14:54:58

Skaitmeninė verslo tapatybė: kaip neprarasti klientų pasitikėjimo?

Pastaraisiais metais keliems Lietuvos verslams teko susidurti su klientų duomenų nutekėjimu. To pasekmes išgyveno abi pusės: klientai tapo sukčiavimo aukomis, taip pat susidūrė su dideliais kiekiais reklaminių laiškų savo pašto dėžutėse.
       2023-10-02 16:02:37

X, Y ir Z kartų finansiniai įpročiai: kokie esminiai jų skirtumai

Vieni taupo „kojinėje“, kiti pinigus laiko net ne fizinėje, o išmaniajame telefone įdiegtoje elektroninėje piniginėje. Ekspertai – „Citadele“ banko valdybos narė Rūta Ežerskienė, psichologė Viktorija Bartkutė-Vyšniauskienė ir doc. dr. Jurga Bučaitė-Vilkė – dalinasi ryškiausiais skirtingų kartų finansiniais įpročiais ir pasakoja to priežastis.
       2023-10-02 16:00:07

„Password“ keičia „passphrase“: atnaujintos slaptažodžių kūrimo rekomendacijos

Tobulėjant kibernetinių nusikaltėlių atakoms, vis daugiau dėmesio skiriama būdams, kaip nuo jų apsisaugoti. Vienas dažniausiai naudojamų, žinoma, yra paskyras internete apsaugantys slaptažodžiai.
       2023-09-29 19:31:44

Elektromobilis, hibridas ar vidaus degimo variklis? Kaip pasirinkti automobilį?

Koks automobilis pats patraukliausias kasdieniniam naudojimui? Visi giria elektromobilius, bet ar pakaks vieno įkrovimo kelionei prie jūros? O galbūt hibridas? Daug kas mano, jog tai protingas kompromisas tarp efektyvumo ir ekologijos.
       2023-09-29 14:17:13

Tamsūs vakarai – ne priežastis išlaidauti. Kaip sumažinti elektros sąskaitą

Trumpėjant dienoms ir ilgėjant tamsiam paros metui vis daugiau laiko praleidžiame namuose, su šeima. Tai lemia ir didesnes elektros sąskaitas – ne tik ilgiau laikome įjungtą apšvietimą, bet ir ilgesnes valandas praleidžiame prie televizoriaus ar elektrinės viryklės.
       2023-09-27 16:56:13

Atostogų biudžetas: ar lietuviai moka planuoti išlaidas?

Nors lietuviai vėl keliones planuoja iš anksto, dažniausiai atostogoms jie išleidžia daugiau nei tikisi. Remiantis „Tez Tour“ užsakymu atliktos reprezentatyvios keliautojų apklausos duomenimis, 48 proc. respondentų atostogoms planuoja išleisti iki 600 eurų asmeniui.
       2023-09-22 16:02:31

Kiek laiko automobilį verta drausti kasko?

Rugpjūčio mėnesį net kelissyk siautusi stichija negailėjo nei pastatų, nei automobilių. Pastarųjų savininkams audrų padaryta žala sudarė kone pusę visų registruotų žalų. Tačiau į draudimo išmokas pretenduoja tik tie, kurie apsidraudė automobilius kasko draudimu.
       2023-09-21 18:21:46

Vilnius turės didžiausią šilumos siurblį Baltijos regione

AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) pradėjo statyti galingiausią absorbcinį šilumos siurblį (AŠS) Baltijos regione, kuris padidins biokuro katilo efektyvumą ir leis panaudoti gamybos metu susidarančią atliekinę šilumą.
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-19 18:24:36

Nuo virusinių ligų apsaugos rankų plovimas: kaip taisyklingai jas plauti?

Įsibėgėjant rudens sezonui, vis sparčiau auga rizika susirgti virusinėmis ligomis kaip gripas ar koronavirusas. Vienos geriausių apsaugos priemonių – tai imuniteto stiprinimas ir skiepai, tačiau „Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė išskiria ir kitą, dažnai pamirštamą priemonę – higienos laikymąsi.
       2023-09-19 11:26:54

Gyventojų siaubas – kas valandą šalyje užliejama bent po vieną būstą

Viena iš dažniausių būsto žalų priežasčių yra užliejimai, su kuriais gyventojai susiduria kiekvieną dieną. Remiantis „Lietuvos draudimo“ duomenimis, kasdien šalyje yra užliejama vidutiniškai po 28 būstus.
       2023-09-18 12:33:43

Soros – ateities augalai, maistingumu lenkiantys javus?

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2023 metus paskelbė tarptautiniais sorų metais (IYM 2023). #IYM2023 siekiama kalbėti apie sorų naudą mitybai bei sveikatai ir jų tinkamumą augti nepalankiomis ir kintančio klimato sąlygomis.
       2023-09-17 15:42:18

Kaip atlikti nepriekaištingą makiažą su vos keliomis priemonėmis

Be makiažo nė dienos neįsivaizduojantys žmonės dažniausiai savo kosmetinėse turi begales produktų. Visgi, nors neretai kyla pagunda pirkti naujus produktus, savo grožio rutiną paįvairinti galima ir su jau turimais produktais.
       2023-09-17 14:25:43

LNDT pristatys naują Yanos Ross spektaklį „Apmąstant omarą“

Pastaruoju metu retai Lietuvoje spektaklius statanti ir su septyniais kitais menininkais savo vadovavimo kadenciją Ciuricho teatrui (Schauspielhaus Zürich) baigianti Yana Ross rugsėjo mėnesį žiūrovus pakvies į premjerą „Apmąstant omarą“ Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje.
       2023-09-15 15:43:53

Maistas ir medžiotojai veja laukinius gyvūnus į kelius – artėja aktyvumo pikas

Ruduo – kone klastingiausias laikotarpis vairuotojams. Po vasaros į gatves sugrįžta didesni eismo srautai, ilgėja tamsusis paros metas, padažnėja krituliai.
       2023-09-15 10:50:38

Dirbtinį intelektą pasitelkia ir finansiniai sukčiai – nepraraskite budrumo

Dirbtinis intelektas (DI) sparčiai skverbiasi į pačias įvairiausias gyvenimo sritis – šiandien jis pasitelkiamas ne tik surinkti informaciją ar parengti dokumentus, jau pasigirsta ir kalbų apie mėginimą DI įdarbinti įmonės vadovais ar fondų valdytojais.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
       2023-09-14 16:23:33

Dizainerė pataria, kaip įrengti studento būstą turint nedidelį biudžetą

Jaukaus ir praktiško studento būsto įrengimui didelių išlaidų tikrai neprireiks. Dažnai pakanka tik kūrybiškumo ir kelių detalių, kad sukurtumėte patogias gyvenimo sąlygas.
       2023-09-14 16:12:10

Stabligė – kaustanti liga

„Prevencija netūrėtų būti pakabinta tik ant sveikatos priežiūros sistemos, šeimos gydytojų komandos, bet mums reikėtų pasidalinti šia atsakomybe su socialiniu sektoriumi ir visuomenės sveikatos biurais“, – teigia šeimos gydytoja Jolanta Sauserienė.
       2023-09-14 16:08:17

Dirbti ar nedirbti sulaukus pensinio amžiaus?

Atrodytų, kad atsakymas aiškus – tie asmenys, kurie uždirba mažiau ir kurių laukia mažesnės pensinės išmokos, turėtų dažniau pasilikti darbo rinkoje sulaukę pensinio amžiaus.
       2023-09-13 18:49:13

Blokuojami 53 IP adresai, kuriais pasiekiami Rusijos propagandiniai kanalai

2023 m. rugsėjo 13 d. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) priėmė sprendimą blokuoti 53 IP adresus, kuriais sudaroma galimybė žiūrėti Lietuvos Respublikoje draudžiamas transliuoti pagrindines Kremliaus propagandos televizijos programas.
       2023-09-13 10:13:23

„iPhone 15“ serijos įrenginiai: tokią laisvę „Apple“ duoda retai

Rugsėjo 12-tąją, antradienį technologijų milžinė „Apple“ surengė laukiamiausią metų renginį – tiesioginėje transliacijoje pristatė naujausius įrenginius. Jame „iPhone“ gerbėjai pagaliau galėjo išvysti ir netrukus rinkoje pasirodysiančius 15 kartos išmaniuosius telefonus.
       2023-09-12 13:34:22

Ekspertas apie dirbtinio intelekto įrankius verslui: leisti?

Nors aplink apstu pavyzdžių, kaip dirbtinis intelektas (DI) padeda sukurti sėkmingą reklaminę kampaniją, pameta gerų idėjų verslo plėtrai, duoda rekomendacijų, kaip sutrumpinti darbuotojų priėmimo į darbą procedūras,
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.