Naujienos

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

2024-01-08 17:54:43

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, morkos – tam puikiai tinkantis produktas, kuris yra ne tik skanus, bet ir kupinas sveikatai palankių maistinių medžiagų: vitaminas A, K1, C – tai tik dalis šios daržovės gerųjų savybių. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, jog nesvarbu, ar morkos vartojamos žalios, kaip traškus ir gaivus užkandis, ar paruoštos įvairiais būdais, jas galima lengvai integruoti į daugybę receptų. Tad ilgi žiemos vakarai tikrai taps jaukesni ir spalvingesni su ant stalo garuojančia ryškiaspalve morkų sriuba, kuriai unikalaus skonio priduos šlakelis citrinos sulčių bei šiek tiek imbiero.

Medžiagos, atliekančios gyvybiškai svarbų vaidmenį organizme

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog morkos yra ne tik skani, įvairiuose receptuose tinkanti daržovė, bet ir produktas, kupinas svarbiausių sveikatai palankių maistinių medžiagų, tarp kurių – vitaminai A, K1 bei C.

„Jie yra puikus kelių pagrindinių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą A, vitaminą K1, vitaminą C, kalį ir skaidulų, šaltinis. Vitaminas A, esantis beta karotino pavidalu, yra ypač svarbus norint palaikyti sveiką regėjimą, odą ir imuninę funkciją. Tuo tarpu vitaminas K1 yra labai svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai, o vitaminas C veikia kaip antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą ir skatinantis odos sveikatą“, – teigia gydytoja dietologė ir priduria, jog be maistinių medžiagų turtingumo, morkos pasižymi antioksidacinėmis savybėmis dėl tokių junginių kaip beta karotinas: šie antioksidantai atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį neutralizuojant laisvuosius radikalus organizme, galinčius sumažinti lėtinių ligų riziką ir palaikyti bendrą sveikatą.

Sveikos akys, kraujospūdis bei svoris

Dr. E. Gavelienė atkreipia dėmesį, jog valgant morkas galima ženkliai prisidėti prie akių bei širdies sveikatos gerinimo, o dėl jose esančių skaidulų galima jaustis sotesniam ilgesnį laiką, tad ši daržovė – draugiška kontroliuojantiems svorį.

„Dėl didelio beta karotino kiekio morkos prisideda prie akių sveikatos. Ši maistinė medžiaga padeda išvengti naktinio aklumo ir palaiko bendrą akių sveikatą. Be to, morkose esantis kalis prisideda prie širdies sveikatos, nes padeda reguliuoti kraujospūdį. Dar morkose yra mažai kalorijų ir daug skaidulų, skatinančių sotumo jausmą, kuris gali padėti valdyti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį“, – pažymi gydytoja dietologė.

Morkos – ne tik troškiniams

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog morkos kulinarijoje yra universalus ir lengvai pritaikomas ingredientas, suteikiantis įvairiems patiekalams ne tik maistinės vertės, bet ir spalvų: viena iš pagrindinių jų universalumo priežasčių yra tai, kad jas galima vartoti įvairiomis formomis.

„Nesvarbu, ar morkos vartojamos žalios, kaip traškus ir gaivus užkandis, ar paruoštos įvairiais būdais, jas galima lengvai integruoti į daugybę receptų. Pavyzdžiui, žalios morkos – tai klasikinis salotų priedas, suteikiantis natūralų saldumą, traškumą ir ryškų oranžinį atspalvį. Tarkuotos arba pjaustytos griežinėliais jos suteikia tekstūros ir vizualinio patrauklumo, taip padidindamos bendrą patiekalo šviežumą. Be salotų, žalios morkų lazdelės yra populiarus ir sveikas užkandis.

O morkų gaminimas dar labiau atskleidžia jų universalumą: verdant vandenyje ar garuose morkos labiau išsaugo savo maistingąsias medžiagas ir kartu suminkštėja, todėl tinka garnyrams, tyrelėms ar sriuboms gaminti. Kepant morkas su žolelėmis ir prieskoniais, yra karamelizuojamas natūralus cukrus, morkos tampa saldžios ir patrauklios auksinės spalvos. Be to, morkas galima įtraukti į troškinius, gruzdintus patiekalus ir apkepus, nes jos sugeria kitų ingredientų skonį ir suteikia visam patiekalui unikalų skonį bei tekstūrą“, – vardija prekybos tinklo ekspertė.

Skaniausios morkos – kruopščiai atrinktos

O. Suchočeva atkreipia dėmesį, jog renkantis aukštos kokybės morkas reikia įvertinti keletą pagrindinių savybių, kad būtų užtikrintas jų šviežumas ir geras skonis: „Pirmiausia atkreipkite dėmesį į morkų spalvą: rinkitės ryškios, oranžinės spalvos morkas, nes tai rodo, kad jos yra šviežios ir jose yra daugiau beta karotino. Taip pat įvertinkite jų tekstūrą švelniai jas suspausdami: aukštos kokybės morkos turi būti tvirtos ir lengvai nepasiduodančios spaudimui. Toks tvirtumas užtikrina, kad valgant morkos bus maloniai traškios. Be to, apžiūrėkite morkų paviršių: pageidautina, kad odelė būtų lygi ir nesutepta.“

Ekspertė taip pat primena, jog įsigyjant morkų ir kitų ingredientų sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Vis dar karaliaujant šaltiems orams susišildykite gardžia ir maistinga morkų sriuba su imbieru ir citrina.

RECEPTAS

Morkų sriuba su imbieru ir citrina

Sriubai reikės:

Šiek tiek imbiero šaknies;

200 ml pasterizuotos grietinėlės „Rimi“;

1 vnt. citrinos sulčių ir žievelės;

500 g morkų;

1 vnt. svogūno;

2 v. š. alyvuogių aliejaus;

800 ml vandens;

3 v. š. koncentruoto vištienos sultinio „ICA“;

Pagal skonį druskos ir pipirų;

100 ml graikiško jogurto be priedų „Rimi“;

200 g skrebučių ir krutonų;

Patiekimui petražolių.

Gaminimo eiga:

- Imbierą nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nuplaukite ir nutarkuokite citrinos žievelę. Išspauskite 2 šaukštus citrinos sulčių.
- Puode užvirkite grietinėlę kartu su imbieru ir citrinos žievele. Nuimkite nuo kaitros ir atidėkite į šalį.
- Morkas nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną.
- Keptuvėje aliejuje pakepinkite svogūną, kol suminkštės. Suberkite morkas ir pakepinkite dar minutę.
- Supilkite vandenį ir sultinį. Virkite lėtai, uždengę, kol morkos suminkštės, apie 20 minučių.
- Sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Grietinėlę supilkite į sriubą. Užvirinkite ir pagardinkite druska, pipirais ir 1-2 šaukštais citrinos sulčių.
- Sriubą patiekite giliose lėkštėse. Ant viršaus uždėkite jogurtą ir skrebučius. Papuoškite petražolėmis ir šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Skanaus!

Pagalba priimant vietines TV programas
Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-09-06 18:51:49

Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!

Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.
       2024-09-06 18:29:22

Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?

Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.
       2024-09-02 21:26:04

Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis

Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-08-24 16:21:21

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.
       2024-07-07 23:45:16

Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – jais praturtinkite mitybą

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų. Nors daržovių pasirinkimas nealsuoja vasaros gausa, tačiau lietuviškame racione visuomet rasime sveikatos ir skonio duetą – gaivių kopūstų ir sočių bulvių.
       2024-01-05 17:38:25

Kai norisi paprastai, pigiai ir gardžiai: sotus ir nebrangus bulvių apkepas

Didžiosioms metų šventėms smagiai išlingavus, o šventinio stalo likučiams jau išgaravus, pirmąjį naujų metų savaitgalį norisi save pamaloninti kai kuo paprastai nepaprastu. „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti karališką bulvių apkepą.
       2023-12-21 15:37:08

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2023-12-20 19:05:09

Silkės rūšis, stulbinanti skonių receptorius: delikateso išskirtinė savybė

„Matjes“ – tai jaunos silkės, sužvejojamos dar nesubrendusios. Jos paprastai gaudomos pavasarį, dar iki neršto, tačiau dažnai matomos patiektos ir ant šventinių stalų.
       2023-12-19 20:40:14

3 paprasti, bet ypatingi kalėdinės anties receptai: svečiai liks priblokšti!

Kepta antis – senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena.
       2023-11-27 16:29:12

Troškinys – sotu ir pigu: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų ingredientų.
       2023-11-22 18:03:38

Paruošti kepimo mišiniai: kaip sutaupyti laiko ir pinigų?

Dėl šiandieninio gyvenimo tempo, kuris ypač padidėja prieš didžiąsias šventes, daugeliui pasiruošimas Kalėdoms atnešą šiek tiek nerimo, kadangi šis laikotarpis asocijuojasi su dovanų paieškomis ir ilgomis valandomis virtuvėje, ypač ruošiant desertus.
       2023-11-04 16:35:58

Rudeniu alsuojantis Vytaro Radzevičiaus trupinto pyrago receptas

Pirmadienį švenčiama Pyragų diena – neįmanoma be pyragų, o ir jų yra tiek saldžių, tiek sūrių. Neretas tądien mėgsta save palepinti ir kitais gardumynais, kai kada – kiek neįprastais, pavyzdžiui, bulvinių blynų „tortu“, suteptu uogiene.
       2023-10-23 21:44:00

Išbandykite greitai paruošiamą čili troškinį, kurį rekomenduoja V. Radzevičius

Jokia paslaptis, kad spalvingoji Meksika garsi savo įvairiausiais pojūčiais. Vienas iš didžiausių šios šalies pasididžiavimų – vietinė virtuvė, kurios išskirtinius skonius lietuviai ypač pamėgo.
       2023-10-17 20:36:39

Burokėliai pagerins širdies veiklą ir suteiks energijos: nepraleiskite progos

Manoma, kad burokėliai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kur senovės romėnai ir graikai vartojo šių daržovių šakniagumbius bei lapkočius. Tikėtina, kad iš pradžių burokėliai buvo auginami tik dėl sultingų lapelių, o vėliau buvo pradėti naudoti ir žemėje pasislėpę jų gumbai.
       2023-09-21 15:10:01

Viena klaida, ir grybus galėsit išmesti – ko nedaryti ruošiant jų atsargas

Auštantis ruduo jau dovanoja gausų miško gėrybių derlių – grybų kepuraitės pamažu užkloja ne tik samanas giriose, bet ir parduotuvių lentynas, kur gyventojai grybauti užsuka kone dar dažniau.
       2023-09-15 10:42:37

Vos 25 centai už kilogramą bulvių garantuos gardžius ir pigius pietus

Savaitgalis daugeliui yra tas metas, kai atsiranda daugiau laiko apsipirkimui ir galima neskubant įsigyti ne tik kasdienių maisto produktų, bet ir ilgo galiojimo prekių.
       2023-09-04 15:42:00

Kas nutiktų organizmui, jeigu reguliariai valgytumėte aktinidijų?

Dabar – geriausia jų ir kaina, ir skonis. Aktinidija skamba egzotiškai, tačiau daug kas apie šią uogą paaiškėja jau vien išgirdus kitą jos pavadinimą – kivi uoga arba mini-kivis.
       2023-08-24 18:06:07

Veganai irgi grilina: 3 idėjos, ką skaniai ir nebrangiai iškepti ant žarijų

Vis dar sutinkama klaidinga nuomonė, kad kepimo ant grotelių sezonas skirtas tik mėsavalgiams, o veganai turėtų maitintis tik vaisiais, salotomis ir mėsainių bandelėmis su kečupu.
Daugiau naujų naujienų
       2024-09-07 13:54:59

ESO: rugpjūtį augo gaminančių vartotojų sugeneruotas elektros energijos kiekis

Rugpjūčio mėnesį „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prie tinklo prijungė 2136 gaminančius vartotojus, kurie įsirengė saulės elektrines tame pačiame ar gretimame sklype – ant pastato stogo.
       2024-09-06 18:51:49

Bulvės ir mėsa ruošiasi šeštadieniui: „Lidl“ kviečia į cepelinų fiestą!

Nors ruduo jau prasidėjo, vasariška kaitra neskuba trauktis. Vis dėlto, daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.
       2024-09-06 18:29:22

Išsiruošusiems į grybų paieškas: ką svarbu atminti pasiklydus miške?

Ruduo į miškus kviečia savo gausiomis gėrybėmis. Grybų, uogų rinkimas – vienas iš didžiausių auksinėmis spalvomis pasidabinusio metų laiko džiaugsmų. Tiesa, išsileidus į grybų ar uogų paieškas, naudinga atminti – miške reikia elgtis atsakingai, o pasiklydus – nepamiršti kelių svarbių dalykų.
       2024-09-06 18:13:56

Kodėl įmonei turi rūpėti jūsų darbo ir poilsio balansas?

Smalsūs, nuolat besimokantys ir augti siekiantys darbuotojai – kiekvienos organizacijos siekiamybė. Tačiau kuriant aplinką, kurioje kiekvienas stengtųsi tobulėti, neretai rizikuojama perlenkti lazdą ir sukurti atmosferą, skatinančią rezultatų siekti atsisakant dalies laisvalaikio ir asmeninio gyvenimo.
       2024-09-06 17:46:30

Europos Centrinis Bankas mažina palūkanas, bet įmonės Lietuvoje reaguoti neskuba

Europos Centrinis Bankas (ECB) dar birželio mėnesį sumažino palūkanų normas 0,25 proc. Infliacijos tempai pastaruoju metu gerokai sumažėję, tad ECB nutarė, kad vėl galima pradėti aktyviau skatinti ekonomiką.
       2024-09-06 17:42:22

Lietuvos ir Lenkijos verslo misija stiprina bendradarbiavimą gynybos sektoriuje

Daugiau nei 40 Lietuvos gynybos sektoriaus įmonių ir organizacijų dalyvavo Lenkijos ir Lietuvos gynybos sektoriaus verslo misijoje Varšuvoje. Trijų dienų verslo misijos metu lietuviai buvo supažindinti su Lenkijos gynybos ekosistema, dalyvavo MSPO parodoje ir Lenkijos-Lietuvos verslo forume.
       2024-09-02 21:26:04

Turtingas skoniu ir už gerą kainą: rudeniškas troškinys su dešrelėmis

Nors prasidėjus rudeniui vis dar kvepia vasara, namų atsargos pilnėja rudeniškomis sodo ir daržo gėrybėmis. Dažniau į pietų ar vakarienių meniu atgula ir sotesni patiekalai, kuriems įkvėpimo semiamasi ir iš Alpių regiono virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-08-31 11:27:29

Stojimo rezultatai – šimtukininkai renkasi KTU, išlaikyta aukšta studijų kokybė

Dar pavasarį Kauno technologijos universitetas (KTU) nusprendė nežeminti konkursinio balo kartelės ir išlaikė iki tol galiojusį 5,4 balą. Dėl šios priežasties stojančiųjų vidutinis konkursinis balas universitete didėjo, o šiemet čia priimti pirmakursiai – geriau pasiruošę universitetinėms studijoms.
       2024-08-31 11:20:53

Kad vasaros nuotraukos niekur nedingtų: 5 geriausi būdai jas „supakuoti“

Jau po kelių dienų iš šiųmetės vasaros liks tik prisiminimai, į kuriuos sugrįžti leis nebent išmaniojo galerijoje išsaugotos nuotraukos. Nors paplūdimio saule, kalnų didybe ir kitais skaitmeninėje juostoje nugulusiais kadrais paprastai norisi džiaugtis visus metus, jie dažnai būna linkę pasimesti.
       2024-08-31 11:13:10

Prasidėjus mokslo metams – suintensyvėja eismas: 2 sek. taisyklė ir kita

Prasidėjus rugsėjui eismas keliuose tampa kur kas intensyvesnis. Ir nors kelių eismo taisyklės nesikeičia, specialistai kasmet atkreipia dėmesį, kad pirmąjį rudens mėnesį dėl gerokai išaugusių eismo srautų bei vis sudėtingėjančių oro sąlygų įvyksta daugiau avarijų.
       2024-08-29 14:30:34

Mobili saulės elektrinė – galimybė elektrą gamintis daugiabučiuose

Kiekvieną mėnesį prie skirstomojo tinklo vidutiniškai prijungiama virš 3 tūkst. saulės elektrinių, kurios Lietuvoje dažniausiai montuojamos ant privačių namų stogų.
       2024-08-28 10:55:30

Ekspertas pataria, kaip sureguliuoti televizorių sporto varžybų transliacijoms

Sporto pasaulyje dabar vyksta daugybė įspūdingų renginių. Norint mėgautis kiekvienomis rungtynėmis, patartina patikrinti, ar televizorius suderintas optimaliai.
       2024-08-27 18:33:18

10 keistų kelių eismo taisyklių, kurias reikėtų žinoti keliaujant į užsienį

Kiekviena šalis turi daugybę vairuotojams skirtų kelių eismo taisyklių, kurios, pirmiausia, turėtų užtikrinti saugumą keliuose bei pagarbą aplinkiniams. Visgi pasaulyje gausu kontroversiškų įstatymų, kurie stebina tiek vietinius vairuotojus, tiek ir svečius iš užsienio.
       2024-08-27 17:47:21

LED televizoriai

LED televizoriai jau ne vienerius metus išlieka vienu populiariausių pasirinkimų tarp vartotojų, norinčių aukštos kokybės vaizdo ir patikimumo. Nepaisant to, kad rinkoje atsiranda naujesnių technologijų, tokių kaip OLED ar QLED, LED televizoriai išlieka patikimu ir prieinamu sprendimu.
       2024-08-24 16:21:21

Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją

Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje.
       2024-08-24 16:10:56

Šuo – ne vienkartinė investicija: tinkamai rūpindamiesi augintiniu sutaupysite

Įsigyjant šunį ar kitą gyvūną neretai pagalvojama tik apie tai, kiek šis kainuoja, ir neįvertinamos visos kitos su naujais įsipareigojimais atsirandančios išlaidos.
       2024-08-23 12:26:16

Netikėtos traumos tyko visur: medikas papasakojo, kaip elgtis joms įvykus

Į medikus kone kasdien kreipiasi netikėčiausiomis aplinkybėmis ir keisčiausiose vietose traumas patyrę žmonės: vaikus apdrasko nuosavi gyvūnai, sunkiai susižalojama pramogaujant, užsiimant buities darbais.
       2024-08-23 12:18:26

Vasara – kelionių metas: kaip sumažinti elektromobilio energijos sąnaudas?

Vasaros išvykoms ir kelionėms lietuviai dažniausiai renkasi automobilį. Šia transporto priemone keliauja net 87 proc. lietuvių ir vis daugiau jų šiltojo sezono metu į kelią išrieda elektromobiliais.
       2024-08-23 11:47:43

Kaip technologijos šiandien pakeistų Baltijos šalių vienybės grandinę?

1989 metų rugpjūčio 23 dieną maždaug 2 milijonai žmonių iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos susikibo rankomis, sudarydami 600 kilometrų ilgio gyvąją grandinę, pavadintą Baltijos keliu.
       2024-08-22 22:20:04

Lietuvos laukus jau pjauna autonominiai kombainai: kodėl?

Nors žemės ūkis paprastai siejamas su tradicijų laikymusi, modernios technologijos į jį skverbiasi kai kada net greičiau, nei į kitas mūsų gyvenimo sritis. Kol keliuose dar tik laukiame savavaldžių automobilių, laukuose vis dažniau zuja automatizuotai vairuojama technika, kurios tikslumas šiandien jau matuojamas centimetrų tikslumu.
       2024-08-21 12:31:02

Naujas Lukaszo Twarkowskio spektaklis „Quanta“ atidarys 85-ąjį LNDT sezoną

Rugsėjo 13 dieną Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) pradės 85-ąjį teatro sezoną premjera Didžiojoje salėje. Naują spektaklį „Quanta“ pristatys režisierius Lukaszas Twarkowskis.
       2024-08-21 11:17:19

Laidiniai telefonai ragelio dar nededa: kodėl lietuviai naudojasi tokiu ryšiu?

Laidiniai telefonai nemirė ir jų išnykimas tikrai nėra taip arti, kaip daugelis galvoja. Fiksuotuoju ryšiu Lietuvoje vis dar kas mėnesį pasinaudoja Klaipėdos miestui prilygstantis abonentų skaičius, o žmonių domėjimasis šia paslauga netgi aktyvesnis, nei prieš kelerius metus.
       2024-08-21 11:11:49

Laikas išmokti gyventi naujojo klimato sąlygomis

Pastarieji metai dosnūs karščio rekordų. Europos Sąjungos „Copernicus“ klimato kaitos tarnybos duomenimis, kiekvienas mėnuo nuo 2023-iųjų birželio vis paskelbiamas karščiausiu planetos istorijoje, ir taip jau ištisus metus.
       2024-08-21 11:01:01

„Tele2“ ekspertas ragina atsinaujinti operacinę sistemą – į ją nusitaikė sukčiai

„Microsoft Windows“ naudotojai gavo pranešimus su raginimu kuo skubiau įdiegti naujausią operacinės sistemos atnaujinimą. To priežastis – aptikta nauja saugumo spraga, kuria pasinaudoję sukčiai gali užkrėsti jūsų kompiuterį.
       2024-08-20 11:40:55

Liepą ESO prie tinklo prijungė rekordinį gaminančių vartotojų skaičių

Liepos mėnesį „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prie tinklo prijungė 3 709 gaminančius vartotojus, kurie įsirengė saulės elektrines tame pačiame ar gretimame sklype – ant pastato stogo. Dar 553 gyventojų tapo nutolusių saulės parkų klientais.
       2024-08-20 11:30:25

Baltieji hakeriai – kas jie ir kuo gali būti naudingi?

Neįmanoma nuspėti, kada organizacija gali patirti kibernetinę ataką ir kokio masto ji gali būti, tačiau, kalbant apie IT saugumą, labai tinka posakis „tikėkis geriausio, ruoškis blogiausiam”.
       2024-08-20 10:14:13

Vairavimo tendencijos: kokie vairuotojai sukelia daugiausiai avarijų

Kalbant apie vairavimo kultūrą ir vairuotojų įgūdžius kelyje neretai galima išgirsti įvairių stereotipų. Vienos amžiaus grupės vairuotojai neva vairuoja pernelyg neatsakingai, kitos priešingai – perdėtai atsargiai.
       2024-08-08 16:02:51

Ši sporto rūšis – ne kiekvienam: vilnietis drąsiai šoka ir nuo 3 km aukščio uolų

Šuolis parašiutu iš lėktuvo Mariui Čiūtai yra tik treniruotė – sportininkui kur kas įdomiau šokinėti nuo uolų ar aukštų pastatų. Jau bene dešimtmetį vilnietis aktyviai užsiima vienu ekstremaliausių sportų.
       2024-08-03 20:19:56

Vidurvasarį – elektros kainų pikas, bet ar galėsime atsikvėpti rugpjūtį?

Kaitri vidurvasario saulė Lietuvos, kaip ir kitų Baltijos šalių, gyventojams neleido atsikvėpti. Už norą atsivėsinti liepą teko susimokėti dešimtadaliu brangiau nei birželį. Liepos mėnesį elektros kaina Baltijos šalių regione augo 7 proc. iki 9,80 ct/kWh.
       2024-08-03 12:29:43

Su elektros vartotojais teisme nesusitiks – ESO mokės gyventojams kompensacijas

Audra smarkiai pažeidė ir apgadino oro linijas bei kitą „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) prižiūrimą infrastruktūrą, todėl elektros energijos tiekimo atstatymo darbai užtruko.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.