Naujienos

Nuotaiką praskaidrins ryškiaspalvė sriuba su citrina ir imbieru

2024-01-08 17:54:43

Žiemos sezonas po truputį žengia į antrąją savo pusę: vis dar tenka dorotis su tamsiais rytais ir prailgusiais vakarais, tad nuotaiką ir organizmą gerinti verta gardžiais, šildančiais bei spalvingais patiekalais.

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, morkos – tam puikiai tinkantis produktas, kuris yra ne tik skanus, bet ir kupinas sveikatai palankių maistinių medžiagų: vitaminas A, K1, C – tai tik dalis šios daržovės gerųjų savybių. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, jog nesvarbu, ar morkos vartojamos žalios, kaip traškus ir gaivus užkandis, ar paruoštos įvairiais būdais, jas galima lengvai integruoti į daugybę receptų. Tad ilgi žiemos vakarai tikrai taps jaukesni ir spalvingesni su ant stalo garuojančia ryškiaspalve morkų sriuba, kuriai unikalaus skonio priduos šlakelis citrinos sulčių bei šiek tiek imbiero.

Medžiagos, atliekančios gyvybiškai svarbų vaidmenį organizme

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog morkos yra ne tik skani, įvairiuose receptuose tinkanti daržovė, bet ir produktas, kupinas svarbiausių sveikatai palankių maistinių medžiagų, tarp kurių – vitaminai A, K1 bei C.

„Jie yra puikus kelių pagrindinių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą A, vitaminą K1, vitaminą C, kalį ir skaidulų, šaltinis. Vitaminas A, esantis beta karotino pavidalu, yra ypač svarbus norint palaikyti sveiką regėjimą, odą ir imuninę funkciją. Tuo tarpu vitaminas K1 yra labai svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai, o vitaminas C veikia kaip antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą ir skatinantis odos sveikatą“, – teigia gydytoja dietologė ir priduria, jog be maistinių medžiagų turtingumo, morkos pasižymi antioksidacinėmis savybėmis dėl tokių junginių kaip beta karotinas: šie antioksidantai atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį neutralizuojant laisvuosius radikalus organizme, galinčius sumažinti lėtinių ligų riziką ir palaikyti bendrą sveikatą.

Sveikos akys, kraujospūdis bei svoris

Dr. E. Gavelienė atkreipia dėmesį, jog valgant morkas galima ženkliai prisidėti prie akių bei širdies sveikatos gerinimo, o dėl jose esančių skaidulų galima jaustis sotesniam ilgesnį laiką, tad ši daržovė – draugiška kontroliuojantiems svorį.

„Dėl didelio beta karotino kiekio morkos prisideda prie akių sveikatos. Ši maistinė medžiaga padeda išvengti naktinio aklumo ir palaiko bendrą akių sveikatą. Be to, morkose esantis kalis prisideda prie širdies sveikatos, nes padeda reguliuoti kraujospūdį. Dar morkose yra mažai kalorijų ir daug skaidulų, skatinančių sotumo jausmą, kuris gali padėti valdyti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį“, – pažymi gydytoja dietologė.

Morkos – ne tik troškiniams

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog morkos kulinarijoje yra universalus ir lengvai pritaikomas ingredientas, suteikiantis įvairiems patiekalams ne tik maistinės vertės, bet ir spalvų: viena iš pagrindinių jų universalumo priežasčių yra tai, kad jas galima vartoti įvairiomis formomis.

„Nesvarbu, ar morkos vartojamos žalios, kaip traškus ir gaivus užkandis, ar paruoštos įvairiais būdais, jas galima lengvai integruoti į daugybę receptų. Pavyzdžiui, žalios morkos – tai klasikinis salotų priedas, suteikiantis natūralų saldumą, traškumą ir ryškų oranžinį atspalvį. Tarkuotos arba pjaustytos griežinėliais jos suteikia tekstūros ir vizualinio patrauklumo, taip padidindamos bendrą patiekalo šviežumą. Be salotų, žalios morkų lazdelės yra populiarus ir sveikas užkandis.

O morkų gaminimas dar labiau atskleidžia jų universalumą: verdant vandenyje ar garuose morkos labiau išsaugo savo maistingąsias medžiagas ir kartu suminkštėja, todėl tinka garnyrams, tyrelėms ar sriuboms gaminti. Kepant morkas su žolelėmis ir prieskoniais, yra karamelizuojamas natūralus cukrus, morkos tampa saldžios ir patrauklios auksinės spalvos. Be to, morkas galima įtraukti į troškinius, gruzdintus patiekalus ir apkepus, nes jos sugeria kitų ingredientų skonį ir suteikia visam patiekalui unikalų skonį bei tekstūrą“, – vardija prekybos tinklo ekspertė.

Skaniausios morkos – kruopščiai atrinktos

O. Suchočeva atkreipia dėmesį, jog renkantis aukštos kokybės morkas reikia įvertinti keletą pagrindinių savybių, kad būtų užtikrintas jų šviežumas ir geras skonis: „Pirmiausia atkreipkite dėmesį į morkų spalvą: rinkitės ryškios, oranžinės spalvos morkas, nes tai rodo, kad jos yra šviežios ir jose yra daugiau beta karotino. Taip pat įvertinkite jų tekstūrą švelniai jas suspausdami: aukštos kokybės morkos turi būti tvirtos ir lengvai nepasiduodančios spaudimui. Toks tvirtumas užtikrina, kad valgant morkos bus maloniai traškios. Be to, apžiūrėkite morkų paviršių: pageidautina, kad odelė būtų lygi ir nesutepta.“

Ekspertė taip pat primena, jog įsigyjant morkų ir kitų ingredientų sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Vis dar karaliaujant šaltiems orams susišildykite gardžia ir maistinga morkų sriuba su imbieru ir citrina.

RECEPTAS

Morkų sriuba su imbieru ir citrina

Sriubai reikės:

Šiek tiek imbiero šaknies;

200 ml pasterizuotos grietinėlės „Rimi“;

1 vnt. citrinos sulčių ir žievelės;

500 g morkų;

1 vnt. svogūno;

2 v. š. alyvuogių aliejaus;

800 ml vandens;

3 v. š. koncentruoto vištienos sultinio „ICA“;

Pagal skonį druskos ir pipirų;

100 ml graikiško jogurto be priedų „Rimi“;

200 g skrebučių ir krutonų;

Patiekimui petražolių.

Gaminimo eiga:

- Imbierą nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nuplaukite ir nutarkuokite citrinos žievelę. Išspauskite 2 šaukštus citrinos sulčių.
- Puode užvirkite grietinėlę kartu su imbieru ir citrinos žievele. Nuimkite nuo kaitros ir atidėkite į šalį.
- Morkas nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną.
- Keptuvėje aliejuje pakepinkite svogūną, kol suminkštės. Suberkite morkas ir pakepinkite dar minutę.
- Supilkite vandenį ir sultinį. Virkite lėtai, uždengę, kol morkos suminkštės, apie 20 minučių.
- Sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Grietinėlę supilkite į sriubą. Užvirinkite ir pagardinkite druska, pipirais ir 1-2 šaukštais citrinos sulčių.
- Sriubą patiekite giliose lėkštėse. Ant viršaus uždėkite jogurtą ir skrebučius. Papuoškite petražolėmis ir šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Skanaus!

Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-04-27 13:02:51

Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad mėsa tiesiog kristų nuo kaulų

Kepsninių entuziastų dievinamus šonkauliukus namuose galima paruošti ne ką prastesnius nei restorane, ir tą padaryti gerokai pigiau. Sultingi šonkauliai, iškepti su kvapniu marinatu, gali būti tokie skanūs, kad pirštus laižysitės iki pat alkūnių, o mėsa pati kone kris nuo kaulų.
       2024-04-27 10:35:33

Vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio iškepti žuvies? Patarimai kaip tik jums

Pavasarį vis dažniau mėgaujamės lauke gaminamų patiekalų skoniais, o pasirinkti yra iš ko: nuo marinuotos pigesnės paukštienos, šviežių mėsos dešrelių ar kepsnių iki skirtingų daržovių, sūrių ar net vaisių.
       2024-04-26 17:27:41

Stabdo senėjimą ir uždegimus – šie vaisiai privalo atsidurti ant jūsų grilio

Žinomas angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ tikrai tinka ir persikams. Vienas persikas per dieną ne tik suteiks daug naudų įvairioms organizmo sistemoms, bet ir pagerins odos būklę.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-17 15:31:22

Vasarai, kai atsivalgysite šaltibarščių: atgaivins agurkų šaltsriubė

Šylant orams, į mūsų virtuves vis dažniau atkeliauja agurkai: juos pjaustome į salotas, dedame į šaltibarščius, gardiname jais geriamąjį vandenį. Kai nesinori karštų ir sočių pietų, puikiai atgaivins bulgariška „Tarator“ sriuba.
       2024-04-15 13:35:07

Ne tik varlių šlaunelės ir sraigės: 2 greiti ir pigūs prancūziški patiekalai

Maisto gamyboje prancūzai išties moka panaudoti viską, kas yra geriausia: tiek šviežius ir kokybiškus ingredientus, tiek ištobulintas skonių derinimo technikas. Ką ir bekalbėti apie valgymo kultūrą, kuri skatina mėgautis ne tik maistu, bet ir kompanija.
       2024-03-27 16:28:16

Taip įdarytų kiaušinių dar neragavote: nustebinsite visą šeimą

Dienoms iki Velykų sparčiai tirpstant ir šventei neišvengiamai artėjant, daugelis sprendžiame dilemą, ką gaminti ir kokiomis vaišėmis nustebinti artimuosius. Visuomet pravers, jei išsisaugosime greitai paruošiamų užkandžių receptų.
       2024-03-06 16:24:50

Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.
       2024-03-05 17:22:30

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.
       2024-03-04 17:18:30

Kodėl Grenlandijos gyventojai beveik neserga širdies ligomis: tai žuvis

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą.
       2024-02-28 18:08:18

Paprasta, bet genialu: originalūs užkandžiai su vynuogėmis – tereikės 10 minučių

Ieškant ingredientų užkandžių stalui, retas apsieina be vynuogių. Jau vien paguldytos prie sūrių jos suteikia šventiškumo ir sukuria malonų skonių kontrastą.
       2024-02-28 16:26:15

Energijos atsargos: valgykite produktą bent 2–3 kartus per savaitę

Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius.
       2024-01-18 16:55:55

Ši žuvis tikras A ir D vitaminų šaltinis: saugos nuo Parkinsono ir Alzheimerio

Reta žuvis gali pasiūlyti tokį išraiškingą skonį ir tiek naudingųjų medžiagų kaip lašiša. Nesvarbu, ar ji bus tobulai iškepta ant grotelių, troškinta ar rūkyta, ši žuvis džiugins ne tik skonio ar uoslės receptorius, bet ir lepins kūną naudingais baltymais bei mineralais.
       2024-01-11 12:22:03

Nauji vėjai lietuvių vaisių topuose: ką skanaus ir sveiko pasigaminti?

Žiema kvepėte kvepia mandarinais, bananams lietuviai jaučia ypatingą meilę, o obuoliai – neatsiejama dažno mitybos dalis. Tačiau Lietuvos pirkėjai dairosi įvairovės vaisių skyriuose, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
       2024-01-10 12:25:03

Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams: 4 sveikų receptų idėjos už kelis eurus

Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų.
       2024-01-09 16:34:43

Itin mėgstami italų, bet randami kiekvieno lietuvio virtuvėje: pomidorai

Būtų sudėtinga rasti žmogų, kuris nemėgtų pomidorų. Jie ne tik praturtina įvairius receptus, bet ir suteikia daug naudos sveikatai. Ši daržovė yra kilusi iš Amerikos žemyno, o Europoje iš pradžių buvo naudojama kaip dekoratyvinis augalas ir tik XVIII a. pabaigoje pradėta auginti vartojimui.
       2024-01-08 17:51:39

9 taisyklės, kaip išsivirti mėsos sultinį: viena gudrybė, kad būtų skaidrus

Kas gali būti jaukiau už gerą sultinį žiemą? Mėsos, žuvies ar daržovių, kurį galima patiekti vieną, su makaronais arba naudoti begalei receptų. Sultiniai naudingi ne tik organizmui, bet ir piniginei – jiems nereikia įmantrių priedų, galima panaudoti tiesiog maisto likučius.
       2024-01-05 17:38:25

Kai norisi paprastai, pigiai ir gardžiai: sotus ir nebrangus bulvių apkepas

Didžiosioms metų šventėms smagiai išlingavus, o šventinio stalo likučiams jau išgaravus, pirmąjį naujų metų savaitgalį norisi save pamaloninti kai kuo paprastai nepaprastu. „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti karališką bulvių apkepą.
       2023-12-31 11:15:28

Artėjant Naujųjų metų vakarienei svečius nustebinkite Velingtono kepsniu

Jautienos mėsa išlieka ne tik gardaus skonio, bet ir sveikatai palankios mitybos simboliu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų, geležies, B grupės vitaminų bei mikroelementų.
       2023-12-27 11:53:01

3 idėjos, kaip panaudoti Kalėdų stalo likučius ir sutaupyti

Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek?
       2023-12-21 15:37:08

Kūčių klasika – karpis: taip iškeptas sužavės visus, o paruošti bus vieni juokai

Silkę vadiname Kūčių stalo karaliene, tačiau valdovo karūna visgi labiau derėtų karpiui. Artėjant šventėms būtent šios nuo seno lietuvių pamėgtos žuvies parduodama daugiausiai, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Daugiau naujų naujienų
       2024-04-27 13:02:51

Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad mėsa tiesiog kristų nuo kaulų

Kepsninių entuziastų dievinamus šonkauliukus namuose galima paruošti ne ką prastesnius nei restorane, ir tą padaryti gerokai pigiau. Sultingi šonkauliai, iškepti su kvapniu marinatu, gali būti tokie skanūs, kad pirštus laižysitės iki pat alkūnių, o mėsa pati kone kris nuo kaulų.
       2024-04-27 12:44:37

Gydytojas kardiologas: kaip sportuoti saugiai

Daugiau nei prieš tūkstantį metų persų kilmės gydytojas ir filosofas Avicena sakė: „Judėjimas gali pakeisti daugelį vaistų, bet jokie vaistai negali pakeisti judėjimo“. Šiandien fizinio aktyvumo nauda sveikatai įrodyta moksliniais tyrimais.
       2024-04-27 12:28:59

Startuoja „Moterų ralis“: Lietuvos keliais dalyvės įveiks beveik 400 kilometrų

Vilniaus Gedimino prospekte šiandien nuo 9 val. ryto vyksta „Moterų ralio“ ekipažų startas. Kas minutę startuoja po ekipažą. Lietuvos „moterų Dakaru“ tituluojamame renginyje šiemet užsiregistravo bemaž 200 ekipažų. Jų startas truks iki vidurdienio.
       2024-04-27 10:35:33

Vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio iškepti žuvies? Patarimai kaip tik jums

Pavasarį vis dažniau mėgaujamės lauke gaminamų patiekalų skoniais, o pasirinkti yra iš ko: nuo marinuotos pigesnės paukštienos, šviežių mėsos dešrelių ar kepsnių iki skirtingų daržovių, sūrių ar net vaisių.
       2024-04-26 17:27:41

Stabdo senėjimą ir uždegimus – šie vaisiai privalo atsidurti ant jūsų grilio

Žinomas angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ tikrai tinka ir persikams. Vienas persikas per dieną ne tik suteiks daug naudų įvairioms organizmo sistemoms, bet ir pagerins odos būklę.
       2024-04-26 12:51:17

Farmacinės rūpybos paslauga leis rečiau lankytis pas gydytoją dėl recepto

Nuo kitų metų pradžios gydytojai galės išrašyti vaistus ilgiau nei pusmečiui, t. y. 6–12 mėnesių laikotarpiui. Tačiau siekiant užtikrinti tinkamą ir racionalų vaistų vartojimą ilguoju laikotarpiu, po 6 mėnesių vaistai pagal galiojantį receptą galės būti išduodami po farmacinės rūpybos paslaugos, kurią suteiks vaistininkas.
       2024-04-25 19:58:59

Kaip būti arčiau gamtos, jei neturite nuosavo kiemo?

Tyrimas apie gyvenimą namuose atskleidžia, kad kas penktam Lietuvos gyventojui vienas iš svarbiausių idealių namų aspektų yra ryšys su gamta. Deja, daugelis žmonių neturi nuosavos lauko erdvės. Todėl interjero dizainerė dalinasi praktiškais patarimais, kaip pajusti ryšį su gamta, būnant namuose.
       2024-04-25 18:07:11

„Samsung“ „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui

Technologijų bendrovė „Samsung“ renginyje „Unbox & Discover 2024“ pristatė naują televizorių liniją. Naujieji „Neo QLED 8K“, „4K“ ir „OLED“ modeliai pasižymi „Samsung AI TV“ dirbtinio intelekto (DI) funkcijomis, tarp kurių – dar našesnis vaizdo kokybės gerinimas, triukšmo slopinimas bei išmanus energijos taupymas.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 13:08:54

Susidūrėte su gyvūnu kelyje: ar būtina kviesti policiją?

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau pasirodo keliuose, bei ne visuomet atsargus vairuotojų elgesys.
       2024-04-24 13:05:06

Gyventojai dažniau skundžiasi dėl keliamo triukšmo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną, kasmet minimą balandžio paskutinį trečiadienį, atkreipia dėmesį į triukšmo žalą sveikatai ir primena, kur kreiptis, kai ramybės neduoda netoliese esantys triukšmą skleidžiantys objektai.
       2024-04-24 12:55:04

Priešpienis: svarbus raktas į vaikų sveikatą

Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių antikūnų, kurie padeda kūdikiams apsisaugoti nuo įvairių ligų, skatina jų imunitetą ir ruošia juos kovoti su virusais ir bakterijomis.
       2024-04-24 12:50:56

Ženšenis: natūralus kelias į gerą seksualinį gyvenimą

Nevaisingumas yra didėjanti problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad apie 17,5% suaugusiųjų planetos žmonių – tai beveik 1 iš 6 žmonių – patiria šią bėdą. Be to, maždaug 40% atvejų problema kyla dėl vyrų fiziologijos.
       2024-04-24 10:11:24

Ketinate imti paskolą namo statybai? Štai ką svarbu žinoti

Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės.
       2024-04-24 09:59:54

Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami

Bene efektyviausias internetinių sukčių ginklas – netikėtumas. Dažniausiai sukčių siųstos žinutės ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl užblokuotos banko sąskaitos, neteisingai nurodyto siuntos gavėjo adreso ar gautos baudos.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-24 09:22:04

Sugadintas kaimynų turtas: kada teks mokėti iš savos kišenės

Lietuvos žmonės nėra linkę artimai bičiuliautis su kaimynais – tyrimai rodo, kad 6 iš 10 apsiriboja mandagiu pasisveikinimu. Santykius su jais, deja, dar labiau kartina nelaimės, kurių metu sugadinamas kaimynų būstas ir jame esantis turtas.
       2024-04-23 15:06:05

Europos Parlamentas užtikrino geresnes vartotojų teises į remontą

Siekiant sumažinti atliekų kiekį, naujosiomis taisyklėmis vartotojams suteikiamos didesnės teisės į prekių remontą bei didinamas šio sektoriaus prieinamumas ir patrauklumas.
       2024-04-23 13:15:52

Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: „Android 15“ atnaujinimas

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Iki oficialaus „Android 15“ išleidimo liko beveik pusė metų.
       2024-04-22 17:08:51

Lietuvoje didmeninė elektros kaina per savaitę augo beveik 3 kartus

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje kilo 2,9 karto ir vidutiniškai siekė 78,65 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, ji augo 2,9 karto, Estijoje – 2,8 karto.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-22 16:36:43

Mažieji pagalbininkai noriau kibs į darbus darže ar sode: 5 patarimai

Vaikams instinktyviai patinka būti arčiau gamtos, jie mėgsta žaisti lauke. Tačiau pramogos gali virsti ir naudingais užsiėmimais. Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, taip pat ir padės ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių bei daržovių.
       2024-04-22 16:28:39

Įspėja verslus, kaip neapsigauti: ką žada vietoj ISO sertifikato?

„Nemokamas sūris tik pelėkautuose“ – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas.
       2024-04-22 16:22:46

Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?

Elektros sąskaita sudaro bene didžiausią kiekvieno namų ūkio komunalinių išlaidų dalį. Nors žinome pagrindines elektros taupymo taisykles, pavyzdžiui, išjungti tai, kas nenaudojama, tačiau esminio elektros suvartojimo pokyčio tai nepaskatina.
       2024-04-22 11:32:19

Automobilio priežiūra pavasarį: kam būtina skirti didžiausią dėmesį

Pavasarį žmonės dažniau nei šaltuoju sezonu sėda prie automobilio vairo. Kad transporto priemonė negestų, svarbu laiku atlikti techninės priežiūros darbus ir pašalinti po žiemos atsiradusius gedimus.
       2024-04-22 11:00:35

Tommy Hilfiger batų kokybė - kokia ji?

Tommy Hilfiger – tai vardas, kuris daugeliui asocijuojasi su amerikietišku stiliumi ir nepriekaištinga kokybe. Šis prekės ženklas jau daugelį metų žinomas dėl savo ryškios spalvų paletės, klasikinio dizaino ir aukštos klasės medžiagų, kurios naudojamos kurti viską - nuo drabužių iki aksesuarų.
       2024-04-22 10:45:36

Kokybiško šampūno pasirinkimas

Plaukų priežiūra apima daugybę skirtingų procedūrų ir produktų. Nors ne visi naudoja kaukes, purškiklius, aliejukus ir serumus, tačiau tikrai visi reguliariai naudoja šampūnus. Tai būtiniausia plaukų priežiūros priemonė - todėl ypač svarbu jį rinktis pagal plaukų ir galvos odos tipą.
       2024-04-22 10:19:43

Vitaminai maitinančioms - pirkti kompleksą ar atskirai?

Žindymo metu viskas, ko reikia augančiam organizmui, gaunama su motinos pienu. Taigi, jei mamos organizme yra ryškus maistinių medžiagų trūkumas, vaikas taip pat kenčia nuo jų trūkumo.
       2024-04-22 09:51:47

Interjero dizainas: Kaip įsirengti svetainę?

Svetainė – tai nėra tiesiog paprastas kambarys. Tai erdvė, kurioje susilieja kasdieniai mūsų gyvenimai, kur susitinkame su šeimos nariais ir svečiais, kur atsipalaiduojame po įtemptos darbo dienos arba švenčiame svarbias progas.
       2024-04-20 20:38:34

Pakruojo dvaro gėlininkai: tulpės gali išgelbėti gyvybę

Likus vos kelioms dienoms iki didžiausio regione tulpių ir pavasario gėlių festivalio Pakruojo dvare, kurio metu erdvioje išskleidžia keli milijonai žiedų, dvaro gėlininkai pasidalino mažai žinoma istorija, kad tulpės pasaulyje buvo naudojamos ne vien grožiui.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.