Naujienos

Apie ilgaamžiškumo paslaptis: įvardijo daržovę, kuri prailgins gyvenimą

2024-05-24 15:52:24

Šių dienų sveikos gyvensenos dėmesio centre – siekiamybė ilgaamžiškumui, apimant tinkamos mitybos, fizinio aktyvumo ir emocinės sveikatos dermę.

Visi šie veiksniai susiję, tačiau kaip pabrėžia „Maximos“ funkcinės mitybos partneris, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, lengviausia to siekti skiriant didesnį dėmesį mitybai, gausiai valgant sezoninius produktus, pavyzdžiui, smidrus. Dietologas pažymi, kad tai – šiuo metu šviežiausia daržovė parduotuvėse, suteiksianti daugiau naudos nei sauja maisto papildų.

Dietologas Edvardas Grišinas teigia, kad kiekvienas turėtų pagalvoti apie tai, kaip galėtų gyventi ne tik kuo ilgiau, bet ir kokybiškiau, o metams bėgant turėti kuo mažiau persekiojančių ligų.

„Mityba yra vienas pagrindinių ilgo gyvenimo veiksnių, kurį kiekvienas galime nesunkiai valdyti. Kur kas sunkiau dažnam pakeisti tai, kas yra aplink mus. Ne visada galime numatyti, ar laiku baigsime darbą ir neteks dirbti viršvalandžių, kad nepapulsime į spūstis ir t. t. Negalime pasirinkti ir oro, kuriuo kvėpuojame, tačiau mityba ir fizinis aktyvumas – tik mūsų rankose. Šiandien įvairaus maisto pasiūla yra milžiniška, tad rinktis tikrai yra iš ko. Tinkama mityba yra viena svarbiausių sąlygų, siekiant pagerinti gyvenimo kokybę ir ilgaamžiškumo“, – teigia dietologas.

Anot jo, skiriant per mažai dėmesio mitybai, žmogaus organizmas patiria stresą, sutrinka jo funkcionavimas. „Prastas maistas didina nutukimo riziką, blogina mūsų psichoemocinę būklę, mat ji taip pat tiesiogiai susijusi su maistu. Mityba labai svarbi vitaminų ir polifenolių balansui, bakterijoms, kurios gyvena mūsų žarnyne. Bendrai tariant, mityba yra svarbi visapusiškai – tai ne tik pagrindinis energijos šaltinis, bet ji taip pat gali turėti ir gydomųjų savybių“, – kalba E. Grišinas.

Ant kasdienio šeimos valgių stalo smidrai pastebimi vis dažniau

Gydytojo teigimu, siekiant ilgaamžiškumo visada rekomenduojama valgyti daugiau šviežių daržovių, vaisių, grūdinių kultūrų. Žmonių, vartojančių šiuos produktus, mirties rizika nuo lėtinių ligų yra žymiai mažesnė nei tų, kurie dažniau renkasi perdirbtą maistą ar vartoja daugiau sočiųjų ir oksiduotų augalinių riebalų rūgščių.

Kalbėdamas gydytojas dietologas pabrėžia vietinės kilmės daržovių ir vaisių svarbą, mat renkantis šalies ūkininkų užaugintus produktus, jie turi daugiau žmogui reikalingų maistinių medžiagų, kurios neretai prarandamos dėl ilgos tiekimo grandinės.

Pasak E. Grišino, šiuo metu pirmuoju pasirinkimu galėtų būti šalies ūkiuose auginami smidrai. „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė džiaugiasi, kad daugelis jau spėjo prisijaukinti šią sezoninę daržovę, nes dar visai neseniai smidrus dažniau buvo įprasta matyti prabangių restoranų meniu, o ne ant kasdienio šeimos pietų stalo.

„Smidrai – ne tik išskirtinis delikatesas ir įvairių patiekalų puošmena, bet gausybės organizmui būtinų maisto medžiagų šaltinis. Smidrų sezonas Lietuvoje paprastai prasideda gegužę ir trunka 6–8 savaites. Jų ūgliai auga taip greitai, kad Lietuvos ūkiuose derlius nuimamas kasdien ne vieną, o kartais net ir du kartus, tad kitos dienos rytą parduotuvėse jis pirkėjų laukia šviežut šviežutėlis. Prisidėdami prie šios šviežio derliaus šventės visą gegužę įvairių spalvų lietuviškais smidrais pirkėjai gali pasimėgauti pigiau, dažniau, nepabijoti eksperimentuoti bei atrasti naujų skonių“, – dalinasi I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Smidrai – vertingi probiotikai ir antioksidantai

Prekybos tinklo funkcinės mitybos partnerio E. Grišino teigimu, smidruose gausu vitamino C, chromo, kuris svarbus gliukozės kontrolei. Ši daržovė taip pat yra folio rūgšties šaltinis, tad smidrus ypatingai pravartu valgyti žmonėms, turintiems anemiją, geležies nepakankamumą.

„Jie, kaip ir kitos žalios daržovės, turi daug tirpiųjų ir netirpiųjų skaidulų. Viena iš šių tirpiųjų skaidulų yra inulinas – labai svarbi prebiotinė medžiaga, kuri pagerina organizmo mikroelementų, pavyzdžiui, magnio, geležies įsisavinimą, reguliuoja riebalų apykaitą, turi sąsajų su mažesniu cholesterolio kiekiu kraujyje, palaiko gliukozės balansą. Taip pat turi labai daug galingo ir mūsų kepenims labai svarbaus antioksidanto glutationo, kuris apsaugo mūsų organizmą nuo oksidacinio streso, palaiko kepenų detoksikacines funkcijas. Smidrai yra ir energijos šaltinis mūsų centrinei nervų sistemai“, – pasakoja E. Grišinas.

Įspėja, kas smidrais džiaugtis turėtų su saiku

Gydytojas dietologas priduria, kad smidrai puikiai tiks ir propaguojantiems aktyvų gyvenimo būdą, ir besilaikantiems įvairių dietų, mat dėl turimo labai mažo kalorijų kiekio juos galima valgyti neskaičiuojant –persivalgyti smidrų praktiškai neįmanoma.

„Be abejo, jei smidrus patieksime grietinėlės padaže, tai jau turėsime kalbėti ne apie pačius smidrus, o apie patiekalą ir jo maistinę vertę. Visuomet reiktų atskirti, kas yra produktas, o kas yra patiekalas“, – pabrėžia E. Grišinas.

Kita vertus, gydytojas primena, kad saikingai valgyti smidrus turėtų žmonės, kurie susiduria su virškinimo trakto sutrikimais, pilvo pūtimais ar turi mikrofloros disbiozę. Šiems žmonėms gydytojas pataria smidrais mėgautis su saiku, nepersivalgyti jų gausiai.

Ilgaamžiškumas – ką dar dėti į lėkštę?

Jau visai netrukus parduotuvių lentynose pasirodys ir dar gausesnis šviežių lietuviškų daržovių bei vaisių pasirinkimas. Siekiantiems ilgaamžiškumo, E. Grišinas pataria valgyti visus sezoninius produktus be išimčių, tačiau pirmiausia ragina atkreipti dėmesį į tuos, kurie į parduotuvių lentynas atvyko iš vietinių ūkių.

„Būtinai prisiminkite kitą ankstyvąją daržovę – ridikus. Jie ne tik skanūs, bet turi labai daug folio rūgšties, kalio, kalcio, vitamino K. Ridikai taip pat pasižymi priešgrybelinėmis, priešvėžinėmis savybėmis“, – išskirtinumus vardina dietologas.

Pagalvoti gydytojas siūlo ir apie sezonines prieskonines žoleles, pavyzdžiui, petražoles. Jose taip pat gausu žmogaus organizmui reikiamų medžiagų. „Valgykite ir uogas, pavyzdžiui, šilauoges. Beje, juk tuoj prasidės ir lietuviškų braškių sezonas – jos puikus vitamino C šaltinis“, – priduria jis.

Pabaigai gydytojas dietologas primena, kiek daržovių reikėtų kasdien suvartoti. Nors rekomenduojama daržovių paros norma yra 400 gramų, gydytojas dietologas vis tik siūlo neapsunkinti sau gyvenimo ir vietoje daržovių svėrimo vadovautis kita taisykle: su kiekvienu kasdieniu patiekalu reikėtų suvalgyti po daržovę.

Pagalba tvarkant Jūsų TV antenų ūkį
Komentuojame šią naujieną:

Jūsų komentaras

Jūsų vardas:


Jūsų kontaktai:


Fotorebuso atsakymas:


rebusas
Jūsų komentaro tekstas:



Maistas: kitos panašios naujienos
       2024-05-31 18:50:24

Dietistė rabarbarus vadina „organizmo šluota“

Plačialapiai rabarbarai daugeliui kelia nostalgiškas asociacijas su vaikyste, kai paskaninus su cukrumi ar medumi jie tapdavo tikru desertu. Dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, rabarbarai ne tik verti sveikatai palankesnio gardėsio titulo, bet ir dėl vitaminų, mineralų bei antioksidantų gausos jie nusipelnę išskirtinio įvertinimo.
       2024-05-29 16:21:55

Tiesiai iš Graikijos – kelis kilogramus sveriančios „uogos“: kas tai

Tūkstančiai pirkėjų žino, kad norint apsipirkti pigiai ir kokybiškai, tereikia užsukti į bet kurią „Lidl“ parduotuvę, ir taip – jau aštuonerius metus. Artėjančią vasarą „Lidl“ kviečia pasitikti skanaujant kokybiškus šviežius vaisius ir daržoves.
       2024-05-29 16:09:02

Tėčiai nusipelnė geriausio: jų dienos šventei – gardžiausi grilio kepsniai

Šį savaitgalį švęsdami Tėvo dieną palepinkite juos gardžiausiais grilio kepsniais: tėčiai įvertins gurmanišką sausai brandintos jautienos didkepsnį, o galbūt jų mėgstamiausi – klasikiniai kiaulienos sprandinės šašlykai?
       2024-05-29 15:41:20

2 skaniausios šaltos sriubos: šaltibarščiai ir „konkurentė“

Kai už lango – tikra vasara, šaltibarščiais gaivintis norisi nors ir kasdien. Kavinėse toks įprotis gali gerokai palengvinti kišenę, tačiau gaminant namuose, jais mėgautis galima iki valiai.
       2024-05-25 17:40:34

Šeštadienis – ir gardus, ir pigus: paskanaukite kepsnio ir trešnių deserto

Sakoma, kad šeštadienio popietę, kai saulė – zenite, įsiklausę išgirsite ne tik čirškiančius varnėnus ar pamiškėje trepsiančius šerniukus, bet ir čirškinamus kepsnius, šašlykus bei kitus grilio gardumynus.
       2024-05-25 17:32:00

Grilio skoniai: skirtingi pigūs marinatai atskleis vis kitokį mėsos skonį

Kiauliena yra viena universaliausių mėsų, naudojamų viso pasaulio grilio virtuvėse: nuo tradicinių kepsnių JAV pietuose, kinų kulinarijos „Char Siu“ gabalėlių iki vokiškų „Bratwurst“ dešrelių.
       2024-05-24 16:03:32

„Lidl“ – tikrieji lietuviškų agurkų namai: kodėl agurkai čia – tokie pigūs?

Salotos, sumuštiniai, šaltibarščiai, troškiniai, o ir vieni patys – agurkai – pagardins bet kurį patiekalą, taip pat – ir ledus. Tikrieji vasaros karaliai džiugina kiekvieno Lietuvos gyventojo pietų stalą, o dar labiau pradžiugins lietuviškų trumpavaisių agurkų kaina, kuri šį savaitgalį „Lidl“ parduotuvėse – neįtikėtinai žema.
       2024-05-10 17:43:43

Vištienos kepsneliai „Eurovizijos“ vakarui: pirštus apsilaižys visa kompanija

Šeštadienį lauksite svečių „Eurovizijos“ vakarui ir nežinote, ką greitai, skaniai bei pigiai paruošti? Pamarinavę vištienos šlauneles su citrinos žievele, aromatingais kepsneliais mėgausitės vos po pusvalandžio.
       2024-05-03 12:32:56

Lietuviški smidrai auga taip greitai, kad sunku rasti šviežesnę daržovę

Pirmieji lietuviški smidrai jau rikiuojasi prekybos tinklo „Maxima“ lentynose – žalieji, baltieji ir violetiniai šviežutėliai smidrai lepins gurmanus maždaug iki Joninių. Smidrai – greičiausiai auganti daržovė, kurios derlius sezono metu nuimamas kasdien.
       2024-04-29 16:55:36

Nepelnytai primiršta žuvis: vietoje lašišos galite rinktis ją

Nors daugelis upėtakių rūšių aptinkamos laukinėje gamtoje, visame pasaulyje jie taip pat plačiai auginami maistui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši žuvis – tai baltyminis produktas, kuris gali padėti reguliuoti svorį ir skatinti sotumo jausmą.
       2024-04-29 16:30:40

Nereikės ir skristi: temperamentingoji Ispanija – jūsų virtuvėje

Iberijos, arba Pirėnų, pusiasalis pasižymi ne tik stulbinamais geografiniais paminklais, bet ir gilias istorines šaknis turinčiais kulinariniais šedevrais. Tai – begalės skirtingų rūšių kumpių, tyriausi alyvuogių aliejai, šviežios jūros gėrybės ir dar daugiau, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
       2024-04-29 15:21:43

Pabodo įprastas karbonadas? Vos su vienu nauju priedu jis bus toks traškus

Minkštutėlis viduje, o iš išorės maloniai traškus – toks karbonadas yra siekiamybė ne vienam. Šis sotus patiekalas yra pigios ir greitai paruošiamos vakarienės klasika, tačiau pasinaudojus keliomis gudrybėmis visiems įprastas karbonadas gali gerokai nustebinti ir net įtikti sveiko gyvenimo būdo šalininkams.
       2024-04-29 15:12:29

Jei atsibodo šaltibarščiai, metas išmėginti šią sriubą: nustebins ne tik spalva

Iš pradžių gaspačo buvo gaminama sutrinant duoną, česnaką, alyvuogių aliejų ir actą, dažnai su pomidorais. Tai buvo valstiečių sriuba, kurią karštais vasaros mėnesiais valgydavo ūkininkai.
       2024-04-27 13:02:51

Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad mėsa tiesiog kristų nuo kaulų

Kepsninių entuziastų dievinamus šonkauliukus namuose galima paruošti ne ką prastesnius nei restorane, ir tą padaryti gerokai pigiau. Sultingi šonkauliai, iškepti su kvapniu marinatu, gali būti tokie skanūs, kad pirštus laižysitės iki pat alkūnių, o mėsa pati kone kris nuo kaulų.
       2024-04-27 10:35:33

Vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio iškepti žuvies? Patarimai kaip tik jums

Pavasarį vis dažniau mėgaujamės lauke gaminamų patiekalų skoniais, o pasirinkti yra iš ko: nuo marinuotos pigesnės paukštienos, šviežių mėsos dešrelių ar kepsnių iki skirtingų daržovių, sūrių ar net vaisių.
       2024-04-26 17:27:41

Stabdo senėjimą ir uždegimus – šie vaisiai privalo atsidurti ant jūsų grilio

Žinomas angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ tikrai tinka ir persikams. Vienas persikas per dieną ne tik suteiks daug naudų įvairioms organizmo sistemoms, bet ir pagerins odos būklę.
       2024-04-24 13:18:23

Kaip vos už kelis eurus pasigaminti gardų patiekalą pietums ar vakarienei

Paprasta paruošti, sotu ir pigu – sakote, taip nebūna? Pritrūkusiems idėjų gardžiai ir nebrangiai vakarienei, prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai turi pasiūlymą – iškepkite orkaitėje sultingas vištienos šlauneles su daržovių garnyru.
       2024-04-24 09:34:31

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: ką gausite suvalgę saują

Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą.
       2024-04-22 17:04:57

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia.
       2024-04-19 19:00:45

Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė nuo akių ligų

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai.
       2024-04-19 12:27:56

Kodėl Azijoje šviežius agurkus ne pjausto, o traiško – tokių salotų nevalgėte

Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais.
       2024-04-17 15:31:22

Vasarai, kai atsivalgysite šaltibarščių: atgaivins agurkų šaltsriubė

Šylant orams, į mūsų virtuves vis dažniau atkeliauja agurkai: juos pjaustome į salotas, dedame į šaltibarščius, gardiname jais geriamąjį vandenį. Kai nesinori karštų ir sočių pietų, puikiai atgaivins bulgariška „Tarator“ sriuba.
       2024-04-15 13:35:07

Ne tik varlių šlaunelės ir sraigės: 2 greiti ir pigūs prancūziški patiekalai

Maisto gamyboje prancūzai išties moka panaudoti viską, kas yra geriausia: tiek šviežius ir kokybiškus ingredientus, tiek ištobulintas skonių derinimo technikas. Ką ir bekalbėti apie valgymo kultūrą, kuri skatina mėgautis ne tik maistu, bet ir kompanija.
       2024-03-27 16:28:16

Taip įdarytų kiaušinių dar neragavote: nustebinsite visą šeimą

Dienoms iki Velykų sparčiai tirpstant ir šventei neišvengiamai artėjant, daugelis sprendžiame dilemą, ką gaminti ir kokiomis vaišėmis nustebinti artimuosius. Visuomet pravers, jei išsisaugosime greitai paruošiamų užkandžių receptų.
       2024-03-06 16:24:50

Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.
Daugiau naujų naujienų
       2024-06-15 12:45:09

Erkės paplitusios visur: kaip apsisaugoti?

Vasarą vis daugiau laiko praleidžiame gryname ore – miestų parkuose, soduose ar sodybose, o mėgstančius grybauti į miškus jau vilioja grybai. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad gamtoje turime išlikti itin atidūs, nes joje mūsų laukia pavojingas ligas platinantys nariuotakojai – erkės.
       2024-06-15 12:38:33

Norite susidraugauti su kaimynais? Ekspertai pataria, nuo ko pradėti

Saugūs namai yra vienas iš pamatinių mūsų poreikių, o naujausias tyrimas apie gyvenimą namuose atskleidė, kad savo būsto saugumą daugelis sieja ne tik su fizine apsauga (patikimais užraktais ar spynomis), bet ir su tarpasmeniniais santykiais.
       2024-06-12 11:33:10

Norite gauti APVA paramą? – ESO atsako į svarbiausius klausimus

Kiekvieną mėnesį prie skirstomojo tinklo vidutiniškai prijungiama apie 2400 saulės elektrinių, kurios Lietuvoje dažniausiai montuojamos ant privačių namų stogų, rodo „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenys.
       2024-06-12 11:13:41

Svajojate padirbėti iš pajūrio? Įmanoma, bet yra papildomų sąlygų

Darbostogos užsienyje ar tik nuotolinis darbas iš namų – per koronaviruso pandemiją įsitvirtinę modeliai niekur nedingo, nors tuo ne visada džiaugiasi darbdaviai.
       2024-06-12 10:53:22

Sukčių pasiūlymas tinkluose: už kiek pirktumėte pamestą svetimą bagažą?

„Pamestas bagažas tik už 2,95 Eur“ – skelbia iš pažiūros oficialus vieno didžiausių Lietuvos oro uostų „Facebook“ puslapis. Skelbime siūloma įsigyti „pamestą“ ir niekam nebereikalingą bagažą, kuriame gali būti vertingų daiktų.
       2024-06-12 10:48:58

Gudriausi sukčių metodai stebina: įkliūva net atsargiausi

Finansinių nusikaltėlių atakų aktyvumui nemažėjant, jų metodai tampa vis išradingesni ir sunkiai atpažįstami net patiems kritiškiausiems. Pasak „Citadele“ banko Baltijos šalių lėšų valdymo ir prekybos finansavimo tarnybos vadovo Romo Čereškos, vasarą gyventojai dar labiau atsipalaiduoja.
       2024-06-09 10:35:47

Sukčiai nusitaikė į keliautojus: oro uoste gali būti nesaugu krauti telefoną

Nekaltas telefono įkrovimas oro uoste gali pasibaigti nutekintais asmens duomenimis – kibernetiniai nusikaltėliai nusitaikė ir į keliautojus, kuriuos jau perspėjo JAV žvalgybos ir saugumo tarnyba (FBI).
       2024-06-07 14:52:07

DI keliasi į ausines: padės susikalbėti restorane ir parinks muziką

Įsivaizduokite ausines, kurios žino jūsų mėgstamiausius atlikėjus, su jumis gali pasikalbėti keliomis kalbomis ir net pritildyti muziką, kai kažkas pašaukia jūsų vardą. Pasirodo, dėl dirbtinio intelekto pažangos (DI) visas šis scenarijus nėra tokia jau didelė utopija.
       2024-06-05 13:01:52

10 naujų sukčiavimo būdų, kuriais bandoma apgauti naudotų automobilių pirkėjus

Naudotų automobilių pirkėjai kasmet patiria didelių nuostolių, nes transporto priemonės pirkimas vis dar nėra toks skaidrus, kokio norėtųsi. Sukčiai ir toliau sugalvoja schemų, kurios padeda iš pirkėjų išvilioti dideles sumas arba nelegaliai padidinti automobilio vertę.
       2024-05-31 19:03:58

Išaugusi skaitmeninių sprendimų pasiūla – iššūkis verslui: kaip pasirinkti?

Augant elektroninės prekybos vartotojų skaičiui ir mokėjimo sprendimų pasiūlai, verslui gali kilti iššūkių užtikrinti savo klientų poreikius atitinkančius atsiskaitymo būdus. Kaip tiksliai pasirinkti ir kodėl pigiausias sprendimas ne visuomet pasiteisina?
       2024-05-31 18:50:24

Dietistė rabarbarus vadina „organizmo šluota“

Plačialapiai rabarbarai daugeliui kelia nostalgiškas asociacijas su vaikyste, kai paskaninus su cukrumi ar medumi jie tapdavo tikru desertu. Dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, rabarbarai ne tik verti sveikatai palankesnio gardėsio titulo, bet ir dėl vitaminų, mineralų bei antioksidantų gausos jie nusipelnę išskirtinio įvertinimo.
       2024-05-31 18:36:05

Ekspertas pataria, kokią skalbinių džiovyklę pasirinkti

Šiandien rinkoje gausu įvairiausių skalbimo ir džiovinimo įrenginių, todėl kartais būna nelengva išsirinkti, kuris variantas yra pats tinkamiausias mūsų gyvenimo būdui. Kiekvienas buitinis prietaisas turi savų privalumų ir trūkumų, kuriuos reikėtų apsvarstyti dar prieš jį įsigyjant.
       2024-05-31 18:27:04

Startuolių indekse Vilnius – pirmasis Europoje kibernetinio saugumo srityje

Lietuva toliau įsitvirtina kaip viena sparčiausiai augančių ir tvirčiausių startuolių ekosistemų regione ir pasaulyje. Tai parodė naujausias „StartupBlink“ pasaulinio startuolių ekosistemų indeksas, kuriame Lietuva užėmė 16 vietą pasaulyje, o Vilnius pakilo į 71 vietą pasaulyje.
       2024-05-31 15:02:14

Skirtingų energinių klasių būstai – kurie iš tiesų pigesni?

Pavarčius parduodamų būstų skelbimus, nesunku pastebėti, kad seniau statyti žemesnės energinės klasės būstai pasižymi patrauklesnėmis kainomis. Kita vertus, už jų gali slypėti tūkstančius eurų per metus siekiančios išlaidos.
       2024-05-31 14:55:33

Renkatės, kur stoti? Paaiškino, kaip reitinguojamos aukštosios mokyklos

Artėjant pagrindiniams brandos egzaminams būsimiems studentams aktualiausiu klausimu tampa – kur stoti? Jau nuo birželio 1 d. prasidės 2024 m. pagrindinis priėmimas į Lietuvos aukštąsias mokyklas ir profesinio mokymo įstaigas.
       2024-05-29 16:21:55

Tiesiai iš Graikijos – kelis kilogramus sveriančios „uogos“: kas tai

Tūkstančiai pirkėjų žino, kad norint apsipirkti pigiai ir kokybiškai, tereikia užsukti į bet kurią „Lidl“ parduotuvę, ir taip – jau aštuonerius metus. Artėjančią vasarą „Lidl“ kviečia pasitikti skanaujant kokybiškus šviežius vaisius ir daržoves.
       2024-05-29 16:09:02

Tėčiai nusipelnė geriausio: jų dienos šventei – gardžiausi grilio kepsniai

Šį savaitgalį švęsdami Tėvo dieną palepinkite juos gardžiausiais grilio kepsniais: tėčiai įvertins gurmanišką sausai brandintos jautienos didkepsnį, o galbūt jų mėgstamiausi – klasikiniai kiaulienos sprandinės šašlykai?
       2024-05-29 15:45:00

4 būdai apsaugoti namus vasaros atostogų metu

Namai – svarbiausia vieta mūsų gyvenime, kur randame ir užuovėją, ir poilsio oazę, ir pasipildome jėgų. Kiekvienas savo namuose norime jaustis saugiai, o kur nors išvykę – būti ramūs, kad saugūs išliks ir jie.
       2024-05-29 15:41:20

2 skaniausios šaltos sriubos: šaltibarščiai ir „konkurentė“

Kai už lango – tikra vasara, šaltibarščiais gaivintis norisi nors ir kasdien. Kavinėse toks įprotis gali gerokai palengvinti kišenę, tačiau gaminant namuose, jais mėgautis galima iki valiai.
       2024-05-29 14:03:56

Nesąžininga, kad ūkininkui lieka tik penktadalis galutinės pieno vertės

Remiantis Oficialiosios statistikos portalo duomenimis, auginamų galvijų ir karvių, kurios melžiamos 2 metus ir yra vyresnės, skaičius Lietuvoje kasmet mažėja. Pernai metais galvijų, kurie buvo auginami ūkininkų ir šeimos ūkiuose turėjome 512 120, tuo tarpu šiemet – 492 686 galvijus.
       2024-05-29 13:54:11

Visame pasaulyje pastebėta sutrikusi „YouTube“ veikla: kodėl nebeveiks

Naudotojai visame pasaulyje praneša apie „YouTube“ sutrikimus – žiūrimi vaizdo įrašai neužsikrauna, leidžiami be garso, yra prasukami automatiškai arba atsiranda puslapio klaida.
       2024-05-29 13:47:04

Daiktų interneto įrenginiai skaičiuojami milijardais: kaip 5G keičia IoT rinką?

Po žaibiškais atsisiuntimais ir aukščiausios raiškos vaizdo turinio peržiūromis išmaniajame slepiasi ir kita mažiau žinoma 5G pusė – nauja daiktų interneto (IoT) era.
       2024-05-29 13:36:32

Televizorių evoliucija: nuo pirmųjų iki šiuolaikinių išmaniųjų ekranų

Duomenys rodo, kad televizorius vis dar išlieka viena populiariausių pramogų formų ir planuojama, kad jo populiarumas ateityje dar augs – tyrimų bendrovė „Statista“ prognozuoja, kad 2024-aisiais televizijos žiūrovų skaičius visame pasaulyje išaugs iki daugiau nei 5,5 milijardų.
       2024-05-25 17:40:34

Šeštadienis – ir gardus, ir pigus: paskanaukite kepsnio ir trešnių deserto

Sakoma, kad šeštadienio popietę, kai saulė – zenite, įsiklausę išgirsite ne tik čirškiančius varnėnus ar pamiškėje trepsiančius šerniukus, bet ir čirškinamus kepsnius, šašlykus bei kitus grilio gardumynus.
       2024-05-25 17:32:00

Grilio skoniai: skirtingi pigūs marinatai atskleis vis kitokį mėsos skonį

Kiauliena yra viena universaliausių mėsų, naudojamų viso pasaulio grilio virtuvėse: nuo tradicinių kepsnių JAV pietuose, kinų kulinarijos „Char Siu“ gabalėlių iki vokiškų „Bratwurst“ dešrelių.
       2024-05-25 12:37:25

Kaune atidaryta nauja Pietrytinio aplinkkelio atkarpa

Amaliuose šią savaitę atverta pusantro kilometro atkarpa su naujais viadukais ir žiedinėmis sankryžomis. Tai ženkli dalis pirmajame Pietrytinio aplinkkelio darbų etape. Įgyvendinus visą projektą, naujoji trasa taps patogia ir greita jungtimi tarp A1 ir „Via Baltica“ magistralių.
       2024-05-24 16:15:00

Artėja vestuvių sezonas. Apie ką nepagalvoja lietuviai?

Vasara – vestuvių sezonas. Daugelis šventę planuoja daugiausiai galvodami apie tai, kaip pasipuoš ar kuo pavaišins svečius, tačiau retas susimąsto apie svarbius dokumentus.
       2024-05-24 16:03:32

„Lidl“ – tikrieji lietuviškų agurkų namai: kodėl agurkai čia – tokie pigūs?

Salotos, sumuštiniai, šaltibarščiai, troškiniai, o ir vieni patys – agurkai – pagardins bet kurį patiekalą, taip pat – ir ledus. Tikrieji vasaros karaliai džiugina kiekvieno Lietuvos gyventojo pietų stalą, o dar labiau pradžiugins lietuviškų trumpavaisių agurkų kaina, kuri šį savaitgalį „Lidl“ parduotuvėse – neįtikėtinai žema.
       2024-05-24 15:41:33

Specialistas pataria, kaip namuose įsirengti slėptuvę nuo pavojaus

Nuo pat karo Ukrainoje pradžios dažnas nerimauja ir dėl savo šalies saugumo – kaip gintų ją arba kur slėptųsi nuo pavojų, jei iškiltų grėsmė. Viena svarbiausių apsisaugojimo priemonių karo metu yra pastatuose įrengtos slėptuvės, kuriose nuo sprogimo gali slėptis šimtai žmonių.
* Skelbiamos įvairių šaltinių naujienos, todėl už jas neatsakome. Kai kurie teiginiai gali nesutapti su www.tvnaujienos.lt nuomone. Neatsakome už vartotojų komentarus.